Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

dania wegetariańskie

wtorek, 28 lutego 2017

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  •  2 łyzki m±ki bezglutenowej
  • 2 łyzki jogurtu
  • 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, szatkujemy, dodajemy jajko, m±kę , sól, proszek do pieczenia, jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwk±. Kładziemy łyżka małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Podawać mozna z jogurtem, syropem klonowym, daktylowym, konfiturami lub ¶mietan±.

 

DSC_0271_500

pi±tek, 17 czerwca 2016

Danie na 4 osoby

składniki:

  • 4 ziemniaki słodkie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka całe
  • 1 białko
  • 1 szkl. mleka
  • 1łyżeczka słodkiej papryki zmielonej
  • 1 łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie fety niskotłuszczowej

przygotowanie

Ziemniaki obieramy skrobakiem do warzyw. Myjemy. Kroimy na cienkie plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę na dno dosyc grub± oraz wokół naczynia. Wstawiamy na 30 min do piekarnika w temp 180 stopni.

Przygotowujemy farsz

Pieczarki kroimy na plasterki. Dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy drobno w paski lub kosteczkę ( jak kto lubi). Wykladamy na rozgrzan± patelnię polan± lekko oliw±. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem Gdy jest miękka dokładamy pieczarki i dalej podsmażamy.

Przygotowujemy sos

Wlewamy do naczynia mleko, dodajemy sól, paprykę, bazylię, jajka i białko. Dokładnie mieszamy rózg± czy trzepaczk±.

Czas złożyć nasz± zapiekankę

Wyjmujemy z piekarnika nasze ziemniaki, wykładamy na nie pieczarki, zalewamy sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 35 minut ( 180 stopni)

Czas przygotować fetę. Wyjmujemy cało¶ć z opakowania. Kroimy na 3 plastry. Nastepnie każdy plaster na kostkę.

Zapiekanka się upiekła .

Wygl±da pięknie. Pachnie jeszcze bardziej. Posypujemy j± fet± i możemy podawać na stół.

Jako dodatek proponuję nasz± zwykł± zielona sałatę w sosie ¶mietanowym.

Smacznego ! 

Jak Wam smakowało? Bo nam Bardzo !

Aha. Kompozycje farszu możemy zmieniać według własnych gustów. Ja następnym razem zrobię ze szpinakiem. A Wy? Co proponujecie ?

 

 Gotowa potrawa

Ziemniaki po upieczeniu

farsz pieczarkowy

czwartek, 01 stycznia 2015

Nowy rok , nowe wyzwania. Obecno¶ć go¶cia będ±cego na diecie bezglutenowej inspiruje do podejmowania nowych wyzwań. Jak tu nakarmić takiego go¶cia? A dodatkowo, kolejne wyzwanie - czy da się tak przygotować posiłki bezglutenowe, by smakowały wszystkim ?  Rękawica rzucona - PIZZA - podejmuję wyzwanie :)

 

składniki

na ciasto:

  • 1 szkl m±ki kukurydzianej
  • 1 szkl m±ki z amarantusa
  • 1 szkl m±ki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyzki jogurtu
  • 4 łyzki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

 

składniki na farsz:

  • sos pomidorowy, najlepszy z bazyli±
  • ketchup - ja używam Dworski
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • 20 dkg pieczarek
  • papryka konserwowa
  • 25 dkg sera żółtego
  • zioła włoskie lub prowansalskie lub własna kompozycja

 

przygotowanie:

M±ki zmieszać ze sob± i z drożdżami i sol±. Siemię zalać wrz±tkiem, zaparzyć i przestudzić. Wymieszać z m±k±, dodać jogurt. Dobrze wyrobić. Dodać oliwę i jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do szklanej miski naoliwionej przykryć pokrywka lub talerzem i odstawić do lodówki.

Przygotować produkty na farsz. Obrać pomidory ze skórki i pokroić na półplasterki. Cebule pokroić w drobn± kostkę i udusić na patelni. Ogórki pokroić w długie plastry. Paprykę pokroić w cienkie paski. Pieczarki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

 

Ciasto wyłożyć na duż± blachę wysmarowan± oliwk±. Posmarować sosem pomidorowym. Wykładać produkty po kolei warstwami. Posypać ziołami.  Na koniec posypać serem i pokropić ketchupem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec 20-25 min.

Podawać gor±c± z ketchupem. Do popijania można przygotować barszczyk z kiszonych buraczków własnej roboty.

 

pizza 2


poniedziałek, 09 grudnia 2013

Przypomniałam sobie, jak w dzieciństwie bywały dni, kiedy w kuchni rozlegał się intensywny zapach zepsutego sera. I już się cieszyłam. Bo to wła¶nie Mama zabrała się za robienie przepysznego serka topionego z kminkiem. Za kminkiem nigdy nie przepadałam, więc Mama robiła zawsze dwa rodzaje - ten podstawowy ¶mietankowy i ten kminkowy. Zamarzyło mi się skosztować tego rarytasu. Spróbujemy odtworzyć ten produkt w naszych realiach.


składniki:

  • 1 kg sera twarogowego chudego
  • 2  łyżeczki sody
  • 2 żółtka
  • ok. 1 łyż. soli
  • pieprz, itd

 przygotowanie:

Twaróg rozdrabniamy widelcem w dużej szklanej misce. Musimy pamiętać aby miska była sporo większa, gdyż twaróg będzie rósł. Posypujemy sod±. Przykrywamy pokrywk± Odstawiamy w ciepłe miejsce ( może być na szafkę wisz±c± w kuchni). To pozwoli zniwelować do minimum specyficzny aromat rozchodz±cy się po kuchni. Czekamy  dobę, aż  twaróg się rozpu¶ci. Wstawiamy naczynie z twarogiem do k±pieli wodnej i mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolit± płynn± masę. Doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy rozmieszane z łyżk± wody żółtka i energicznie mieszamy, aby równo poł±czyły się z mas±.

Zdejmujemy z ognia. Przelewamy do porcelanowych lub szklanych misek i wstawiamy do lodówki, aby serek ostygł.

Taki ser może być baz± do serów smakowych. Można je sporz±dzać wg własnych upodobań smakowych : z papryk±, pieczarkami, szyneczk±, koperkiem, itd. Paprykę czy pieczarki należy lekko poddusić na patelni. Tak samo można przygotować cebulkę. Zioła można posiekać ¶wieże. Dodatki wkładamy do miseczki i wlewaj±c ser mieszamy. Możemy też zrobić odwrotnie. Wlać ser i szybko dołożyć dodatki i wymieszać. Musimy robić to sprawnie, gdyż ser szybko tężeje. 


Jeszcze zapomniałam wspomnieć, że na ten serek topiony można wykorzystać twaróg, który leżał sobie w lodówce a my zapomnieli¶my o nim ... I się zestarzał... W ten sposób możemy go uratować !

No i co Wy na to?

Ps.

Zdradzę Wam jeszcze tajemnicę. Nawet miska jest ta sama, w której moja Mama studziła serek 40 lat temu.

sobota, 09 stycznia 2010

Składniki:

ciasto

  • 100 g m±ki
  • 3 jajka
  • 1/8 l mleka
  • 25 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • szczypta soli

nadzienie

  • 200 g konfitury morelowej
  • 2 kieliszki likieru morelowego lub koniaku

dodatki

  • 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 25 g cukru
  • 1/8 l słodkiej ¶mietanki

Przygotowanie:

M±kę wymieszać z jajkami, mlekiem, cukrem, sol± i masłem. Na teflonowej patelni bez tłuszczu smażyć cieńkie nale¶niki.

Konfiturę wymieszać z likierem, posmarować nale¶niki  i zrolować. Orzechy włoskie i cukier podgrzać na ma¶le stale mieszaj±c aż cukier stopi się na jasny karmel.  Orzechy rozłożyć na nale¶nikach, podać z ubit± słodk± ¶mietank±.

czwartek, 10 wrze¶nia 2009

składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 jaja
  • 2,5 dkg drożdzy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • m±ka 1- 2 szklanki w zależno¶ci od potrzeb
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek

przygotowanie

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać roztrzepane jajka.  Drożdze rozetrzeć z cukrem , dodać zagrzane mleko i 2 łyżki m±ki. Odstawić rozczyn, aż uro¶nie.  Dodać rozczyn do cukini, wspypać m±kę i rozmieszać. Doprawić ciasto do smaku sol± i cukrem. Jak zrobimy rzadsze ciasto placuszki będ± cieńsze. Przy gęstrzym cie¶cie wyjd± nam grubsze i badziej wyro¶nięte placki.

Oliwę rozgrzać na patelni. Wykładać ciasto łyżk±  na patelnię i smażyć placuszki zarumienione z obydwu stron.

Podawać z gęstym jogurtem lub z chud± ¶mietan± posypane cukrem.

Smacznego



 

niedziela, 19 lipca 2009

Składniki:

  • 1 kg fasolki szpargowej
  • 4 łyżki margaryny
  • bułka tarta
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Ugotować fasolkę w osolonej wodzie. Margarynę rozpu¶cić na patelni. Wyłozyć fasolkę i przysmarzyć. Posypać bułk± tart±. jeszcze chwilę przysmarzyć. Podawać na gor±co. Można podawać do dań mięsnych i bezmięsnych.

pi±tek, 01 czerwca 2007

Składniki:

  • 1kg ziemniaków młodych
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki m±ki
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier, pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

Wykonanie

Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Posolić. Zostawić na chwilę, aby pu¶ciły sok. Dodać jajka, wymieszać. Dodać makę i jeszcze raz wymieszać. Można do smaku dodać cukier i pieprz.

Smażyć na rozgrzanym oleju małe placki. Lekko przyrumienić z obu stron. Podawać z cukrem lub ze ¶mietan± i cukrem.

¶roda, 30 maja 2007

Kiedy jest gor±co i nie chce się je¶ć ja serwuję moim domownikom chłodnik. Podaję przepis mojego autorstwa.

Produkty:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 ogórki zielone
  • 1 ma¶lanka
  • 1 ¶mietana
  • sól, cukier,
  • sok z 1 / 2 cytryny
  • pieprz
  • 2 jajka

Wykonanie:

Botwinkę kroję drobno: buraczki, łodyżki i li¶cie. Wkładam do wody dodaj±c sól, cukier i sok z cytryny. Gotuję do miękko¶ci. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki, żeby się oziębiły. Można botwinkę przygotować dzień wcze¶niej.

Rzodkiewki i ogórki można wraz ze skórk± pokroić w nieduż± kostkę lub zetrzeć na grubej tarce . Koperek drobno pokroić. Wsypa¶ wszystko do głebokiej miski lub do wazy. Posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki.

Po ostudzeniu dodać botwinkę, ma¶lankę i ¶mietanę. Doprawić do smaku. Ugotowane i wystudzone jajka pokroić wg uznania w ćwiartki lub w plasterki. Wyłożyć na talerz i zalać chłodnikiem.

Mog± dodatkowo być dodane również wystudzone gotowane lub pieczone ziemniaki. Ja najczę¶ciej kroję je w plasterki, solę i zapiekam w żaroodpornym naczyniu. Oczywi¶cie ziemiaki również trzeba po upieczeniu mocno schłodzić przed podaniem.

chłodnik

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne