Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

w obliczu alergii pokarmowej

poniedziałek, 25 listopada 2013

składniki:

  • 1 szkl m±ki ryżowej
  • 2 łyżki m±ki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 3-4 jabłka
  • 1 op. drożdży suchych
  • sól, cukier do smaku

 

przygotowanie:

Wsypać m±kę do miski, sól, cukier, drożdże. Wszystko wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęsto¶ć ¶mietany.


Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do ciasta i lekko wymieszać.


Smażyć  na rozgrzanej patelni na oliwce z każdej strony na złoty kolor.

 

Podawać ciepłe ze ¶mietank± kokosow±, kremem czekoladowym, powidłami, serkiem lub innymi smarowidłami.

 

Smacznego

wtorek, 26 czerwca 2007

Przez wiele lat miałam problem z żywieniem mojej córki. Nic nie chciała je¶ć. Bolał j± brzuch. Chodziłam do lekarzy, robiłam różne badania. Dziecko dostawało rozmaite lekarstwa: na apetyt, na robaki, itp. Była mała, drobna i anemiczna. Brak apetytu nasilił się w okresie dorastania. Wtedy na moje kategotyczne ż±danie zrobiono córce testy alegriczne. No i okazało się: alergia pokarmowa oraz alergia siewna .

W¶ród produktów, które j± uczulały były:

  • wieprzowina ( bardzo mocno)
  • wołowina
  • pszenica
  • mleko
  • ziemiaki
  • pomidory
  • pomarańcze
  • grejfruty
  • winogrona
  • banany
  • truskawki
  • orzechy
  • ryby morskie
  • soja
  • konserwanty
  • barwniki

Kiedy to przeczytałam złapałam się za głowę : jak żywić, co gotować. Wiele podstawowych produktów uczulało moje dziecko.

Zaczęłam szukać przepisów na potrawy, które mogłaby je¶ć. No i niewiele znalazłam. Byłam zdana na siebie. Zaczęłam tworzyć potrawy. Głównym składnikiem potraw było mięso drobiowe. Ziemiaki zast±pił ryż i kasze. Olej zast±piłam oliw± z oliwek ( nie z pestek winogron ! ! ! ). Na pocz±tku diety żywienie było bardzo ubogie, gdyż trzeba było odstawić wszystkie produkty uczulaj±ce. Potem powoli wchodziły do diety: mleko, m±ka pszenna, kasze. Wraz z odczulaniem się na niektóre produkty przez córkę moja pomysłowo¶ć rosła.

Denerwowałam się tylko czasami jak kupuj±c w sklepie drżem z le¶nych owoców w domu stwierdzałam, że truskawki też stały się le¶ne. Innym razem kupowałam w mięsnym sklepie biał± drobiow± kiełbasę. No i potem okazywało się , że w składzie wędliny jest 30- 40% mięsa wieprzowego.

Córka wyrosła na piekn± , wysok±, dorosł± kobietę, a nam pozostały nawyki żywieniowe. Teraz już wiele moich potraw sięga już do produktów, które dawniej uczulały córkę. Jednak jest to nadal kuchnia eksperymentalna.

Bloga mojego założyłam z my¶l± o tym, że być może inne matki maj±ce alergiczne dzieci znajd± tu podpowiedĽ, jak żywić swoje pociechy.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne