Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

święta

sobota, 21 grudnia 2013

składniki:

  • 1,00- 1,40 kg filetu z indyka
  • 1 szkl mleka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • imbir mielony
  • musztarda Dijon słodka
  • 10-12 śliwek suszonych
  • 2 jabłka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • olej

 

przygotowanie:

Mięso rozcinamy na jak największy płat. Wkładamy do głębokiej miski. Przygotowujemy zalewę . Do mleka wsypujemy sól, zioła prowansalskie, imbir.  Zalewamy mięso zalewą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.  

Wyjmujemy mięso z zalewy, odsączamy. Smarujemy równomiernie musztardą. Układamy śliwki. Zwijamy mięso w roladę i sznurujemy. Układamy na mięsie plasterki czosnku. Układamy roladę w naczyniu żaroodpornym, najlepiej takim z przykrywką.  Podlewamy oliwką. Wkładamy kilka suszonych śliwek i pokrojoną cebulkę.  Przykrywamy  roladę pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 1 godzinę. Po pół godzinie pieczenia dokładamy 2 jabłka pokrojone w ćwiartki. Ponownie przykrywamy szczelnie i dusimy następne pół godziny.

Po upieczeniu wylewamy płyn, jabłka, śliwki do cebulkę do miksera. Dodajemy 2 -3 łyżki śmietany. Wszystko dokładnie miksujemy. Uzyskujemy w ten sposób aksamitny sos. 

Pieczeń i sos podajemy na gorąco z ryżem lub kaszą jaglaną .   

czwartek, 02 grudnia 2010

Składniki:

  • 1 kurczak ( ok 1,5 kg)
  • 1 szkl bulionu
  • 20 dkg wątróbki drobiowej
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku
  • 1 czerstwa bułka
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 białka

Przygotowanie

Namoczyć bułke w wodzie, odsączyć, rozgnieść. Wątróbkę drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić . Cebulę i wątróbkę przesmażyć lekko soląc i ostudzić. Pieczarki pokorić w polasterki,  udusić, ostudzić i dodać do masy. Dodać bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól pieprz i cukier do smaku. Do masy dodać ubite białka. i wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka wyluzować ( wyjąc kości). Płat mięsa ułożyć na desce, nałożyć nadzienie, zszyć, obsmażyc. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić w piekarniku w temp 200 stopni prez ok. 50 minut.

Potrawę wyłożyć na półmisek i pokroić w plastry.

Sos powstały podczas duszenia można doprawić jogurte> Jeśli jest za żadki można zagęścić łyżką mąki, zagotować i dopiero wtedy zaciągnąć jogurtem.


piątek, 25 grudnia 2009

Czas spędzony z Rodziną przy choince, dom przepełniony zapachami dobrego jedzenia i kolędy ...

Życzę wszystkim spokoju, zdrowia i miłych chwil spędzonych z najbliższymi !

środa, 23 grudnia 2009

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

składniki:

ciasto

  • 25 dkg maku
  • 25 dkg cukru pudru
  • 8 dkg mąki
  • 10 białek
  • 30 dkg cukru

krem

  • 1/2 l mleka
  • 60 dkg czekolady

do smarowania ciasta

  • 1/2 l śmietany 36 %

Mak zaparzyć i zemleć z cukrem pudrem. Możemy kupić mak juz zmielony i doprawiony. Wtedy rezygnujemy z z tej porcji cukru pudru. Białka ubijamy z cukrem dodajemy mąkę i mak. Starannie mieszamy i wykładamy na dwie blachy wyłozone pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez ok 30 -40 min.

Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim czekoladę. Studzimy i rozsmarowujemy n cieście. Przykrywamy drugim. Ubijamy śmietanę i rozsmarowujemy łyżką na powierzchni ciasta. Dekotujemy kleksikami czekolady. Kroimy na prostokątne lub kwadratowe ciastka.

 

składniki:

biszkopt

  • 4 białka
  • 2/3 szkl cukru
  • 6 żółtek
  • 3,5 łyżki mąki ( czubate)
  • 2,5 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyzka kakao
  • pergamin

nadzienie

  • 3/4 czekolady deserowej
  • 1/2 białej czekolady
  • 1 słoik konfitur wiśniowych
  • 1 łyżeczka agar-agar lub 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 pojemniczki śmietanki kremówki
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiśniówki

Przygotowanie

białka ubić na sztywno, dodając podczas ubijania 2-3  łyżki cukier. Zółtka utzreć z pięcioma łyżkami cukru. Dodać pianę. Mąki i kakao wymieszać ze sobą.  Posypać delikatnie do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.  Pieć ok.8-10 min w uprzedno nagrzanym piekarniku w temp. 200-225 stopni.

Sciereczkę posypać cukrem. Biszkopt oddzielić od blachy i wyłożyc na ściereczkę. Ostroznie zdjąć pwergamin. Ciasto przykryć wilgotna ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.

Czekoladę białą i deserową zetrzeć na grube wiórki i odstawić. Wisnie odsączyć dobrze na sicie. 12 najładniejszych owoców odłożyć do przybrania.

Agar ( żelatynę) namoczyć w zimnej wodzie i zagotować,a następnie ostudzić.  Biszkopt skropić wiśniówką. Połowę śmietanki ubić z 1 łyżką cukru i cukrem wniliowym na sztywną maśę. Dodać ostrożnie agar. Śmietanę rozprowadzić na biszkopcie. Na to wyłożyć wiśnie. Biszkopt zawinąć w ściereczkę.  Resztę śmietany i cukier ubić  na sztywną masę. CZęścią posmarować roladę i posypać wiórkami czekoladowymi. Druga część włożyc do szprycerki i końcówką gwiazdki zrobić na roladzie ozdobne kleksy. Udekorować wisienką.


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

poniedziałek, 21 grudnia 2009

Sernik pieczony z bananami? Czemu nie? Wszystkiego trzeba spróbować :). Serniczek jest lekko słodki, pachnący, delikatny, trochę inny niż wszystkie, ale smaczny. Trochę nie jestem przekonana do spodu z ciasta; myślę, że z digestive byłby lepszy i mniej pracochłonny. Idealnie komponuje się z karmelem z puszki (dulce de leche). Pewnie z orzechami byłby jeszcze lepszy ... Przepis z The Australian Women's Weekly 'Cheesecakes, pavlovas & trifles'. Polecam :)

Składniki na spód:

  • 110 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 45 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do lekkiego zbrązowienia).

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka twarożkowego śmietankowego
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 duże dojrzałe banany (1,5 szklanki rozgniecionych bananów)

Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem, dodać do reszty składników, zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek oddzielnie). Wlać na podpieczony spód.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC (można w czasie pieczenia przykryć folią od góry). Gotowy sernik jest ścięty od góry i sprężysty pośrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Po ostudzeniu schłodzić przez 3 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

 

przepis znalazłam u Dorotus

Składniki:

  • 1 kg piersi indyczej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 200 g szynki lub kiełbasy
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • olej
  • 1 łyzka tartej bułki
  • 2 łyzki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/4 l białego wina
  • 1/8 l rosołu z drobiu
  • 2 łyzki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

przygotowanie:

Pierś indyczą wypłukać, osączyć, rozciąć nożem formując duzy płat. Płat rozbic tłuczkiem, uważając, aby nie rozerwać mięsa. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki.

Na oleju podusić pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Połowę odłożyć resztę połączyć z tartą bułką., śmietaną, żółtkiem, i pokrojoną wędliną. Przyprawić pieprzem i solą.

Masę warzywno-szynkową rozłozyć na mięsie. Dookoła zostawić wolny brzeg ok. 1, 5 cm , aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło.

Roladę ciasno zwinąć i obwiązać nicią owijająć najpierwbmięso wzdłuż dłuższego boku, a potemkilka razy w poprzek. Lepiej jest jednak zrobic plecionkę po kolei.

Roladę podsmażyć, obłozyć pokrojonymi  w cząstki warzywami, polać rosołem i winem. Dusić ok. 1 godziny w temp ok.200 stopni. Roladę wyjąć , pokroić w plastry i posypać zieleniną.

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

sobota, 19 grudnia 2009

Składniki:

  • 500 g bardzo dojrzałych gruszek
  • 1/8 l. wody
  • 1/8l wina
  • 125 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 strąka wanilii
  • 1 łyżeczka agar-agar
  • 3 likierowe kieliszki nalewki gruszkowej
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 3 białka

gruszki

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 grapefruita
  • 3/8 l czerwonego wina
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 anyżek gwiaździsty
  • 1/2 laski cynamonu
  • 4 plastry świeżego imbiru
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego

Krem: Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wypestkować. Wodę, wino, cukier , sok z cytryny, nacięty wzdłuż strąk wanilii i gruszki zagotować w garnku i dusić ok. 10 min. Agar namoczony w wodzie zagotować. Wystudzone gruszki zmiksować. Dodać do musu zagotowany agar. Wszystko połączyć. Dodać nalewkę. Śmietanę i białka ubić oddzielnie i dodać do kremu gruszkowego. Napełnić formę wypłukaną zimną wodą i pozostawić do zastygnięcia na noc.

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki obrać, Od spodu wydrążyć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować wywar, dodać gruszki i zagotować . Gotować 1 minutę. Gruszki wystudzic pozostawiając na noc w wywarze. Krem przed podaniem wyłozyć na paterę, udekorować bitą śmietaną. do tego podać gruszki w czerwonym winie w salaterce.

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

poniedziałek, 14 grudnia 2009

Składniki:

  • 1 gęś
  • 8 jabłek ( najlepiej antonówki)
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • 25 śliwek suszonych
  • 200 ml czerwonego wina
  • 4 goździki
  • 2 łyżki mąki
  • cukier

Przygotowanie:

Umyta gęś nacieramy mieszanina soli, pieprzu i cukru. Skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane jbłka z wydrążonymi środkami kroimy w plasterki, dodajemy śliwki bez pestek i mieszamy. Napełniamy owocami gęś i zaszywamy lub zapinamy szpilkami otwór. Ukłdamy gęś na brytwannie. Podlewamy winem i niewielką ilością wody, dodajemy goździki. Przykrywamy i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika ( 250-270 stopni). Po pół godzinie obniżamy temperturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 2 godziny.


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

sobota, 12 grudnia 2009

W przerwach między potrawami dietetycznymi podam parę przepisów na potrawy świąteczne. Przepisy na gęsinę są jeszcze mojej mamy. Ja ich nie zapmiętałam, ale mój brat zapamiętał i zapisał.

A oto przepis:

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • gęsi smalec
  • 2 szklanki wrzątku
  • listek laurowy

Przygotowanie:

Gęś podzielić na porcje, usunąć skórę i tłuszcz. Czosnek rozetrzeć z soląa i pieprzem. Mieszaniną natrzeć dobrze porcje mięsa. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

Tłuszcz gęsi rozgrzać w szerokim, płaskim rondlu lub na głębokiej patelni. Kaawałki gęsi obtaczać w mące i i kłaść na patelnię. Smażyć aż będą rumiane. Wyjmować do żaroodpornego naczyniqa i wkładać następne porcje do smażenia. Na koniec włożyć pokrojoną drobno cebulę na patelnię i usmażyć na złoty kolor. Przelać wszystko do naczynia z gęsiną. Wlać wodę, dodać listek laurowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić ok.2,5 godziny w średnio gorącym piekarniku (180-200 stopni).

Podawać z pieczonymi jabłkami lub z konfiturą z żurawiny.

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

sobota, 20 grudnia 2008

Składniki:

  • 1 chuda kaczka
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 5-6 kostek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :

Kaczkę sprawić, opłukać , osączyć, opruszyć solą i pieprzem, posypać wiórkami masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 1 godz. Ananasa osączyć,rozdrobić, w połowie pieczenia polać kaczkę syropem, a do środka włożyć połowę ananasa. Kostki cukru włożyć do niedużego rondelka i wstawić na ogień. Gdy się zrumienią, dodać pól szklanki wody i gotować na słabym ogniu. Przyprawić syrop do smaku sokiem z cytryny. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek i obłożyć ananasem. Zlać sos z pieczenia, zebrać tłuszcz, zagęścić sos mączką ziemniaczaną. Do naczynia, w którym piekła się kaczka wlać wino,sos, syrop z cukru i odparować, by sos stał się gęsty. Polać kaczkę sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.

Tagi: święta
22:38, futermama , święta
Link Dodaj komentarz »
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne