Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

drinki, likiery, nalewki

sobota, 18 marca 2017

Składniki:

  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 8 żółtek ( najlepiej od kur wolno biegaj±cych, aby żółtka były mocno żółte)
  • 80 g  cukru pudru trzcinowego ( mozna zrobic samemu)
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 50 ml likieru waniliowego

 Przygotowanie:

Zółtka ucieramy z cukrem pudrem i szczypt± soli na kogiel-mogiel. Dodajemy mleko skondensowane oraz zwykłe ( Mozna je przegotować i ostudzić) bna koniec dodajemy spirytus. Dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Kto lubi aromaty, mozna dodać likier waniliowy. Rozlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.Co parę dni potrz±sać butelk±, żeby płyn się zmieszał. Po dwóch dniach jest gotowy do spożycia, Im jednak stoi dłużej tym robi się smaczniejszy.

Na zdrowie!   

DSC_0300_a

pi±tek, 13 grudnia 2013

Kolejny produkt z kokosa tym razem nalewka alkoholowa.

 składniki:

  • 250 ml spirytusu
  • 100 ml wódki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego słodzonego
  • 200 ml mleka kokosowego naturalnego

przygotowanie:

Wsypujemy wiórki kokosowe do litrowego słoika. Zalewamy wódk± . Zakręcamy słoik i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu Miksujemy wszystko i przelewamy płyn przez sitko z gaz±. Resztę  odciskamy przez gazę. Dolewamy mleko kokosowe i mleko z puszki. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy na 2-3 dni do przegryzienia się wszystkich składników.

niedziela, 08 grudnia 2013

Zostało mi trochę alkoholu po zrobieniu nalewek owocowych. I wtedy przypomniałam sobie, że dawno, dawno temu robiłam likier jajeczny. Przejrzałam moje stare zapiski kuchenne i znalazłam. Oto On :

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 250 ml wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 ml ¶mietany kremówki
  • 300 ml mleka ( może być kokosowe)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszyst± masę. Dodajemy ¶mietanę i mleko nadal ubijaj±c. Dolewamy powoli alkohol. Dodajemy ekstrat wanilii. Przelewamy wszystko do karafki i wstawiamy do lodówki. Po 2-3 dniach likier jest gotowy do spożycia. Nie ukrywam,że im dłużej stoi tym jest lepszy. Tylko jak może co¶ tak dobrego stać...

¶roda, 22 grudnia 2010

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 125 ml słodkiej ¶mietanki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 100 ml ajerkoniaku
  • cynamon

przygotowanie:
Mleko podgrzać ( nie gotować) Zdj±ć z ognia. Dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem, sokiem z sytryny i skórka. Rozlac do szklanek. Oprószyć cynamonem. Podawać gor±cy. 

niedziela, 19 grudnia 2010

składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 1 litr czerwonego wytrwanego wina
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 2 laski cynamonu
  • 2 jabłka
  • 2 cytryny
  • 100 ml grenadyny ( syrop z granatów)
  • 2 kostki cukru

przygotowanie
Pomarańcze sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę kostrka cukru  Zewszystkich wycisn±ć sok i wlać do garnka, dodać wino i podgrzać ( nie gotować !!!)
Dołozyć anyż i wanilię i nadal podgrzewać na wolnym ogniu. jeszcze 10 minut. Jabłka umyć, przekroić usun±ć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cytryny pokroić w plastry, następnie w ćwiartki. Włożyć owoce i kostki cukru do wina. posłodzić grenadyn±.

poniedziałek, 07 maja 2007

Do wysokiej szklanki wsypać potłuczone kostki lodu - raczej więcej niż mniej. Dodać drobno posiekany listek ¶wieżej mięty i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko zalać spor± miark± ginu. Delikatnie wymieszać. Uzupełnić sokiem jabłkowym wg własnego uznania. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać jagodę jałowca lub spiralkę z cytrynowej skórki.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne