Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
sobota, 18 marca 2017

Składniki:

  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 8 żółtek ( najlepiej od kur wolno biegaj±cych, aby żółtka były mocno żółte)
  • 80 g  cukru pudru trzcinowego ( mozna zrobic samemu)
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 50 ml likieru waniliowego

 Przygotowanie:

Zółtka ucieramy z cukrem pudrem i szczypt± soli na kogiel-mogiel. Dodajemy mleko skondensowane oraz zwykłe ( Mozna je przegotować i ostudzić) bna koniec dodajemy spirytus. Dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Kto lubi aromaty, mozna dodać likier waniliowy. Rozlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.Co parę dni potrz±sać butelk±, żeby płyn się zmieszał. Po dwóch dniach jest gotowy do spożycia, Im jednak stoi dłużej tym robi się smaczniejszy.

Na zdrowie!   

DSC_0300_a

sobota, 11 marca 2017

Składniki:

  • 1 kg żoł±dków drobiowych
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny lub wczesniej przygotowan± domow± kostkę bulionow±
  • sól
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • 1 łyżka m±ki
  • 2-3 łyżki ¶mietany lub jogurtu

Przygotowanie

Żoł±dki myjemy dokładnie, kroimy w cieńkie paseczki. Wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wod± i wstawiamy na ogień. Gotujemy bardzo długo ( 2 - 3 godziny) aż mięso będzie miękkie. Wkładamy kostkę bulionow±. Mieszamy m±kę z wod±, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazyli± oraz pieprzem.

2 wersja

Żoł±dki po dokładnym umyciu wkładamy do garnka , zalewamy wod± , solimy i gotujemy i gotujemy tak długo az będ± miękkie ( 2-3 godziny). Uzupełniamy wodę, która odparowała. Przecedzamy przez sitko. Do wywaru możemy włożyć włoszczyznę, aby się ugotowała. Żoł±dki studzimy i kroimy na podłużne paseczki. Ugotowan± włoszczyznę wyjmujemy z wywaru i po przestudzeniu kroimy  - dowolnie - na talarki lub na paseczki, co kto lubi. Wszystko wkładamy do wywaru. Mieszamy m±kę z wod±, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazyli± oraz pieprzem.

Podajemy w miseczkach. Do zupy podajemy chleb, sucharki lub inne pieczywo.

Smacznego

Z tej ilo¶ci składników otrzymujemy 4 porcje zupy. Jest to danie główne.

DSC_0281_a

22:42, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne