Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

potrawy

piątek, 22 stycznia 2016

Składniki:

  • makaron spaghetti typu włoskiego

na sos:

  • papryka konserwowa
  • garść żurawiny
  • 1/2 papryki zielonej surowej
  • kandyzowane skórki pomarańczy
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól morska
  • przyprawy 

 

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, solimy 2 łyżeczkami soli  i dodajemy pół łyżki oliwy. Wkładamy makaron i gotujemy al dente czyli lekko twardawy. Ja najczęściej wybieram makaron włoski, gdyż ten się nie rozgotowuje. Ponadto makaron al dente nie tuczy.

Przygotowujemy produkty na sos. Paprykę konserwową kroimy w kosteczkę. Paprykę surową kroimy w paseczki i dusimy pod przykryciem. Do tej papryki dokładamy paprykę konserwową, żurawinę, skórki pomarańczowe, bazylię, ser feta pokrojony w kostkę. Wszystko doprawiamy niewielką ilością sol i w zależności od gustu :  oregano, kurkumą, ....

Smacznego

 

01:56, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 stycznia 2016
Danie proste chociaż bezglutenowe. A jak smakuje , oceńcie sami Pyzy Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 1/2 kg mąki bezglutenowej sól, przyprawy wg własnej kompozycji Sos pieczarkowy 30 dkg pieczarek 1 op.śmietana kremówka sól
środa, 30 grudnia 2015

składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • bazylia oregano, tymianek, rozmaryn
  • lub
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • 10 dkg startego sera gouda
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1 łyżka startego sera parmezan lub

Wykonanie

Ziemniaki obrać , pokroić w plasterki, Ugotować na twardo.Odlać wodę, odparować. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypać ziołami i startym serem. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną. Połowę wylać na ziemniaki. Ułożyć 2 warstwę ziemniaków i zrobić to samo - zioła, śmietana i ser. Można posypać posiekaną zieleniną. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min.

Smacznego

sobota, 07 kwietnia 2012

Składniki:

duża, ścisła kapusta biała, 1/2 kg wieprzowego mielonego, 1/2 kg kaszy gryczanej palonej, 15 dkg boczku, 2 jajka, 1/4 l śmietany 22 %, rozpuszczona w 1/2 l. wody kostka bulionowa lub 1/2 l. rosołu, 3 łyżki przecieru pomidorowego albo 4-5 świeżych pomidorów, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać z zewnętrznych „brudnych” liści, wyciąć i wyrzucić głąb. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą tak, by kapusta została przykryta. Posolić. Gotować 30 min. Wyjąć, odsączyć i - gdy przestygnie - delikatnie porozdzielać wszystkie liście. Tymi największymi, zewnętrznymi wyłożyć dno naczynia, w którym gołąbki będą pieczone.

Kaszę zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na sypko. Dodać mięso, pocięty w kostkę i zesmażony boczek, jajka, posypać lekko pieprzem, starannie wymieszać. Farsz kłaść na liście, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu. Zalać bulionem lub rosołem oraz śmietaną zmieszaną z przecierem pomidorowym; zamiast niego można użyć pomidorów świeżych, pociętych w plastry, zalewając je z wierzchu  śmietaną. Całość okryć dużymi liśćmi. Wstawić do piekarnika (prodiża) na ok. 2 godziny.oprac.

Zuzanna Śliwa

http://www.kresy.pl

10:06, futermama , potrawy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 24 lipca 2011

Niedziela zawsze rozpoczyna się w naszym domu śniadaniem, na które podaję jajecznicę. Tak było, jak byłam dzieckiem. I tak było, kiedy moje dzieci były małe. I tak jest teraz. Tylko jajecznica zmieniła z latami swoje oblicze. Kiedyś tradycyjnie była przygotowywana z cebulką lub szczypiorkiem. W mojej kuchni przechodzi przeobrażenia i eksperymenty. Wciąż jest zmieniany skład dodatków i sposób przyprawiania. Staje się przez to potrawą o wielu obliczach.  Dziś podam przepis na jajecznicę z ogórkiem. 

składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 10 dkg polędwicy indyczej
  • 2 ogórki konserwowe
  • zioła włoskie
  • sól
  • cukier
  • oliwa
  • 1 łyzka jogurtu bałkańskiego

 przygotowanie

Cebulkę drobno pokroić i dusić na patelni pod przykryciem lekko osoloną.  Dodać pokrojoną  poledwicę indyczą. Pokroić również drobno ogórki i dodać na patelnię. Wszystko dusić pod przykryciem. jajka wybic do kubka , dodać jagurt, wodę,  zióla włoskie, szczypte cukru, sól i dobrze wymieszać. Wlać jajka na patelnię i smażyć pod przykryciem.

Natychmiast podawać.

Smacznego

Tagi: śniadanie
14:04, futermama , potrawy
Link Komentarze (2) »
piątek, 31 grudnia 2010

Składniki:

na farsz:

  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 kg mięsa indyczego
  • 1 cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka
  • cukier
  • czosnek
  • zielenina: koperek, pietruszka, szczypiorek, bazylia 
  • 1-2 główki kapusty pekińskiej

na sos:

  • zagęszczony sok pomidorowy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy

 

l

przygotowanie:

Przygotowujemy ryż. Wysypujemy na rozgrzaną patelnię  posmarowana oliwą ryż i prażymy go. Jak zaczynają niektóre ziarna brązowieć zalewamy wodą solimy i przykrywamy pokrywka. Dusimy tak długo, aż woda odparuje.

Mięso mielimy. Czerstwą bułkę moczymy aż zmięknie, odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Dodajemy ryż, zieleniny, rozmieszane jajka. Dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

Kapustę pekińską rozbieramy na liście. Zalewamy wrzątkiem, aby liście zmiękły. Wycinamy grube i twarde łodygi. Na każdym liściu układamy farsz ( 1- 2 łyżki w zależności od wielkości liścia). Zawijamy ciasno i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na koniec polewamy wszystko sosem pomidorowym.

Naczynie z gołąbkami zalanymi sosem przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 40-50 minut ( temp 200-230 stopni w zależności od piekarnika).

niedziela, 28 listopada 2010

Składniki:

  • 1 kg kurczaka
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 1 szkl jogurtu
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2  łyżki margaryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 szklanka bulionu
  • oliwka

Przygotowanie

Grzyby namoczyć, ugotować i posiekac. Cebulę udusić ma patelni. Mięso kurczaka  pokroić i podusić na patelni razem z cebulą. Bułkę namoczyć. Zemleć razem z mięsem i grzybami dodać jajka i jogurt, przyprawić. Posmarować formę. Wyłożyć masę. Piec 1 godzinę w temp 200 stopni. Wystudzić, zalać sosem z agarem  i wstawić do lodówki.

niedziela, 21 listopada 2010

Składniki:

  • 3 golonki indycze
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 piwo
  • 2 cebule
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek tarty
  • zioła włoskie

przygotowanie:

Golonkę obmyć , włożyć do garnka. Kapustę przepłukać i pokroić. Włożyć do garnka. Dolać wodę, sól i cukier. Gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić drobno, udusić na patelni i dodać do golonki. Pieczarki drobno pokroić i też udusić. Dodać do golonki. Jak golonka zmięknie dodać piwo i dalej gotowaćaż płymn wyparuje. Przyprawić ziołami. Można jeść z chlebem i musztardą.

Smacznego !

sobota, 20 listopada 2010
poniedziałek, 13 września 2010

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • sól,
  • zioła prowansalskie lub
  • bazylia, tymianek, kolendra, oregano
  • cytryna

Przygotowanie

Pstrągi oczyścić z łusek, obciąć płetwy, opłukać, odsączyć z wody. Posypać ziołami i solą w środku i na zewnątrz. Zawinąć pstragi - każdego osobno w folię i ułożyć  na brytfannie. Wstawić do piekarnika na 30 min. 

Tagi: ryba
21:18, futermama , potrawy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 stycznia 2010

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 plasterki cieńko pokrojonej szynki indyczej
  • 10 dkg sera startego

Przygotowanie

Banany obrać ze skórki, owinąć szynką ułożyć w brytwanience lub naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Zapiec w temp ok. 200 stopni przez 30 minut.

sobota, 19 grudnia 2009
Pewnie każda z nas zrobiła go kiedyś.
Można kupić już gotowy zapeklowany albo zrobić samemu.
Ja wybrałam tą drugą wersję.
Jednak , żeby to zrobić najpierw we wrześniu zrobiłam śliwki .

Śliwki w zalewie

1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 kg cukru

Wszystkie składniki zagotować razem.
Do dużego wyparzonego słoja wsypujemy wymyte 2,5kg całych śliwek, zalewamy wrzącą zalewą. Zamykamy i odstawiamy.
Następnego dnia wszystko zlewamy ,jeszcze raz gotujemy i zalewamy.
Powtarzamy to jeszcze raz.
Czwartego dnia zlewamy zalewę i dodajemy do niej kore cynamonu, goździki i kawałek laski wanilii. Gotujemy około 1h do odparowania połowy płynu.
Zalewamy śliwki zakręcamy i zanosimy do piwnicy.
Tak samo robiłam gruszki można jeszcze dynię ale mi zabrakło czasu.

Schab ze śliwką

Kawałek schabu w jednym kawałku
Sól, pieprz
2 jabłka

W schabie ostrym nożem robimy dziurę, nadziewamy śliwkami bez pestek.
Solimy i pieprzymy.
Na rozgrzanej patelni szybko obsmażamy schab żeby zamknąć mu pory.
Można przełożyć do piekarnika ale jeśli to porcja dla 3 osób to robimy na patelni.
Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy jakieś 30min.
Dolewamy około pół szklani zalewy ze śliwek.
Dalej dusimy jak mięso już jest prawie gotowe dodajemy ćwiartki jabłek.
Na koniec kroimy mięso na plastry, rozkładamy na patelni nakładamy mus jaki wyszedł z jabłek i jeśli wolimy bardziej wyrazisty smak można podlać jeszcze zalewy.
Dusimy 5 min i gotowe

Przepis pobrałam ze strony Lacrimy : Zamotana Lacrima

Tagi: święta
11:03, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 listopada 2009

składniki:

  • 1/2 kg mięsa indyczego
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • natka bazylii
  • zioła włoskie
  • jogurt
  • 1 łyżeczka maki
  • sól
  • cukier
  • woda ( ok 1/ 2 litra)


Przygotowanie

Mięso drobno zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć. Natki posiekać drobniutko i dodać do mięsa. Dodać jajko. Doprawić solą, cukrem i ziołami. Wodę zagotować, posolić. Na gotującą się wodę wkłdamy małe kulki mięsa. Gotujemy pod przykryciem. Wyjmujemy ugotowane pulpeciki i wkładamy następne kulki. Z wywaru przyrządzamy sos.  Można zasmażyć łyżeczkę mąki na margarynie i dodać wywar z pulpetów. Zdjąć z ognia i dodac 2 łyżki jogurtu. Do sosu włożyć pulpety.

Można podawać zarówno z ryżem, jak i z kaszami.

 

wtorek, 11 listopada 2008

Składniki:

  • 50 dkg filetów z suma
  • 1 1/2 szkl. śmietany
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz, cukier



przygotowanie:

Filety z suma posolić.  Odstawić pod przykryciem do lodówki. Cebulę drobno pokroić, jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Śmietanę rozmieszać, posołić, posłodzić, popieprzyć. Włożyć do śmietany cebulę i jabłka. Filety wyłożyć do brytwanny posmarowanej margaryną. Zalać filety sosem ze śmietany. Przykryć  i wstawić do piekarnika na 30 min. Po uduszeniu podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

 

Tagi: ryba
19:20, futermama , potrawy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 30 października 2008

Składniki:

dressing

  • 150 g serka homogenizowanego
  • 6 Łyżek mleka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 wyciśnietego czosnku
  • 4 łyżeczki świeżo wyciśnietego soku z cytryn

Kotleciki:

  • 200g. sera Arla Apetina
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 25 g masła

do ozdobienia

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 100 g ogórka w plasterkach
  • 1 pomidor

 

Przygotowanie

Ubić serek, stopniowo dodając mleko. Doprawić tymiankiem, oregano, czosnkiem i sokiem z cytryny. Odstawić dressing na 1 godzinę pod przykryciem do lodówki.

Kotleciki

Pokroić ser w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nastepnie pokroić każdy plaster na 2 trójkąty. Obtoczyć każdy trójkąt w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z pietruszką. plasterek sera powinien być dokładnie pokryty panierką. Rozgrzać masło na patelni i smażyć panierowane plastry ok. 3 minut po każdej stronie. Kotleciki układać na półmisku, przyprawić kleksem dressingu.

20:03, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 października 2008

Składniki:

  • 2 serki typu capri lub ok.40 dkg twarożku
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • sól, cukier do smaku
  • olej

Przygotowanie

Wsypać mąkę do miski. Włożyć pokruszony twaróg. Wlać 2 jajka. Wsypać sól do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką. Następnie należy podzielić na części i utoczyć długie cieńkie wałeczki. Kroić ostrym nożem ukośne pierożki.

Wodę zagotować w duzym garnku, posolić, wlać 1 łyżkę oleju. Wkładać delikatnie pierogi. Gotować, aż wypłynż na powierzchnię wody i wtedy jeszcze ok.5 min. Wyjmować łyżką cedzakową na sitko i polać zimną wodą. Wykładać na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.

21:18, futermama , potrawy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 19 października 2008

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10-15 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • keczup
  • ser tarty
  • oliwka

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę . Cebulę obrać pokroić w paseczki. Wyłożyć na patelnię z rozgrzana oliwką. Dusić pod przykryciem. Jajka wybić do naczynia. Dodać sól, pieprz i keczup oraz wodę. Rozmieszać. Wylać jajka na patelnię. Smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po wyłożeniu na talerze posypać tartym serem.

Tagi: potrawy
19:38, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 lipca 2008

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 p. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 szkl. wody
  • Oliwka do smażenia

Dodatki

  • serek jabłkowo-waniliowy
  • sos czekoladowy

Jajka ubić mikserem z solą na sztywno. Dodawać mąkę i wodę na przemian. Dodać śmietanę, proszek pieczenia, cukier. Nadal ubijać. Dodawać mąkę i wodę aż do wyczerpania. Ciasto powinno być takie, które po wylaniu na patelnię ładnie rozleje sie na placek.

Nie należy do ciasta dodawać mleka, gdyż naleśniki będą sztywne. Ciasto wylewać wazówką na rozgrzaną patelnię polaną oliwką. Smazyć na jasnozłoty kolor po obu stronach. Po usmażeniu przełożyć na talerz i przykryć.

Podawać naleśniki z serkiem jabłkowo-waniliowym, polane sosem czekoladowym.

Smacznego

 

czwartek, 12 czerwca 2008

składniki:

  • 5 jaj
  • cebula sredniej wielkości
  • 2 suche kajzerki
  • pęczek koperku
  • 1/2 szkl. mleka
  • vegeta
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

przygotowanie

4 jajka ugotować na twardo, obrać, zemleć razem z cebulą i namoczonymi w mleku kajzerkami. wymieszać z surowym jajem i posiekaną zieleniną. Przyprawić do smaku. . Z masy uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce. Oliwę rozgrzać na patelni i wyłożyć kotleciki. Smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówką np. z sałaty i pomidorów.

00:38, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 kwietnia 2008

składniki:

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 cebula


na sos

  • 1 cebulka
  • 1 pojemnik serka Almette
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy
  • kostka rosołu warzywnego wg uznania

przygotowanie

Celulkę pokrojoną drobno udusić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dusić pod przykryciem. Zdjąć z patelni. Watróbkę obtoczyć w mące i dusić na patelni na oliwie po cebuli pod przykryciem . Uduszoną wątróbkę przekładać do zaroodpornego naczynia i posypywać delikatnie solą. Na patelnię wyłożyć znowu uduszoną cebulkę, starte jabłko i serek almette. Poddusić wszystko. Jeśli ktoś lubi intensywniejszy sos można dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dopiero teraz doprawiać do smaku sos. Na koniec dodać jogurt. Załać sosem wątróbkę i zakrzyć naczynie żarodporne. Można odstawić na 15 min do gorącego piekarnika, aby wątróbka dobrze przeszła sosem. Podawać z ziemniakami lub kaszą typu pęczak.

20:30, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne