Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

konfitury

czwartek, 10 grudnia 2015

składniki:

  • 1 kg wi¶ni
  • 1 szkl cukru trzcinowego
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl zimnej wody

przygotowanie:

Wi¶nie umyć, wypestkować wsypać do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić, aby pu¶ciły sok. Następnie zagotować i dodać m±kę ziemniaczan± rozpuszczon± w zimnej wodzie. Zagotować. Rozkładać gor±c± masę do małych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

Tagi: owoce
23:18, futermama , konfitury
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 paĽdziernika 2007

Jadłam niedawno ogórki, które mi bardzo zasmakowały. Poprosiłam o przepis. I oto on.

Składniki na zalewę:

  • 1 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • listek, ziele, pieprz

Wszystko zagotować. Po wystudzeniu dodać

  • 2 łyżki miodu

Ogórki obrać , pokroić w grubsze talarki. Posolić i zostawić na 2 godziny. Odlać sok. który puszcz± . Układać w słoiku i zalać przygotowan± zalew±. Wstawić słoiki do garnka z wod± i zagotować 7-10 min. Wyj±ć i odwrócić do góry dnem.

 

 

Tagi: przetwory
23:55, futermama , konfitury
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 sierpnia 2007
  • 1 litr wody
  • 1 szkl. octu
  • 1 / 2 kg cukru
  • 2 łyżki płaskie soli

Wszystkie składniki zagotować, wystudzić.

Po wystudzeniu dodać 5 łyżek musztardy sarepskiej. Zalać ogórki.

Pasteryzować 10 minut. Wyj±ć. Odwrócić słoiki.

Przy większej ilo¶ci zaprawpotrzeba orientacyjnie - 6 * zalewa = 10 kg ogórków.

 

| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne