Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

desery

środa, 03 lutego 2016

Składniki:

  • 4 banany,
  • 50 g masła,
  • 1/4 l wina deserowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,



przygotowanie:

Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gorącym winem. 

( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


Tagi: deser owoce
10:13, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 grudnia 2015

składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

przygotowanie:

Zagotować 3/4 l mleka z solą. Dodać czekoladę, olej kokosowy.  Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w pozostałym mleku. Wlać do gotującego się mleka i zagotować mieszając trzepaczką rózgową. Budyń wyłożyć na salaterkę opłukana zimną wodą. lub rozłożyć do małych miseczek.

 

Tę samą masę budyniową można wykorzystać do przekładania ciast. Ale o tym będzie w innym przepisie.

Tagi: deser
14:18, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 listopada 2013

Składniki:

  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 2,5 szkl wody
  • 3 łyżki śmietany kokosowej
  • 3 łyżki kawy zbożowej 
  • lub 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • 1 pomarańcza - sok świeżo wyciśnięty

przygotowanie:

Kaszę wypłukać, wsypać do garnka , załać wodą i gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Odstawić z ognia, dodać cukier i miksować. Dodać kawę i śmietankę kokosową. Dalej miksować. Na koniec dodać sok z pomarańczy i jeszcze raz przemiksować.  Wyłożyć na salaterki. Udekorować owocami, żurawiną i śmietanką.

Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego  

piątek, 26 listopada 2010

Składniki

  • 2 szklanki chudego mleka
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzechów
  • 2 łyzki rodzynków
  • 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej

Przygotonanie
Więcej niz połowę mleka zagotować z miodem a pozostałym mlekiem rozprowadzic mąkę ziemniaczaną. Wlać na mleko i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po odstawieniu z ognia dodać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Deser podawać ostudzony.

piątek, 19 marca 2010

składniki:

  • 1/2 startej wanilii
  • 3/4 szkl chudego mleka
  • 6 listków białej żelatyny lub 1/2 łyżeczki agar-agar ( ja od dłuższego czasu stosuję agar-agar)
  • 3 łyżki jasnego miodu
  • 2 białka
  • 1 limonka
  • 2 owoce mango
  • 1 szkl. odtłuszczonej śmietanki ( ja dam w to miejsce jogurt naturalny)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

w małej miseczce zalać mlekiem startą wanilię. Białko z miodem zmiksować na gęsty krem. Dodać otartą skórkę z limonki, i nasączona w mleku wanilie. Wymieszać. Agar- agar rozpuścić w zimnej wodzie i zagotować. Wymieszać z kremem. Poczekać aż wystygnie i zgęstnieje. Ubić na sztywno śmietanę i połaczyć z kremem. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Mango obrać. Z jednego sktoić miąższw cząstki. Drugiego przetrzec przez sitko lub zmiksować. Skropić sokiem z limonki. Schłodzić. Puree z mango wyłozyc na talerzyk udekorować kremem waniliowym i cząstkami mango.

niedziela, 17 stycznia 2010

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • sól, cukier
  • 2 łyżki wody
  • oliwka
  • lody waniliowe
  • ajerkoniak

Przygotowanie

Z mąki, jaja, soli i wody zrobić ciasto, takie jak na naleśniki. Oliwę rozgrzać na patelni. Banany przekroić na pół i jeszcze taz na połówki. Zanurzać w cieście.  Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Wyłozyć na płaski talerz . Na banany położyć porcję lodów i polać ajerkoniakiem.  

13:18, futermama , desery
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 września 2009

Co zrobić jak alergik jest uczulony naa wieprzowinę a zatem i na żelatynę?

Zrobić galaretkę na agarze!

Agar-agar, agar, E406 – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100°C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100°C[1]. (cyt. wikipedia)

 

Składniki:

1 kg gruszek

1 l wody

2 szkl cukru

1 cytryna

1 łyżeczka agaru


Gruszki ugotować do miękkości w wodzie z cukrem. Wyjąć na talerz. Do gotującego się płynu dodać Agar rozpuszczony w zimnej wodzie. Zgotować. Odstawić z ognia do wystygnięcia. Trzeba pamiętać,że galaretka z agaru gęstnieje zanim całkowicie ostygnie. Ale jeśli zastygnie za szybko nie martwcie się. Można ją nowo podgrzać i rozpuścić.

Gruszki ułożyć do miseczek i zalać galaretką. Można też ułożyć gruszki w dużej misce deserowej i wtedy zalać galaretką.

Podawać ostudzoną i dowolnie udekorowaną. Można oczywiście dodać bitą śmietanę, jeśli nie boimy się kalorii.

Smacznego

czwartek, 10 stycznia 2008

Składniki:

  • 1/2 filiżanki cukru,
  • 1 filiżanka wody,
  • 1/4 filiżanki mięty,
  • rozmaryn,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 białko.

Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy podczas gotowania, by cukier się dokładnie rozpuścił. Liście mięty i rozmarynu dokładnie siekamy i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym cukrem. Przykrywamy, zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na około 30 minut. Płyn powinien mieć intensywny smak i zapach. Gdy jest zbyt słaby ponownie doprowadzamy go do wrzenia na około 15 minut. Płyn przecedzamy przez sito, dodajemy sok z cytryny. Następnie przelewamy go do pojemnika, zamrażamy na trzy godziny. Gdy sorbet jest już lekko zamrożony, ubijamy białko "na sztywno" i następnie mieszamy je z sorbetem. Ponownie naczynie wstawiamy do zamrażalnika na około 3 - 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy sorbet listkami mięty

23:32, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 stycznia 2008

składniki:

  • 1/2 kg jabłek
  • 7-10 dkg cukru
  • 3 białka
  • 1-1,5 dkg żelatyny
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny

Jabłka obrać, utrzeć na tarce z drobnymi otworami, skropić cytryną. Żelatynę zagotować. Białka ubić z sola na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa bedzie błyszcząca. Przecier połączyć z pianą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać do skrzepnięcia. Mus przełożyć do salaterek i zastudzić. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i drobnymi owocami lub biszkoptami.

W innej wersji można ten mus przygotować rozgotowując jabłka. Dodać do masy wystudzone. Można też zastąpić świeże owoce drzemem.

23:04, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 października 2007

Przepis Hanuli zaczerpnięty z jej bloga... .

Tortownicę lub foremkę wyłożyć biszkoptami. Rozgnieść truskawki widelcem, niezbyt dokładnie. Paćki powinno być około litra. Truskawki podgrzewać w garnku, ale nie zagotować. Do gorących truskaweczek wsypać 2 torebki galaretki truskawkowej. ( Kiedyś wzięłam malinową i cytrynową, też smaczne było.) Kiedy nasza masa trochę wystygnie należy ja wylać na truskawki, a potem przykryć następną warstwą biszkoptów. Włożyć do lodówki, żeby się ścięło do reszty. I to już koniec. Kto nie boi się przytycia może truskawkowiec udekorować bitą śmietaną, której wierzch można dodatkowo ozdobić całymi truskawkami.

Smacznego życzę.

Tagi: ciasto
14:00, futermama , desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 sierpnia 2007

Kiedy jest tak gorąco i nie chce się jeść, ja mam apetyt tylko na sorbet. Oto jeden z moich przepisów.

 

Składniki

  • ½ arbuza
  • 2-3 łyżki cukru
  • może być ½ cytryny


Wypestkować arbuza. Pokroić w małe kawałki. Włożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać cukier i jak kto lubi kwaśniejszy deser to sok z cytryny. Po zmiksowaniu przełożyć do niezbyt wysokiego naczynia i wstawić do lodówki. Zamrozić. Ponownie przełożyć do miksera i zmiksować. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Nie mrozić zbyt mocno.

Wyłożyć na miseczki do lodów. Udekorować zielonymi listkami mięty lub melisy oraz innymi dodatkami wg własnej koncepcji i natychmiast podawać.

Tagi: deser
19:06, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 czerwca 2007

składniki

  • 1 litr mleka
  • 1 jogurt naturalny ( Danone lub inny wg uznania)

przygotowanie

Mleko zagotować. Chwilę przestudzić, dodać jogurt. Rozlać mleko do słoików np. 2 x 0,5 litra. Wlać oddzielnie do małego słoika porcję mleka do rozmnożenia jogurtu na drugi raz. Słoiki z mlekiem zakręcić szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce ( ja chowam pod kołdrę albo poduszkę) na 12 godzin. Następnie wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin i dobrze schłodzić. Jogurt jest gotowy. Po przygotowaniu jogurt jest tak gęsty, że można go łyżką kroić.

Jogurt naturalny być bazą do przyrządzania jogurtów smakowych lub napojów.

Do tak przyrządzonego jogurtu możemy dodawać przez cały sezon świeże owoce a zimą mrożone.

20:00, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 czerwca 2007

składniki

  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 8 dkg cukru
  • 1 łyżka żelatyny

 

wykonanie

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Z żółtek i cukru utrzeć masę dodając sok z cytryny. Utarte żółtka połączyć z żelatyną. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać pianę z białek i ostudzić. Krem podawać jako deser po obiedzie.

20:38, futermama , desery
Link Komentarze (1) »
piątek, 01 czerwca 2007

Dziś Dzień Dziecka ! Wszystkim małym dzieciom proponuję coś smacznego. Dużym dzieciom też polecam - przypomni dzieciństwo. Ja zawsze zajadałam się leguminą na weselach.

Podaję składniki:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kaszki manny
  • 2 łyżki cukru
  • aromat ( np. waniliowy)
  • słodkie mleko

Białka ubić na sztywnoze szczypta soli. Dodać cukier i ubijać ąz masa będzie błyszcząca. Dodać żółtka i aromat. Nastepnie dodać kaszkę i lelko wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i upiec w srednio nagrzanym piekarniku, aż się zarumieni. Wówczas zalać mlekiem - tyle , ile wsiąknie i znów wstawić do piekarnika, aż mleko wyparuje.

Podawać na deser. Można podawać ciepłą lub na zimno. Można dodać sok owocowy i owoce.

Przepis kiedyś znalazłam w starej gazecie i zmodyfikowałam do swoich potrzeb.

16:02, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 kwietnia 2007

Produkty:

  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:

Brzoskwinie zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać sok z z brzoskwiń. Zamrozić wszystko w lodówce. Po 2-3 godzinach ponownie zmiksować i ponownie zamrozić. Powtórzyć tę czynność jeszcze raz. Nałożyć sorbet na miseczki albo do pucharków. Udekorować owocami, czekoladą i ciastkami. Polać sosem czekoladowym lub owocowym w zależności od dekoracji.

21:35, futermama , desery
Link Komentarze (1) »
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne