Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

Wigilia

piątek, 11 grudnia 2015

składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg grzybków
  • 10 dkg śliwek suszonych
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 cebule
  • oliwa
  • zioła do przyprawienia
  • 1 łyżka miodu
  • sól

 

Przygotowanie

Kapustę odcedzić z soku. Włożyć do garnka, podlać woda i lekko obgotować. Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na oliwce.  Wyłożyć na patelnię kapustę uprzednio odsączywszy wodę. Dodać pokrojone grzybki i śliwki oraz żurawinę. Smażyć na małym ogniu. Dodać miód, zioła, sól i dalej smażyć. Można wyłączyć ogień, wystudzić i następnie smażyć jeszcze raz tego lub następnego dnia.

 

Podawać na Wigilię jako samodzielne danie  lub jako dodatek do innych potraw.

czwartek, 10 grudnia 2015

 

kadr z filmu "Diabelskie szczęście", fot: Filmoteka Narodowa / http://fototeka.fn.org.p

Mimo że przyrządzenie tradycyjnych dań wigilijnych zabiera mnóstwo czasu, to większość z nas nie  wyobraża sobie tego wieczoru bez potraw przygotowanych w domu zgodnie z rodzinnymi recepturami. Jesteśmy przekonani, że smakują lepiej. Nic w tym dziwnego - związane są z nimi pozytywne emocje. Oto przegląd polskich tradycji wigilijnych – staropolskich i lokalnych.

Cały artykuł : CULTURE.PL

 

Magdalena Kasprzyk – Chevriaux

 

sobota, 17 grudnia 2011


Składniki:
Ciasto -

  • 12 dag mąki,
  • 5 jajek,
  • 16 dag maku,
  • 10 dag cukru,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki wody.

Masa -

  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 75 dag bitej śmietany,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16 g).


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Żółtka z połową cukru, otartą skórką z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody ubić na gęstą, puszystą masę. Białka z resztą cukru pudru ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Dodać oczyszczony mak wymieszany z mąką i wszystko razem połączyć. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec ok. 45 minut.
Uważać, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło. Ostudzić.
Podstawę przekroić na 3 krążki. Migdały uprażyć na blasze na złocisty kolor (5-8 min. w temperaturze ok. 100 stopni C).
Śmietanę ubić z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową ubitej śmietany przełożyć krążki tortu, pozostałą śmietaną posmarować brzegi i wierzch tortu, następnie posypać płatkami migdałowymi.

Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl

21:32, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 grudnia 2011

Składniki:

  • 75 dag mąki, 
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 22-procentowej,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 10 dag bakalii.


Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą przesiać. Miód podgrzać z przyprawą do piernika. Margaryną utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno żółtka i po łyżce mąkę. Wlać śmietanę i przestudzony miód, bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do wąskiej formy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 1 godziny 190 stopni C.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl



10:57, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 grudnia 2011

Składniki:
Ciasto -

  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • szklanka mleka (może być trochę więcej),
  • 1 całe jajko,
  • kostka margaryny, 
  • szklanka cukru.

Masa makowa -

  • 1 szklanka maku, sparzyć i 2 razy zemleć,
  • szklanka cukru,
  • 1 całe jajko,
  • kostka margaryny,
  • olejek migdałowy,
  • bakalie.


Wykonanie:
Wszystkie składniki masy makowej wymieszać. Drożdże rozrobić w letnim mleku. Mąkę przesiać i dodać drożdże, margarynę, jajko, zarobić. Ciasto owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody, gdy ciasto wypłynie na wierzch wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać cukier, aromat, zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część wałkować formując placki. Posmarować placki masą makową, zwinąć rulony, owinąć papierem i bez wyrośnięcia piec 40 minut, w temperaturze 150 stopni C, potem około 10 minut, w temperaturze 180 stopni C.


Przepis pochodzi ze strony: 

http://www.potrawyregionalne.pl

Tagi: wielkanoc
19:39, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka płynnego miodu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 5 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.


Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem i solą, przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze skórką pomarańczową i dodać do mąki. Wlać jogurt i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki. Formę posmarować margaryną, posypać mąką i napełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni C i piec ok. 30 minut.
Ciasto wyjąć z formy i jeszcze ciepłe polać miodem. Odstawić na 2-3 godziny.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl



środa, 14 grudnia 2011

Składniki:
Ciasto -

  • 50 dag maki poznańskiej,
  • 20 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 2 całe jaja,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki letniego mleka.

Masa orzechowa -

  • 30 dag orzechów - połówki,
  • 10 dag cukru,
  • 12 dag masła,
  • 2 łyżki miodu.

Masa kawowa -

  • 1 budyń śmietankowy ugotować w litrze mleka, ostudzić i dodać do utartego masła (25 dag), dodać
  • 10 dag cukru pudru, wszystko dobrze zmiksować, dodać
  • 3 łyżki kawy.


Wykonanie ciasta:
Miód rozpuścić, sodę rozmieszać z mlekiem, dodać wszystkie składniki do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszkę wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia ciasta, natłuścić papier i rozłożyć cienko część ciasta, piec na złoty kolor ok. 15 minut, w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Wykonanie masy orzechowej:
Wszystkie składniki usmażyć nie dopuszczając do zbrązowienia. Ciepłą masę wyłożyć na drugą część surowego ciasta, położonego na papierze, upiec podobnie jak pierwszą część. Gdy ciasto wystygnie przełożyć masą kawową. Ciasto z masą orzechową położyć na wierzchu.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 

22:18, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:
Ciasto -

  • 4 jajka,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa -

  • 1 szklanka maku, 
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 jajka,
  • bakalie.

Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, ubijając dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek. Blaszkę wyłożyć posmarowanym papierem i wylać ciasto, piec 25 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C.

Wykonanie masy:
Mak sparzyć, odsączyć, zmielić 2 razy. Włożyć do garnka wszystkie składniki masy, rozmieszać, gotować na małym ogniu 15 minut ciągle mieszając. Po ostudzeniu nałożyć na ciasto i zwinąć w rulon.


Przepis pochodzi ze strony: 

http://www.potrawyregionalne.pl 

14:41, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 grudnia 2011

Składniki:

  • garść suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek),
  • 1 słoik kompotu ze śliwek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • kilka goździków,
  • cukier,
  • sól,
  • szklanka śmietany.


Wykonanie:
W garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli. Owoce suszone namoczyć, wrzucić do wrzątku, gotować, aż będą miękkie, dolać kompot ze śliwkami i gotować ok. 15 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną lub zabielić śmietaną, dosłodzić.
Z mąki i wody zagnieść ścisłe ciasto. Urywać małe kawałeczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Po ugotowaniu dodać do zupy.


Przepis pochodzi ze strony: 

http://www.potrawyregionalne.pl 

13:37, futermama , Wigilia
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 12 grudnia 2011

Składniki:

  • 30 dag makaronu „krajanki”, „łazanek” lub innego,
  • 25 dag maku,
  • szklanka miodu,
  • szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, migdały),
  • łyżka masła.


Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i gotować na bardzo małym ogniu. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę, następnie wymieszać z miodem i bakaliami.
Ugotowane, gorące kluski wymieszać z masłem.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 

00:16, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 grudnia 2011

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 1 szklanka ciemnego piwa,
  • 5 dag masła,
  • 4 cebule,
  • 2 marchwie,
  • 10 dag pierników,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • goździki,
  • pieprz,
  • sól.


Wykonanie:
Marchew i cebulę pokroić w plasterki, obrumienić na maśle, zalać piwem, przyprawić i poddusić. Filety podzielone na porcje włożyć do warzyw i dusić razem około 10 minut.
Następnie rybę wyjąć, a do warzyw dodać pokruszony piernik, wlać trochę wody i zagotować.
Wywar przecedzić, dodać przetarte warzywa i piernik, doprawić sos do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Włożyć rybę do sosu i chwilę dusić.

Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 


13:31, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • pół kilo solonych śledzi,
  • 1 szklanka mleka,
  • 30 dag winnych jabłek,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sok z 3 cytryn,
  • paczka majeranku,
  • paczka papryki mielonej,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.


Wykonanie:
Umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia obrać ze skóry i ości, zalać mlekiem na 2 godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda pokroić w plasterki i wrzucić do rondelka na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić wszystko, ostudzić.
Śledzie pokrojone w cząstki układać na półmisku, przykryć dekoracyjnie musem jabłkowym, a następnie folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 

00:28, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 grudnia 2011

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 suszone grzyby,
  • kwas buraczany,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz do smaku.


Wykonanie:
Buraki obrać i ugotować do miękkości. Wyjąć, zetrzeć na tarce i ponownie włożyć do wywaru. Oddzielnie ugotować grzyby, cebulę i jabłka. Połączyć z wywarem buraczanym, posolić, zagotować, odstawić na 1 godzinę. Następnie podgrzać, doprawić do smaku kwasem buraczanym roztartym z solą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Przecedzić.

 znalezione na :

http://www.potrawyregionalne.pl


20:37, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 grudnia 2010

Składniki:

  • 60 dag solonych śledzi bez głów,
  • 2-3 cebule,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • jajo,
  • łyżeczka musztardy,
  • mielona ostra papryka,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.


przygotowanie:

Wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić cebulę, dołożyć do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, resztę przypraw. Następnie powoli wlewać olej, stale mieszając. Posypać ugotowanym na twardo posiekanym jajkiem i drobniutko pokrojoną natką. Podawać w szklanych naczyniach do ryb.

Przepis pochodzi ze strony: www.nawidelcu.pl

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 7 jaj,
  • 4 żółtka,
  • cukier,
  • sól,
  • tłuszcz do wysmarowania blachy.

Nadzienie:

  • 2 duże główki kapusty włoskiej lub 2 małe główki kapusty białej,
  • 2 jaja, duża cebula,
  • 2 łyżki masła lub margaryna,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól.

Szklankę mąki zaparzyć w misce dwiema szklankami wrzącego mleka, wymieszać i ostudzić. Dodać utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszać i postawić w cieple, aby zaczyn podrósł. Sześć całych jaj i żółtka dobrze rozkłócić trzepaczką, dodać do wyrośniętego rozczynu, dosypać resztę mąki, osolić i bardzo dokładnie wyrobić. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Główki kapusty pokroić na ćwiartki, umyć w ziemnej wodzie, włożyć do wrzątku, osolić i ugotować. Następnie wyjąć je z garnka, a gdy przestygną, wycisnąć, drobno posiekać, przesmażyć w rondelku z łyżką masła i lekko zrumienioną cebulą. Wbić jaja, wymieszać dodać mielone ziele angielskie, pieprz, sól. Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podzielić je na kawałki. Z każdego uformować małą płaską bułeczkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włożyć przygotowane nadzienie, wyrównać powierzchnię i posmarować jajem rozkłóconym z odrobiną wody. Knysze ułożyć na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstawić do średnio gorącego piekarnika na 25-30 min. Upieczone ułożyć na półmisku. Podawać na gorąco polane stopionym masłem.

Przepis pochodzi z http://www.nawidelcu.pl

 

niedziela, 05 grudnia 2010

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 8 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl śmietanki 12 %
  • 7 dkg masła
  • 4 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • puszka masy makowej
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyzki cukru pudru

Przygotowanie

Podgrzać śmietankę, aby była letnia, rozmieszać ją z drożdżami i 1/3 cukru. Wsypać trochę mąki, aby otrzxymać gęsty rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W tuym czasie utrzeć jajko i żółtka z pozostałym cukrem Masło stopić w rondelku. Do uzej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wlać wyrośnięty rozczyn i jajka z cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut. Poczym wlać do ciasta roztopione masło i dalej wyrabiać. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do masy makowej dodać stopione masło. Ciasto rozwałkować na stolnicyw prostokąt o boku 45 cm . Posmarować lekko ubitym białkiem i wyłozyć masę. Ostroznie zawinąc. i włozyć do przygotowanej wcześniej tortownicy z kominkiem  zlepiając końce. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w temp 180-200 stopni. Gdy wystygnie wyłożyc na talerz, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


poniedziałek, 21 grudnia 2009
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość porcji: 20

Składniki

  • Ciasto :
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Masa makowa :
  • 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka bakalii
  • Do nasączenia ciasta :
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/8 szklanki alkoholu ( koniak, spirytus , czysta wódka – co kto woli) ( jeśli mają jeść dzieci to alkohol można pominąć )
  • Polewa czekoladowa :
  • 6 łyżek wody
  • 1 kostka masła
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • Do dekoracji ;
  • pokruszone orzechy
  • wiórki kokosowe
  • kolorowa posypka

Przygotowanie

Ubić pianę z 4 białek z 1 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do piany z białek  miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 4 sztuki ). Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony. Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec).  Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół ( w poprzek ).

Przepis znaleziony w sieci. Wygląda na smakowity. Będę go robić. Tylko nie zapisałam skąd jest i nie wiem jak mam podać stronę www ...

niedziela, 21 grudnia 2008

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 2-3 dkg drożdży
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • mleko
  • 30 dkg cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, Drożdze rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek mleka, wymieszać z taka ilością mąki, aby powstała masa o kosystencji gęstej śmietany. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, jaja, nieco soli i letnie stopione masło. wyrobic drewnianą łyżką . Pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, opłukać , drobro pokroić, posolić i podgrzewać na suchej patelni. Jak cebula zmięknie i i zacznie żółknąć dodać oliwę. Zrumienić na złoty kolor, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm , wykrawać szklanką kółka. Każde kółko nakroić promieniście w 3 miejscach. Na środek kółka nałozyć odpowiednia porcję cebuli. Nadkrajane promienie skleić czubkami nad cebulą.  Knysze ułozyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia. Upiec, lekko rumieniąc. Podawać jako dodatek do barszczu, czystej zupy grzybowej lub rosołu rybnego.


Składniki:

  • 5 dkg suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Włoszczyznę oczyścic, umyć, ugotować w osolonym wrzątku.z dodatkiem pieprzu. kiedy jarzyny będą miękkie, wyjąć je. Wywar przecedzić i ciepłym załać umyte suszone grzyby, odstawić na 2-3 godziny. Wstawić na gaz i gotowaść pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie. Przecedzić zupę, przyprawić do smaku, dodać pokrojone grzyby.  Zupę można podawać z łazankami albo kluskami. Dodać zieleninę i kleks śmietany.

Jarzyny można zużyć na sałatkę.

 

 

Tagi: wigilia zupa
14:48, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 15 dkg cebuli
  • 4 łyzki oliwy
  • 1 łyzka tartej bułki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby umyć, zalać chłodną przegotowaną wodą, pozostawić na kilka godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w  drobną kostkę i udusić na patelni na małym ogniu pod ptzykryciem. Do cebulki dodać grzyby, chwilę poddusić, podlać wywarem z grzybów., dodać tarta bułkę, dusic kilka minut, odstawić z ognia. Dodać żółtko i jajka ugotowane drobno roztarte. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masę ostudzić.

Mąkę przesiać, dodać masło, opruszyć solą. Starannie posiekać nożem tak, aby powstały jak najdrobniejsze grudki masła obtoczone mąką.Wówczas dodać Zółtko i śmietanę. Zarobic ciasto nożem i szybko zagnieść ręką. Gotowe ciasto włozyc do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki na około pół godziny do "wypoczęcia".  Ciasto cienko rozwałkować, pokrajać, kwadraty o boku około 5 cm. na kwadraty nakładac nadzienie i sklejać boki. Uformowane pierożki układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Napełnioną blachę wstawić do piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor. Podawać do barszczu wigilijnego lub do rosołu z ryby.

Tagi: wigilia
00:06, futermama , Wigilia
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne