Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

kulinarne podróże

sobota, 16 stycznia 2010
Składniki:  
3 pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
czarne oliwki (ok. 20 sztuk)
200 g sera feta
100 ml oliwy z oliwek (najlepiej greckiej)
2 łyżki białego octu winnego
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano
Opis przygotowania: 
Pomidory pokroić w grubą kostkę, ogórka w talarki. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierać, pokroić w talarki, dodać do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta.
4 porcje

wtorek, 05 stycznia 2010

~~ kuchnia francuska~~


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 250 g cebuli
  • 250 g  cukinii
  • po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki
  • 3 pomidory
  • 4 łyzki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz,
  • gałązka tymianku
  • 1 liśc laurowy

dodatki

po 25 g startego ementalera i parmezanu


Umyty bakłażan przekroić wzdłuż na pół, pokroić na plasterki, dobrze posolić i odstawić na 10 min. obrana cebulę pokroić w kostkę. Umytą cukinię pokroić w plasterki, wypestkowaną paprykę w kawałki. Pomodory obrać, wypestkować, pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i drobno posiekany czosnek. dodać cukinię, paprykę . Bakłażana osączyć na serwetce i wytrzeć z soli. Dodać do warzyw. Lekko podsmażyć i doprawić pieprzem. Dodać pomidory, rozdrobniony tymianek i liść laurowy. Włozyć całośc do płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy sufletowej. Piec ok. 30 minut  w temp. 180 stopni. Można przykryć folią aluminiową. Na 5 min przed końcem pieczenia posypać serem. Podawać natychmiast na gorąco, najlepiej z bagietką. Do ratatui można podać chrupiące kotlety jagnięce.

k

 


czwartek, 17 grudnia 2009

Strudle to typowe potrawy regionalne z Bawarii i Austrii.

CIASTO:

  • 25 dkg mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szcypta soli
  • 1/8 l letniej wody

nadzienie:

  • 150 g startych bisztoptów ( zastępczo może byc tarta bułka)
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1,5 kg jasnych i ciemnych winogron
  • 200 g surowej masy marcepanowej
  • 2 jajka
  • ok. 1/8 l słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mleka

do posypania : cukier puder

Ciasto:

z jaja, maki , oleju, soku z cytryny, soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto. zawijamy w folię i pozostawiamy na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej. na posypanej mąką ściereczce rozwałkowujemy ciasto na cieńki , duży placek. rozciągnąć ciasto dłońmi na grubość bibułki ( wielkość 30 x  50 cm).

Tarte biszkopty i posiekane orzechy zrumienić na rozgrzanym maśle. Winogrona umyć, obrać z szypułek. Z marcepana, jajek i śmietany utzrec krem ( najlepiej w mikserze). Mieszanką bułki i orzechów posypać ciasto, połozyć winogrona i krem marcepanowy pozostawiając po wszystkich stronach po 5 cm wolnego brzegu. Na węższych bokach ciasto zagiąć , zwinąć strudel od szerszej strony za pomocą ściereczki, połozyć na natłuszczonej blasze i posmarować umoczonym w mleku pędzelkiem. Piec ok. 40 min w piekarniku  o temp 180-200 stopni.  Strudel nieco ostudzić, opruszyć cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepły.

Strudel winogronowy będzie pyszny z sosem winnym:

1/2 l łagodnego białego wina gotować lekko z odrobiną skórki pomarańczowej, 1/2 laski cynamonu i anyżkiem gwiździstym, wygotować do połowy objętości. Wyjąć przyprawy, ostudzić. Ubić 1/8 l słodkiej śmietany, dodając 1 łyzkę mąki i 1 zółtko. śmietanę wymieszać z winem i zagotować mocno ubijając. Sos można lekko posłodzic. Jeśli deser jrest dla dzieci, zamiast wina użyć soku z winogron.

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

środa, 16 grudnia 2009

Zastanawiałam się, czy powinnam zgłaszać ten blog. Mój blog jest taki skromny. Brak czasu powoduje, że nie mam zdjęć potraw. Bardzo nad tym ubolewam. Ale mam przepisy, które w wiekszośći wypróbowałam, zanim napisałam na blogu. Polecam je moim czytelniczkom.

Zapraszam do głosowania na mój blog, ale to dopiero od stycznia...

http://www.blogroku.pl/apetyt,gw7jh,blog.html

a

piątek, 04 grudnia 2009

Wydawnictwo Bezdroża ogłosiło konkurs dla podróżników, tym razem kulinarny. Wielu z nas podróżuje nie tylko z mapą i aparatem. Również smaki są naszym udziałem.  Zatem warto zgłosić się do konkursu Kulinarny konkurs dla podróżników.


sobota, 08 marca 2008

składniki:

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyzki śmietanki do kawy
  • 1 żółtko
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 plastrek imbiru smażonego w syropie
  • 1 łyżka rodzynków
  • 3-4 łyzki rumu
  • 1-2 łyzki cukru
  • 250 ml wody


przygotowanie

Rodzynki zalać rumem, przykryć i odstawić, aby wchłonęły płyn.

Cukier rozmieszać z żółtkiem i szczyptą ziela angielskiego. Dodać kawę rozpuszczalną oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i załać wrzącą wodą. Gorący poncz rozlać do dwóch duzych ogrzanych szklanych pucharków . Przyprawic każdą porcję połową plasterka imbiru i rodzynkami nasączonymi rumem.

piątek, 01 lutego 2008

Souvlakia to małe kawałeczki wieprzowiny lub jagnięciny przyprawionej cytryną, ziołami i oliwą, upieczone na ruszcie. Często podawane z tzatziki, czyli gęstym jogurtem zmieszanym z utartym ogórkiem, czosnkiem i miętą.

400 g wieprzowiny (najlepiej słodkiej polędwiczki)
2 duże cebule posiekane w plastry
2 czerwone papryki
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
łyżka pociętego świeżego oregano - od biedy może być suszone

Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w większą kostkę.
Każdy kawałek mięsa, papryki oraz cebuli nabijamy na przemian na patyczek do szaszłyków. Pieczemy na grillu z każdej strony. Posypujemy oregano. Podajemy gorące do chlebka pita, ryżu lub pieczonych ziemniaków z różnym zestawem surówek.

Przepis cytuję za stroną : http://mediterraneo.blox.pl

piątek, 18 stycznia 2008

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki Marsali
  • 100 g serka Mascarpone
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki bardzo mocnej kawy
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka kakao w proszku


Przygotowanie:

Starannie oddzielić białko od żółtka, ubić białko i włożyć do lodówki.
Żółtko, cukier i Marsalę umieścić w salaterce postawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić trzepaczką do powstania gęstego kremu. Ciągle ubijając odstawić do schłodzenia. Dodać ubite białko i ostrożnie zmieszać.

Serek nałożyć do salaterki i zmieszać z kremem z Marsalą.
Dno prostokątnej formy wyłożyć biszkoptami. Najpierw pokropić je kawą i likierem kawowym a następnie równomiernie rozłożyć na biszkoptach krem z serka Mascarpone. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać proszkiem kakaowym.

Porcja na 4 osoby

Przepis pochodzi z http://www.espresseria.pl/index.htm

poniedziałek, 31 grudnia 2007

Tzatziki - sos z jogurtu i świeżego ogórka, przyprawiony oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem; rodem z Grecji. Schłodzony sos podaje się do pieczonych mięs, warzyw i chleba.

  • 1 duży starty na tarce ogórek ociśnięty z nadmiaru wody
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny
  • 1 garść świeżych ziół (mięta, kolendra, bazylia)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, kilka kropel octu winnego


opcjonalnie: 1/2 opak. serka naturalnego, jeśli jogurt jest za rzadki


Przepis cytowany za :

http://mediterraneo.blox.pl

piątek, 10 sierpnia 2007

Urlop spędzony w Bieszczadach obrodził ilością smaków i zapachów. No bo jakże być w górach i nie spróbować serów owczych czy żentycy. Ale tym razem zasmakowaliśmy w serach kozich no i oczywiście w mleku kozim. Mówię wam pychota. Zajrzeliśmy też na miodek bieszczadzki. Jedliśmy potrawy regionalne.

A oto menu z Karczmy w Sanoku

piątek, 11 maja 2007

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • czosnek
  • 30 dkg pieczarek
  • 10-12 plastrów lazanii
  • 30 dkg sera żółtego

Na sos

  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • mleko

Wykonanie

Przygotować farsz. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni., dodać cebulę, czosnek i mięso mielone. Wszystko udusić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać pomidory pokrojone. Wszystko podgotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Pieczarki udusić osobno na małym ogniu lekko posolone.

Przygotować sos. Rozpuścić margarynę w rondelku. Dodać mąkę i ciągle mieszać. Powoli dodawać mleko aż sos zgęstnieje. Posolić.

Na posmarowaną żaroodporną brytwannę wykładać po kolei: plastry lasanii, farsz mięsny, pieczarki, plastry sera żółtego i sos beszamelowy. Tak połozyć 2-3 warstwy. Na wierzchu polać jeszcze sosem i posypać serem.Piec bez przykrycia ok.40 minut. Podawać posypaną bazylią.

Moje rady:

  1. W wielu przepisach stosuje się płaty lazanii na surowo. Ja jednak gotuję plastry lazanii w osolonej wodzie z 2 łyżkami oleju. Wyjmuję płaty lekko twarde. Jednak ugotowane płaty są smaczniejsze w potrawie.
  2. Kompozycje warzywowe w tym daniu można zmieniać. Proponuje spróbować z papryką, fasolką szparagową, ogórkami itp.
  3. Ser można zetrzeć na tarce z duzymi otworami.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne