Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

dieta

sobota, 09 listopada 2013

Naleśniki mogą być zarówno bezglutenowe jak i bezchoresterolowe . Mogą być podawane na śniadanie , na obiad, na kolację. Mogą być podawane na wytrawnie lub na słodko. Mogą być jedzone na ciepło i na zimno. Naleśniki są świetną podstawą do wielu posiłków. Zatem niech wyobraźnia nam podpowiada.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl maki ryżowej
  • 1/2 szkl migdałów mielonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwka z oliwek
  • 1 litr wody

Przygotowanie

Jajka ubić z solą . Dodawać wszystkie rodzaje mąki powoli mieszając. Dodawać wody, aby ciasto nie było za gęste i żeby dobrze się mieszało z mąką. Dodać jogurt. Odstawić ciasto na 15-20 min, aby "odetchnęło". Porządnie rozgrzać patelnię i oliwkę na patelni. Na rozgrzaną patelnię wylewać po 1 wazówce ciasta cienką warstwą. Lać tak, aby równo się rozlało po całej patelni. Ciasto musi być odpowiednio rzadkie.Smażyć na małym ogniu z obu stron.

Podawać ciepłe, z jogurtem, serkiem, dżemami, musami owocowymi itd.

Smacznego 

 

środa, 06 kwietnia 2011
Dieta odchudzająca i zdrowa to najważniejsze w naszym życiu, by chciało się chcieć żyć....

Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowych. Dieta bogata w kwasy Omega 3, czyli ryby morskie (np. dieta śródziemnomorska), polecana jest w profilaktyce chorób serca. Jednak jak dotąd nie znany był dokładny mechanizm działania kwasów omega 3 na zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego. Wyniki najnowszych badań naukowych opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition tłumaczą właściwości zdrowotne Omega 3.Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowych. Dieta bogata w kwasy Omega 3, czyli ryby morskie (np. dieta śródziemnomorska), polecana jest w profilaktyce chorób serca. Jednak jak dotąd nieznany był dokładny mechanizm działania kwasów omega 3 na zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego. Wyniki najnowszych badań naukowych opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition tłumaczą właściwości zdrowotne Omega 3.

Naukowcy z Australii pod przewodnictwem prof. Manohar’a Garg zaobserwowali wyraźny związek pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega 3, a stanami zapalnymi w organizmie, będącymi jednymi z czynników sprawczych chorób serca. Zdaniem badaczy ilość stanów zapalnych jest odwrotnie proporcjonalna do  ilości kwasów Omega 3 we krwi.  

Wstępem do odkładania cholesterolu w tętnicach (miażdżycy) są przewlekłe stany zapalne w śródbłonku (w wewnętrznej ścianie) naczyń krwionośnych. Stan zapalny może być skutkiem zakażenia wirusowego, bakteryjnego jak również szkodliwego działania substancji, które przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem. Błędy żywieniowe są częstym czynnikiem sprawczym przewlekłych stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Ze szkodliwych substancji wywołujących zapalenia w obrębie naczyń powszechnie występujących w żywności wymienić można kwasy tłuszczowe trans obecne w przetworzonych i uwodornionych olejach roślinnych (margaryny, oleje rafinowane), a także w wyrobach cukierniczych, czekoladach i produktach pieczonych i smażonych z użyciem oleju roślinnego, oraz akrylamid obecny w dużych ilościach w chipsach i frytkach.

W wyniku stanu zapalnego w naczyniach wzrasta wielokrotnie przepuszczalność komórek śródbłonka i dochodzi do nadmiernego odkładania cholesterolu. Mówiąc krótko do tanga trzeba dwojga. Sam cholesterol nie jest wszystkiemu winien. Ogromną rolę w tworzeniu zmian miażdżycowych w tętnicach odgrywają stany zapalne. Stąd profilaktyka chorób serca, w tym zmiana nawyków żywieniowych, powinna obejmować nie tylko zmniejszenie ilości cholesterolu w diecie, ale również, a może przede wszystkim, zapobiegnie przewlekłym stanom zapalnym w organizmie.  

Po raz kolejny badania naukowe potwierdziły korzystny wpływ na zdrowie kwasów omega-3, które mają szeroki zakres korzystnego oddziaływania na zdrowie. Zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowych, zapobiegają niektórym nowotworom, pomagają w niwelowaniu objawów astmy, wpływają korzystnie na rozwój dzieci i chronią oczy przed AMD (zwyrodnienie plamki związane z wiekiem). Kwasy omega-3 (DHA, EPA) zawarte są w rybach oleistych (tłustych rybach morskich), czyli w makreli, tuńczyku, łososiu i sardynkach.

 

Tagi: dieta ryby
16:20, futermama , dieta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 27 grudnia 2010

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • fasolka czerwona
  • ogórek
  • jajko
  • majonez
  • sól, cukier
  • sok z cytryny

Warzywa pokroić, posolić, odac odrobinę cukru i sok z cytryny. Odstawić do lodówki. Przed podaniem dodać majonez.

piątek, 05 marca 2010

Bez cholesterolu nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, ale jego nadmiar odkłada się na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc do zmian miażdżycowych.

Przyczyny miażdżycy:

-spożywanie posiłków i potraw wysokokalorycznych, zawierających dużo tłuszczu  i cholesterolu
- otyłość
- nadciśnienie tętnicze
- nadmierna krzepliwość krwi
- palenie tytoniu
- stres
- mała aktywność fizyczna
- czynnik genetyczny

Rola cholesterolu:
utrzymuje czynność układu nerwowego, skóry, mięśni, serca, wątroby i jelit
bierze udział w budowie hormonów płciowych
wytwarza witaminę D i kwasy żółciowe umożliwiające prawidłowe trawienie tłuszczów.

Rodzaje cholesterolu:
LDL – "zły" cholesterol - dostarcza czasem do komórek nadmiernej ilości
cholesterolu, który odkłada się w ścianach tętnic.
HDL – "dobry" cholesterol - pomaga oczyszczać tkanki ze "złego" cholesterolu

Około 80 procent cholesterolu produkowana jest w organizmie przez wątrobę, a tylko 20 procent dostarczana z pożywieniem. O patologii mówimy gdy stężenie cholesterolu we krwi powyżej 200 mg/dl, a triglicerydów powyżej 180 mg/dl. Duże stężenie "złego" cholesterolu jest bezpośrednią przyczyną szybszego rozwoju miażdżycy. Wysokie stężenie trójglicydów i cholesterolu towarzyszy często takim chorobom jak: cukrzyca, otyłość, niewydolność nerek.
Poziom cholesterolu najbardziej zwiększają: dieta wysokokaloryczna, kwasy tłuszczowe nasycone, izomery trans, węglowodany proste, brak ruchu, stres.

Aby zmniejszyć zawartość trójglicerydów i cholesterolu należy:
- dbać o właściwą masę ciała, w przypadku otyłości jadać mniej kalorycznie
- unikać spożywania cukru, kremów i słodyczy - podwyższają poziom trójglicery - dów i cholesterolu
- zmniejszyć spożycie tłuszczu ogółem (tłuste mięsa, wędliny, wyroby garmażeryjne, podroby, żółte i topione sery, tłuste mleko i sery twarogowe, tłuszcz do smarowania pieczywa)
- zmniejszyć spożycie produktów zawierających dużo cholesterolu (mózg, nerki, płucka, wątroba, serca, żółtka jaj, masło)
- zrezygnować z tłustej wieprzowiny, baraniny, gęsi, kaczek, skrzydełek, skórek       z kurczaków, pasztetów, salcesonów, kaszanki, golonki, konserw mięsnych
- zmniejszyć spożycie izomerów trans (smalec, słonina, boczek, twarde margaryny, masło, ciastka kruche i francuskie, batony, pizze, hamburgery itp.)
- zwiększyć spożycie kwasów nienasyconych (tłuste ryby, oleje, zwłaszcza słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, dobre miękkie margaryny) - obniżają cholesterol i trójglicerydy
- zwiększyć spożycie mięsa drobiowego, które w przeciwieństwie do wołowiny i wieprzowiny, zawiera kwasy nienasycone
- zwiększyć spożycie błonnika, który utrudnia wchłanianie cholesterolu (ciemne pieczywo, kasza gryczana, surowe warzywa i owoce) spożywać fasolę, groch, soczewicę, soję - obniżają cholesterol i chronią naczynia krwionośne zapobiegając tworzeniu się zakrzepów
- zrezygnować z zup i sosów na wywarach mięsnych, mocno zaprawionych mąką lub zasmażką, z dodatkiem śmietany. Zupy i sosy gotować na wywarach warzywnych, a śmietanę zastępować chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym bez cukru
- zrezygnować z potraw smażonych, które są wysokokaloryczne, a podczas smażenia na maśle lub margarynie w wysokich temperaturach tworzą się niekorzystne związki zwiększające ryzyko miażdżycy
codziennie jadać jogurty lub kefir, gdyż działają one przeciwmiażdżycowo
- przyprawiamy potrawy cebulą i czosnkiem (obniżają cholesterol)
- masło zastąpić dobrą margaryną
- ograniczyć spożycie soli (zatrzymuje wodę w tkankach i w ten sposób zwiększa ciśnienie tętnicze
ograniczyć picie kawy
- do potraw używać nie całych jaj, ale samych białek
unikać alkoholu
- zaprzestać palenia tytoniu
- zwiększyć aktywność fizyczną (gimnastyka, spacery)

Pokarmy podnoszące poziom "dobrego" cholesterolu:
oliwa z oliwek., olej z pestek winogron, surowa cebula, czosnek, łosoś, makrela, tuńczyk i inne tłuste ryby, ostrygi, małże i inne owoce morza, migdały, awokado, 
papryka, brokuły, pomarańcze, alkohol w umiarkowanych ilościach

Produkty szczególnie wskazane w chorobach układu krążenia:
zielona i czarna herbata - zapobiegają odkładaniu się cholesterolu i tworzeniu się zakrzepów
czerwone wino (nie więcej niż 1 lampka dziennie) - zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu, zapobiega zakrzepom
oliwa z oliwek - obniża poziom "złego" cholesterolu, chroni tętnice przed złogami cholesterolu
tłuste ryby (makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk, śledź) - tłuszcz z tych ryb obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiega tworzeniu się zakrzepów
jogurty, kefir - zdrowe bakterie w nich zawarte ułatwiają wydalanie cholesterolu
ciemne pieczywo, surowe warzywa i owoce - zawarty w nich błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, sprzyja tworzeniu dobrych bakterii w jelicie grubym
orzechy laskowe, włoskie, arachidowe, migdały, ziarna słonecznika (w ograni-czonych ilościach, bo są wysokokaloryczne). Orzechy i migdały chronią naczynia przed niszczącym działaniem cholesterolu. Wystarczy zjeść ich dziennie 2-3 sztuki
czosnek  i cebula - obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
seler - pomaga obniżać ciśnienie
jabłka, jagody, morele, pigwa, grejfruty, marchew - zawierają pektyny obniżające cholesterol
owies - obniża poziom "złego" cholesterolu

Jak tłuszcz rybi chroni serce?

- hamuje tworzenie się zakrzepów
- zmniejsza skurcz naczyń krwionośnych
- zwiększa przepływ krwi
- zwiększa aktywność związku rozpuszczającego skrzepy
- blokuje uszkadzanie komórek przez wolne rodniki, które przyczyniają się do chorób serca
- zmniejsza poziom triglicerydów
- podnosi poziom "dobrego" cholesterolu
- obniża ciśnienie krwi


Opracowanie

Mgr inż. Urszula Grochowska
Dietetyczka

cyt:http://www.obcasy.pl/dietal

 

21:32, futermama , dieta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 23 lutego 2010

Cholesterol w ścisłym znaczeniu jest organicznym związkiem chemicznym, alkoholem z grupy steroidów. Mimo powszechnej opinii o jego szkodliwości, jest on potrzebny, a nawet niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, witaminy D i kwasów żółciowych, bez niego również nasze komórki nie mogłyby się odbudować.

Pamiętaj, że nie możemy całkowicie wyeliminować cholesterolu z naszego menu, gdyż jest on nam bardzo potrzebny, bierze m.in. udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D.


Zbyt wysoki poziom LDL utrzymujący się dłuższy czas doprowadza do miażdżycy. Aby się od niej uchronić powinieneś:

- Posiłki powinny składać się przede wszystkim z produktów zawierających tzw. dobry cholesterol (HDL)
* owoców i warzyw - zawierają one dużo witamin i błonnika, wybierajmy zwłaszcza te, które zawierają duże ilości beta-karotenu i witaminy C ponieważ działają antymiażdżycowo (jedz dziennie po 5 ich porcji)
* produkty zawierające dużo błonnika pokarmowego: pieczywo z razowej mąki, grube kasze
* mleka i produktów o obniżonej zawartości tłuszczu
* zielonej herbaty i czerwonego wina (nie więcej niż lampka dziennie) gdyż zawierają polifenole
* oleje roślinne i miękkie margaryny zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (1- 3 g steroli dziennie zmniejsza poziom LDL o 5–15%)
* tłuste ryby
* chude mięsa i wędliny (np. polędwica, kurczak)
- Ograniczyć ilość soli kuchennej w potrawach przygotowywanych
- Uprawiaj aktywność fizyczną, która korzystnie wpływa na profil tłuszczów we krwi. Jej efektem jest wzrost poziomu HDL i obniżenie poziomu LDL (regularne uprawianie sportu w znaczący sposób wpływa na stężenie lipidów, w tym cholesterolu. Wskazane są niezbyt intensywne ćwiczenia fizyczne, które powinny być wykonywane 3 razy w tygodniu (minimum 45 minut dziennie) m. in,: trucht, pływanie, jazda na rowerze)
* regularna gimnastyka (nawet "prowizorka" w domu), wchodzenie po schodach, spacer z psem
- Utrzymuj prawidłową masę ciała - twoje posiłki powinny mieć niską zawartość kaloryczną dostosowaną do masy ciała i trybu życia
* jeśli masz nadwagę musisz koniecznie zrzucić zbędny tłuszczyk (zwłaszcza jeśli występuje u ciebie otyłość brzuszna)
- Zmniejsz spożycie cholesterolu (jedynym źródłem cholesterolu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego)
- Ograniczyć spożywanie nasyconych tłuszczów, a także utwardzanych tłuszczów roślinnych i tłuszczów "trans".

Wyeliminuj:

* alkohol
* mocną herbatę i kawę
* słodkie dżemy i konfitury
* łój, smalec, bekon,
* tłuste wędliny, zwłaszcza wieprzowe (salceson, baleron, pasztety, boczek, mielonki)
* mięsa zawierające cholesterol: wątróbka, podroby, konserwy mięsne , tłuszcz, skóra z drobiu
* napoje gazowane
* zupki typu instant, buliony zwierzęce
* pieczywo żytnie
* frytki, placki ziemniaczane, hamburgery
* tłuste mleko, śmietanę
* smalec
* konserwy
* tłuste sery: białe, żółte, topione, jajka
* miód, dżem, marmoladę
* zupy zagęszczane śmietanami, tłuszczem zwierzęcym, tłuste zupy rosołowe, grzybowa, grochówka
* tłuste i słodkie ciasteczka, ciastka, torty, ciasta, czekolada, batony, bita śmietana, chipsy
* potrawy smażone na maśle, słoninie, smalcu, oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, na margarynach twardych (służących do smażenia)

Walka z cholesterolem spowalnia proces twardnienia tętnic i powstawania blaszek miażdżycowych. Odpowiednia dieta wraz ze stosowaniem środków farmakologicznych obniżających poziom cholesterolu, jest dziś najskuteczniejszą metodą walki ze schorzeniami powstałymi na skutek nadwyżki LDL. Leki podawane choremu dopiero wtedy, kiedy zmiany żywieniowe nie przyczyniają się do osiągnięcia jego prawidłowych wartości. Dieta powinna odbywać się pod ścisłą kontrolą specjalisty. Leczenie przeciwcholesterolowe jest najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom serca.


Badania jednoznacznie wskazują na fakt, iż rozwój miażdżycy jest efektem długotrwałym. Rozpoczyna się w okresie młodzieńczym i efekt kulminacyjny osiąga w trzeciej, czwartej dekadzie życia. Dziś specjaliści stanowczo i klarownie potwierdzają stwierdzenie, iż początkowe stadia miażdżycy tworzą się już we wczesnym dzieciństwie. Proces ten jest w większości przypadków jest w pełni odwracalny (wystarczy tylko zmienić sposób odżywiania).


Kiedy wyniki jednoznacznie wskazują na podwyższony poziom LDL pamiętaj, ze twoim nawykiem musi stać sie systematyczne kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi.

Podobnie jak inne związki tłuszczowe cholesterol jest nierozpuszczalny ani w wodzie, ani we krwi. Łączy się z białkami, fosfolipidami i triglicerydami, tworząc lipoproteiny. Ogólna ilość LDL znajdująca się w ustroju przeciętnego człowieka oceniana jest na ok. 100 - 150 g. Mimo, iż jest on wytwarzany w organizmie człowieka w sposób ciągły, do 40% jego ilości pochodzi z pożywienia (cholesterol egzogenny). Cholesterol produkowany jest w wątrobie. Jeżeli spożywamy pokarmy bogate w ten związek to jego ilość we krwi rośnie. Jeśli liczba LDL wzrośnie powyżej 250 miligramów na 100 mililitrów krwi, to powstanie zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych będzie nieuniknione.

Miażdżyca (spowodowana odkładaniem się nadmiaru cholesterolu w organizmie) nazywana jest "skrytym mordercą" - potrafi rozwijać się w ustroju po cichu. Po okresie bezobjawowym u chorego zaczynają coraz częściej występować bóle w okolicy mostka, drętwienie nóg, zawroty głowy, wyczerpanie, pojawiają się uszkodzenia skóry (trudne do wygojenia) prowadzące do owrzodzeń, jak i również kłucie w sercu. Objawy te świadczą, iż w pewnym odcinku naczynie krwionośne zostało zablokowane doprowadzając do jego martwicy, wynikiem czego może być zawał serca lub udar mózgu.

Po 40 roku życia badanie poziomu cholesterolu we krwi jest konieczne, ale pamiętajmy, że oprócz niego potrzebujemy też tzw. badania "profilu lipidowego" (stosunek złego cholesterolu do dobrego). Należy również zwrócić szczególna uwagę na nasze zdrowie, jeżeli w rodzinie występowały przypadki zawału serca oraz udaru mózgu.

http://magicsport.pl/news/zdrowie/cholesterol,N6.html

18:10, futermama , dieta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 lutego 2010

Składniki:

  • 6 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl wyłuskanych nasion słonecznika
  • 1 szkl wyłuskanych pestek dyni
  • 1 szkl siemienia lnianego
  • 1 szkl rodzynków
  • 1 szkl posiekanych orzechów
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy. wsypujemy do szczelnie zamknietego słoika. Przed spozyciem wykładamy porcję muesli na talerz i zalewamy chudym mlekiem lub jemy na zimno z naturalnym jogurtem.

 

22:40, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »

HDL sktót z j. angielskiego High density lipoproteins czyli Lipoproteiny wysokiej gęstości. HDL jest Frakcją lipoprotein o wysokiej gęstości, uzyskana w wyniku ultrawirowania lipoprotein surowicy, która mieści się we frakcji ? elektroforezy.

HDL ma największą gęstość ponieważ ma największą zawartość apolipoprotein. W skład HDL wchodzą apo A-I, apo A-II, apo C-III, apo C-I, apo D oraz inne białka.

HDL obok LDL jest główną lipoproteiną transportującą cholesterol we krwi. Jego działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi polega na usuwaniu jego nadmiaru z komórek i transport go do wątroby, gdzie jest metabolizowany.

  • Subfrakcja HDL 2: 1,063-1,125, średnica ok. 9,5 nm
  • Subfrakcja HDL 3: 1,125-1,21 średnica ok. 6,5 nm

    HDL - jest ważną substancją tłuszczową obecną we krwi. Przeciwdziała miażdżycy, a także powoduje że, komórki tłuszczu są wypłukiwane z naczyń krwionośnych. Jego poziom we krwi powinien być jak najwyższy - powyżej 40 miligramów do ok. 60 miligramów. Najpełniej chroni on serce, jeśli jego ilość przekracza 60 miligramów.

    Jeśli poziom HDL mniejszy niż 35 mg/dL jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Najlepiej do określenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia służy stosunek całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL, który powinien wynosić 4,5 i mniej.

    Przyjęty limit : oba rodzaje cholesterolu nie mogą przekraczać ilości 200 miligramów na 0,1 litra surowicy krwi.
    Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l)

Dobry cholesterol HDL - znany powszechnie jako "dobry" cholesterol lub alfa-lipoptoteina. Powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez transport cholesterolu z tkanek obwodowych i innych frakcji lipidowych osocza (VLDL, chylomikrony), do wątroby. Jest to jakby taki woreczek, który po wytworzeniu i wydaleniu do krwi jest pusty, następnie krąży po organizmie i zbiera cholesterol, po napełnieniu się wyrzuca swą zawartość do komórek wątrobowych i wraca pusty do obiegu. W końcu jest usuwany w całości przez wątrobę.

Druga ważna rola tych cząstek to przechowywanie zapasu cząstek białkowych, tzw. apolipoprotein - są to białka, które są niezbędne dla prawidłowego przekazywania do tkanek trójglicerydów, cholesterolu i fosfolipidów. Są też ważne przy usuwaniu LDL i pozostałości chylomikronów przez wątrobę.

Chylomikrony i VLDL wyprodukowane w jelitach i wątrobie nie posiadają na swej powierzchni wszystkich tych białek. Są one przenoszone z HDL dopiero po przedostaniu się do krwi. Białka te są przenoszone z powrotem na HDL z remnantów chylomikronów i LDL przed ich usunięciem z krwi przez wątrobę. Za korzystny dla zdrowia uważa się więc wysoki poziom HDL.

http://cholesterol.hdl.redmed.pl/

18:57, futermama , dieta
Link Komentarze (2) »
piątek, 22 stycznia 2010

Kolejny egzotyczny owoc

 

piątek, 15 stycznia 2010

Znowu byłam u dietetyczki. Pierwszy raz po świętach. No i nie wiem, czy się cieszyć czy martwić. Przytyłam 0,8 kg. Dietetyczka mówi, że nie trzeba się tym martwić, bo przez okres świąt i Nowego Roku to niewiele.

Teraz będę podawała wyniki raz na miesiąc. Ale to nie znaczy, że rezygnujemy z odchudzania. Absolutnie nie !  Odchudzamy się!

Musimy nadrobić świąteczne straty...

Tydzień

Data

Kobieta

Mężczyzna

Waga

kg

Ubytek w kg

Narastająco

kg

Waga

kg

Ubytek

kg

Narastająco

kg

Planowane odchudzenie

 

80 kg

 

 

80 kg

 

 

0

2009-11-04

94,1

 

 

97

 

 

1

2009-11-13

92,6

-1,5

 

95

-2

-2

2

2009-11-20

91,4

-1,2

-2,7

93,5

-1,5

-3,5

3

2009-11-27

90,1

-1,3

-4

93

-0,5

-4

4

2009-12-04

90,2

0,1

-3,9

92

-1

-5

5

2009-12-11

89,6

-0,6

-4,5

92

0

-5

6

2009-12-18

89,7

+0,1

-4,4

 

 

 

10

2010-01-15

90,5

+08

-3,6

92

0

-5

Kliknij i zobacz, jak można zagłosować...

a

 

22:55, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »

No i się narobiło. Nie dość, że mam w domu alrgika pokarmowego i sama muszę się odchudzić, to jeszcze wysoki choresterol mojego małżonka całkowicie  przeobrażają moją kuchnię. Czy uda mi się zmierzyć z tym zadaniem? Zobaczymy... Wszystkie trzy diety mają jeden wspólny mianownik - ZDROWE ODŻYWIANIE. Czy wprowadzając te wszystkie ograniczenia będziemy mogli nadal ciekawie i smacznie jeść?

Od czego tu zacząć kolejne zmiany? Może od artykułu z foody.pl...

Zaburzenia w gospodarce cholesterolu mogą za sobą pociągać poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego też wielu z nas z takim niepokojem czeka na wyniki badań krwi. Zanim jednak zaczniemy bezwzględnie walczyć z cholesterolem, warto przyjrzeć mu się bliżej.

Czym jest cholesterol?
Często nie zdajemy sobie sprawy, że cholesterol jest nam niezbędny do życia. Stanowi konieczny składnik błon wszystkich komórek, a bez niego niemożliwa byłaby synteza ważnych hormonów, jak testosteron, progesteron, estrogen i kortyzon. Także przewodzenie impulsów nerwowych nie mogłoby prawidłowo zachodzić, gdyby nie ta niewielka cząsteczka.

Cholesterol w naszym organizmie pochodzi z dwóch źródeł. Wraz z pożywieniem (głównie pochodzenia zwierzęcego, w roślinach występuje on w śladowych ilościach) dostarczamy dziennie od 300-500 g cholesterolu, jednak niemal dwa razy więcej, bo od 700 do 900 g, jest produkowane samodzielnie przez nasz organizm z innych substancji. Ma to miejsce głównie w wątrobie, ale także jelitach, skórze i większości innych tkanek.

Przeciwne frakcje
Cały szum wokół cholesterolu dotyczy jednak jego formy obecnej w osoczu krwi. Cholesterol jest nierozpuszczalny w wodzie i dlatego musi być w naczyniach krwionośnych transportowany w postaci lipoprotein, czyli złożonych cząsteczek, w których cholesterolowe wnętrze otoczone jest przez płaszcz rozpuszczalnych w wodzie białek.

Wyróżniono dwie główne frakcje lipoprotein. Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) transportują cholesterol z wątroby do krwi, przy czym szybko odkryto, że wysokie stężenie tej frakcji znacznie podwyższa ryzyko rozwoju miażdżycy, a w rezultacie wystąpienia choroby wieńcowej, zawału serca, czy udaru mózgu. Jednak już lipopreteiny o wysokiej gęstości (HDL) transportują cholesterol z krwi do wątroby (gdzie jest magazynowany) przez co wykazują działanie zgoła odwrotne: im większe ich stężenie, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia tych chorób.

To, co jemy, ma znaczny wpływ na poziom obu frakcji. Nasycone tłuszcze zwierzęce powodują wzrost poziomu frakcji LDL, podczas gdy tłuszcze nienasycone (głównie roślinne, ale także obecne w rybach kwasy omega-3) podnoszą poziom korzystnej frakcji HDL. Dieta cholesterolowa nie tylko więc opiera się na ograniczeniu spożycia samego cholesterolu, ale przede wszystkim na zmianie proporcji przyjmowanych tłuszczy na korzyść zdrowych tłuszczy nienasyconych.

Absolutne zakazy
Dlatego też dieta ta wymaga wyeliminowania z jadłospisu tłustego mięsa, podrobów, majonezu, żółtek jaj, a także nieodtłuszczonych produktów mlecznych, zwłaszcza żółtych serów i śmietany. Zrezygnować należy także z masła, słoniny, smalcu, jak również z niskiej jakości margaryn. Te ostatnie zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych trans, które powodują wzrost poziomu frakcji szkodliwego cholesterolu LDL we krwi.

Nieprawidłowej gospodarce lipidów towarzyszy często nadciśnienie tętnicze, dlatego dieta niskocholesterolowa zaleca ograniczenie soli – i to zarówno przez znaczne zmniejszenie jej dodatku do potraw, jak i zrezygnowanie z produktów, które mają jej dużo w swoim składzie.

... i rzeczy dozwolone
Całe szczęście dieta ta nie ogranicza się do samych zakazów. Bardzo korzystny wpływ na regulację poziomu cholesterolu we krwi ma błonnik, dlatego też zaleca się jedzenie bogatych weń produktów. Są to przede wszystkim: pełnoziarniste pieczywo, musli, bezjajeczne makarony, a także duże ilości świeżych owoców i warzyw – i szczególnie w tym ostatnim przypadku możemy pozwolić sobie na rozpustę.

Zaleca się również spożywanie do trzech razy w tygodniu ryb morskich, takich jak makrela, tuńczyk, dorsz. Zawierają one kwasy-tłuszczowe omega-3, które zwiększają frakcję korzystnego cholesterolu HDL, a zmniejszają szkodliwego – LDL.

Dieta ta pozwala na picie odtłuszczonego mleka, kefiru, jogurtu, dopuszcza także jedzenie niskotłuszczowego twarogu. Można jeść – jako źródło białka – chude mięsa, jak kurczak czy indyk, wieprzowina, baranina, cielęcina i wołowina, raczej duszone, gotowane (zwłaszcza na parze) czy grillowane niż smażone. Z tłuszczy powinniśmy ograniczyć się do olejów roślinnych i masła roślinnego.

Dodatkowa korzyść
Stosowanie diety niskocholesterolowej pozwala na regulację poziomu cholesterolu we krwi: utrzymywanie frakcji HDL na wysokim, a LDL – niskim poziomie, dzięki czemu zapewniamy dłuższe zdrowie naszego serca i układu krążenia. Ograniczenie ilości tłuszczy, jedzenie dużych dawek błonnika, a także złożonych węglowodanów, pomaga nam dodatkowo utrzymać odpowiednią wagę. A ludzie szczupli rzadziej chorują na serce – i koło się zamyka.

Tagi: dieta
22:07, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 grudnia 2009

Składniki:

  • seler naciowy
  • marchew
  • pietruszka
  • cebulka
  • jogurt
  • ser starty
  • zioła
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Jarzyny ugotować w wodzie z solą. Cebulkę udusić na patelni. Wyjąć włoszczyznę z wywaru. Seler zmiksować z jogurtem i odrobiną wywaru. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Włożyć do zupy, wlać zmiksowaną masę i cebulkę. Lekko zagotować, zdjąć z ognia. Dodać starty ser. Przyprawić do smaku przyprawami.

Tagi: zupa
02:15, futermama , dieta
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 grudnia 2009

 

GRUPA 8 TŁUSZCZE

  masło ml 5
  margaryna ml 5
  majonez ml 5
  olej lub oliwa z oliwek ml 5
  oliwki szt 8
  avocado owoc g 25
piątek, 18 grudnia 2009

GRUPA 7 MLEKO, JOGURT, KEFIR


jogurt chudy czysty ml 175

jogurt pełnotłusty ml 100

maślanka lub kefir ml 200

Mleko 0 % tłuszczu ml 250

Mleko 2 % tłuszczu ml 200

mleko pełnotłuste ml 100

mleko w proszku 0% g 25

mleko w proszku 2 % g 20
czwartek, 17 grudnia 2009

Owoc podobny do pomarańczy, tylko znacznie większy...

 

15:25, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 mała dynia
  • 1 mały patiszon
  • 2 zielone papryki
  • 4 pomidory
  • 2 duże cebule
  • 1 łyzka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynie i patiszona obrać, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w małe kostki. Paprykę pokroić w drobną kostke. Pomidory zalać gorącą a potem zimną wodą. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i włożyć cebulę. Udusić, dodać pokrojone warzywa i nadal dusić. Kapuste poszatkować, ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić. Dołozyć kapustę do warzyw. Dobrze wymieszać i nadal dusić na patelni jeszcze ok.10-15 min. doprawić solą i pieprzem.

Tagi: warzywa
00:04, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 grudnia 2009

Grupa 6 proteiny

A fasola i groch (suche) g 30

fasola i groch (gotowane) g 100

soja sucha g 30

soja gotowana g 100




B dorsz g 125

flądra g 60

homary, raki, kraby g 125

karmazyn g 125

karp g 60

langusta g 125

leszcz g 90

Łosoś g 60

makrela g 60

makrela wędzona g 50

muszlowce g 125

ostrygi g 125

ośmiornica g 125

płotka g 90

pstrąg g 90

sardynki w sosie pomidorowym g 60

sole g 125

szczupak g 90

szprotki wędzonwe g 60

śledź g 60

tuńczyk g 90

węgorz g 60




C jajka


całe jajko g 50

białko g 50/4




D wołowina bez tłuszczu g 45

wo,łowe serca, nerki g 50

flaczki wołowe g 50

wieprzowina chuda\ g 45

szynka g 45

cielęcina g 45

baranina chuda g 55

sarna g 50

kurczak bez skóry g 50

indyk bez skóry g 50

kaczka bez skóry g 45

parówki g 45

wątróbka z drobiu g 60

Wątroba wołowa, wieprzowa g 60




E sery


Brie g 30

Roguefort g 25

Camembert g 30

Cheddar g 25

ser z kminkiem g 25

edamski g 25

emmentaler g 25

serek owczy g 30

gouda g 25

serek topiony g 35

mozarella g 30

parmezan g 20

twaróg chudy g 100

twaróg tłusty g 30

Składniki:

  • 40 dkg cykorii
  • 25 dkg ziemiaków
  • 2 pory
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 l wody
  • 4 łyżki jogurtu ( śmietany)
  • szczypiorek
  • szczypta białego pieprzu
  • sól
  • curry

Przygotowanie:

Cykorię oczyścić, umyć, pokroić w plasterki o grubości 1/2 cm.  Z pora usunąć zielone liście. Jasne części dokładnie umyć i pokroić cieńko. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwkę, włożyć cykorię i pora. Krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki i zalać wodą i mlekiem. Doprawić pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Żółtka roztrzepać z jogurtem, połączyć z zupą - nie gotować.  Podawać z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tagi: warzywa zupa
00:29, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 grudnia 2009

Co by tu zrobić, kiedy się lubi słodycze ? A może owoce w galaretce.. Są dietetyczne i z naturalnych składników...

Składniki:

  • 4 duże jabłka lub gruszki 9 moga też być brzoskwinie lub morele  z puszki - wtedy owoców nie gotujemy)
  • 2 szkl wody
  • 2 łyzki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyzki konfitur
  • 1 łyżeczka agar-agar

Przygotowanie:

Obrane jabłka lub gruszki pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym włożyc owoce i pogotować, aby zmiękły.  Wyjąć i ułożyć w miseczkach. Zgłebienia w owocach wypełnić konfiturą.  Do ugotowanego soku  wlać rozpuszczony w wodzie agar-agar. Zagotować. Przestudzić. Zalać owoce w miseczkach. Gdy galaretka stężeje można wyjąć na talerzyk i podawać.

 

składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • 1 jabłko
  • 1 kieliszek półsłodkiego wina
  • przyprawy: cynamon, karmadon, wanilia, goździki, cukier kandyzowany( może być gotowa przyprawa )
  • sól, cukier
  • 2 porcje ryżu
  • 2-3 łyzki mąki
  • oliwa

Przygotowanie:

Obranego ze skórki i kości kurczaka posypujemy przyprawami. Jak obficie, to zależy od upodobań.Obtaczamy w mące. Wkładamy na patelnie na rozgrzaną oliwę. Przyrywamy  pokrywką i dusimy pod przykryciem. Odwracamy mięso na druga stronę i dalej dusimy. Jabłko ucieramy na tarce na grube wiórki. Dodajemy do miesa i nadal dusimy. Podlewamy winem i wodą i dalej dusimy. Mięso wykładamy na talerz . Resztę miksujemy i też wykładamy na talerz obok ryżu.

Ryż wkładamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Smażyć tak długo,aż zacznie brązowieć. Podlać wodą i przykryć pokrywką. Dusić pod przykryciem tak długo, aż woda zniknie a ryż zrobi sie miękki. 

 

Tagi: drób
00:03, futermama , dieta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 grudnia 2009

Z kokosem to nie jest takie proste

 

 
1 , 2 , 3
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne