Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

dodatki do dań

niedziela, 24 stycznia 2016

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki koperku
  • sok z 1/ cytryny
  • 4 łyzki oliwy
  • sól
  • 1 z±bek czosnku
  • 2 łyzki orzechów ziemnych
  • 1 łyżka tartego sera parmezan

Przygotowanie

Natkę posiekać drobno lub włożyć do blendera i zemleć. Dodać zmielone orzechy, oliwę, sok z cytryny sól i przeci¶nięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować. Można dodać 1 łyżkę tartego sera parmezan. Ale jak nie ma, to niekoniecznie. Przełożyć do słoika. Dobrze przycisn±ć. Powierzchnię zalać 1 łyżk± oliwy. Zkręcić słoik. Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

Pesto można podawać do makaronów, kanapek i mięs.

Smacznego

wtorek, 29 grudnia 2015

Składniki:

  • 25 dkg orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • sól szczypta
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Orzeszki ziemne zetrzeć mikserem na masę, dodać kakao, miód, szczyptę soli i olej kokosowy. Utrzeć na gładk± masę.Przełozyć do słoika. Trzymać w temperaturze pokojowej.

 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Składniki

  •  2 ¶rednie ziemniaki ugotowane
  •  1/3 szklanki mleka sojowego lub wody
  •  1/4 l. oleju
  •  3 łyżki soku z cytryny
  •  1/3 łyż. soli
  •  przyprawy - pieprz ziołowy,kurkuma, czosnek granulowany lub 1 z±bek,
  • może być 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować na gładki krem. Przełożyć gotowy majonez do słoika, przechowywać  (w lodówce do 3 dni.)



¶roda, 04 grudnia 2013

składniki:

  • buraczki czerwone
  • sól, cukier,
  • sok z cytryny lub ocet naturalny

 

przygotowanie:

Buraczki myjemy. Obcinamy  ogonki i główki buraczka ( można też po upieczeniu). Zawijamy pojedynczo w folię. Wkładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do gor±cego piekarnika. Pieczemy 50-60 min w temp. 200 stopni.  Buraczki s± upieczone, kiedy kijek lub widelec wchodzi w nie bez oporu. Buraczki obieramy ze skórki i ...

- kroimy w kostkę, paseczki lub płatki
- ¶cieramy na tarce z grubymi otworami
- miksujemy na pulpę.

Doprawiamy buraczki sol±, cukrem i sokiem z cytryny lub octem do smaku wg własnych potrzeb smakowych. Mi często odpowiada ich naturalny smak bez żadnych dodatków.

Tak przygotowane buraczki wykorzystujemy do różnych potraw, sałatek i zup lub jako samodzieln± przystawkę do potraw. Możemy je zużyć od razu lub pasteryzujemy w słoiku i wykorzystujemy w odpowiednim czasie.

Buraczki pieczone wydaj± mi się smaczniejsze niż gotowane. A Wy co s±dzicie o walorach smakowych buraczka ?


wtorek, 03 grudnia 2013

Składniki:

  • skórki i gniazda nasienne z jabłek lub całe jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 litr przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

W dużym słoju umieszczamy obierki jabłkowe lub jabłka pokrojone na kawałki umyte wcze¶niej i pozbawione  ewentualnych uszkodzeń. Całe jabłka kroimy na kawałki razem z gniazdami i pestkami i wrzucamy je do słoja.


Owoce zalewamy przestudzon± zalew± przygotowan± z wody i cukru w proporcjach: na 1 l wody 1 łyżka cukru.

Słój przykrywamy gaz±, ¶ciereczk± itp. Przytrzymujemy gumk± recepturk±. Odstawiamy  w chłodne i ciemne miejsce na okres 1 miesi±ca. Może to być szafka kuchenna.

Owoce będ± fermentować. Od czasu do czasu trzeba je przemieszać,  gdyż górna warstwa owoców wypływa na wierzch i utlenia się w zetknięciu z powietrzem.

Po tym czasie możemy zlać ocet (przez gazę) do butelek.  Ocet jest lekko mętny, ale z czasem się wyklaruje. Zmętnienie nie przeszkadza w jego zastosowaniu.

niedziela, 01 grudnia 2013

Składniki:

  • 2 pęczki naci pietruszki
  • 2 z±bki czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 1/2 szkl oleju lub oliwy
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1/4 szkl pestek słonecznika lub dyni
  • 1-2  łyżki sera parmezan

przygotowanie:

Natkę myjemy  o odrywamy zbyt grube łodyżki. Kroimy na kawałki. Wkładamy do blendera, wsypujemy wszystkie składniki  i miksujemy. Dodajemy olej i nadal miksujemy do odpowiedniej gęsto¶ci.

Przekładamy do słoika. Dokładnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Stosujemy do różnych potraw wg własnych upodobań.

Ps. Dla tych, co nie maja alergii a lubi± - można dodać  orzechy laskowe lub ziemne - 5-6 szt.



wtorek, 26 listopada 2013

Je¶li my¶licie, że wyczerpała się lista produktów z kokosa, to się mylicie. Wła¶nie odkryłam masełko kokosowe. Jest tak proste w przygotowaniu, że aż nie uwierzycie...

Składniki:

  • 20 dkg wiórków kokosowych lub 1 kokos  i

to już wszystko a teraz

Przygotowanie:

Wsypujemy  1 szklankę wiórków do malaksera i miksujemy aż masa zrobi się wilgotna. Oczywi¶cie robimy przerwy, aby nie przegrzać silnika. Dosypujemy kolejn± szklankę i znów miksujemy. Dosypujemy resztę wiórków i nadal miksujemy. Masełko zrobiło się płynne. Możemy je przełożyć do pojemniczka lub słoika i odstawiamy do zastygnięcia.

 


Z tej porcji wiórków uzyskałam 180 g masełka kokosowego.

Niekoniecznie  musimy przechowywać w lodówce, bo robi się sztywniejsze i trudniej je rozsmarować. Można też wstawić na chwilę do gor±cej wody,żeby masełko zmiękło i znowu było smarowne.

Do czego możemy używać takiego masełka?

To już zależy od Waszej wyobraĽni... Od smarowidła na chlebek, do zup, sosów, do deserów. Można też użyć do jako lukru do ciasteczek lub jako polewy do owoców.

A jak smakuje?  Powiem tak - niebo w gębie !

sobota, 23 listopada 2013

Składniki:

  • oliwa
  • gał±zka melisy
  • gał±zka mięty
  • gał±zka bazylii
  • z±bek czosnku

przygotowanie:

Czosnek pokroić w plasterki, włożyć do niewielkiej butelki. Gał±zki ziół również umie¶cić w butelce. Zalać wszystko oliw±. Zakręcić i odstawić na 5-6 dni.

Używać do chlebka, sałatek i potraw wg własnych upodobań.

 

pi±tek, 22 listopada 2013

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego lub kokosowego
  • 550 ml (2 szkl) oliwki z oliwek lub dobrego oleju np słonecznikowego
  • 1 łyżka  musztardy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki  cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Wymieszać dokładnie musztardę z sokiem z cytryny, octem, cukrem i sol±. Powoli wlewać do miksowanego mleka. Jak się ładnie wymiesza zacz±ć bardzo cienkim strumieniem wlewać olej. Wlewać tak długo aż wymieszamy wszystek olej a emulsja zgęstnieje. je¶li majonez jest zbyt rzadki można dalej miksować dolewaj±c kolejn± szklankę oleju. Na koniec posmakować i doprawić w zależno¶ci od potrzeb smakowych musztard±, cukrem lub sokiem z cytryny.

 

Ja w sumie wykorzystałam cały 1 litr oleju i dopiero wtedy uzyskałam konsystencję bardzo gęstej ¶mietany.

Majonez można przechowywać w lodówce przez wiele dni.  

Wykonałam na podstawie przepisu na majonez Olgi Smile ( http:www.olgasmile.com) jednak ze swoimi modyfikacjami.

czwartek, 21 listopada 2013

Dla zdrowia warto zabrać się za samodzielne produkowanie składników potraw. Spróbowałam samodzielnie zrobić ¶mietankę kokosow±, mleko i m±kę.

składniki:

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 1,5 l wody przegotowanej ciepłej

przygotowanie:

Wsypać wiórki do naczynia. Zalać ciepł± wod± i odstawić na 12-14 godzin. Wstawić na ogień i lekko zagrzać ( nie więcej jak 50 stopni Celcjusza). Przelewać do malaksera partiami i miksować co najmniej 5 min. Przecedzać przez sitko z gaz± . Na koniec wycisn±ć jeszcze dokładnie wiórki.

Następnie wiórki rozłożyć papierze wyłożonym na blaszce do pieczenia  i wstawić do ciepłego piekarnika. Niech wiórki schn± kolejne 12 godzin. Będziemy z nich robić m±kę.  Po tych 12 godzinach wiórki powinny być suche. Je¶li jeszcze s± wilgotne, to można jeszcze raz podgrzać piekarnik, ale delikatnie, żeby wiórki nie straciły warto¶ci odżywczych.Po wysuszeniu wsypujemy wiórki do młynka i mielimy na drobn± m±kę.

Z mleka zdejmujemy gęst± warstwę, która zebrała się na wierzchu. To zebrała się ¶mietanka. Wkładamy j± do słoika, zamykamy szczelnie i przechowujemy w lodówce.

Ważne: ¶mietanka nie jełczeje. 

Mleko zlewamy do szklanej butelki lub słoika, zamykamy szczelnie i przechowujemy w lodówce. Mleko się rozwarstwia. I jest to prawidłowe. Przed użyciem należy energicznie wstrz±sn±ć.

M±kę przechowujemy w torebkach papierowych, słoikach lub pojemnikach plastikowych do przechowywania żywno¶ci.

Z podanej ilo¶ci produktu uzyskałam:

1 litr mleka kokosowego

120-140 g ¶mietany

50 g m±ki kokosowej

My¶lę,że jak na cenę za opakowanie wiórek kokosowych to mamy duż± ilo¶ć dobrych i zdrowych produktów.

 A co będziemy z tych produktów robić, to w następnych przepisach.

niedziela, 30 grudnia 2007

składniki:

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 2 łyzki oliwy
  • sól

Zagotować wodę i posolić. Włożyć woreczki pęczaku i gotować tak długo,aż pęczak ładnie napęcznieje. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę również pokroić w cienkie paski. Wyłożyć na patelnie na rozgrzan± oliwę i dusić pod przykryciem.

W tym czasie ugotowana kaszę przełożyć z woreczków do żaroodpornego naczynia. Dodać uduszone warzywa i wymieszać. Zostawić pod przykryciem, aby kasza przeszła warzywami i oliw±.

Podawać jako dodatek do dań głównych.

| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne