Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

zupy

sobota, 11 marca 2017

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny lub wczesniej przygotowaną domową kostkę bulionową
  • sól
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu

Przygotowanie

Żołądki myjemy dokładnie, kroimy w cieńkie paseczki. Wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Gotujemy bardzo długo ( 2 - 3 godziny) aż mięso będzie miękkie. Wkładamy kostkę bulionową. Mieszamy mąkę z wodą, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazylią oraz pieprzem.

2 wersja

Żołądki po dokładnym umyciu wkładamy do garnka , zalewamy wodą , solimy i gotujemy i gotujemy tak długo az będą miękkie ( 2-3 godziny). Uzupełniamy wodę, która odparowała. Przecedzamy przez sitko. Do wywaru możemy włożyć włoszczyznę, aby się ugotowała. Żołądki studzimy i kroimy na podłużne paseczki. Ugotowaną włoszczyznę wyjmujemy z wywaru i po przestudzeniu kroimy  - dowolnie - na talarki lub na paseczki, co kto lubi. Wszystko wkładamy do wywaru. Mieszamy mąkę z wodą, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazylią oraz pieprzem.

Podajemy w miseczkach. Do zupy podajemy chleb, sucharki lub inne pieczywo.

Smacznego

Z tej ilości składników otrzymujemy 4 porcje zupy. Jest to danie główne.

DSC_0281_a

22:42, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 grudnia 2015

składniki:

  • 1 szkl soczewicy czerwonej
  • 3 szkl wody
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • oliwa - 1-2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • przyprawy : zioła włoskie, papryką słodka, kurkuma itp wg własnego gustu

przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, podsmarzyć, dołożyć do cebuli pokrojone w kostkę pomidory . Ziemniaki obrać pokroić w kostkę nastawić w garnku i zagotować tak aby były miękkie. W drugim garnku zagotować opłukaną soczewicę  w proporcji 1 p. soczewicy 3 p. wody. Gotować do miękkości, ale tak żeby się nie rozsypała całkowicie. Prezłozyc cebulę, ziemniaki razem z wodą do soczewicy. Dołożyć keczup lub przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować. Nałożyć na talerze. Podawać z łyżką jogurtu. 

niedziela, 01 grudnia 2013

Wracamy z pracy wieczorem po 17.00. I wtedy jemy ciepły posiłek.  Ja podzieliłam dawny obiad na dwa posiłki. Podwieczorek i obiadokolacja. Na podwieczorek czyli zaraz po powrocie podaję zupę, której przygotowanie trwa maksymalnie 15 min. Wtedy na spokojnie mogę przygotować ostatni posiłek dnia, jakim jest u nas obiadokolacja.

Ale wróćmy do tej zupy. Dziś podam przepis na zupę szpinakową.

 Składniki:

  • 2 łyżki bulionówki własnej produkcji
  • 20 dkg szpinaku
  • 2 łyżki śmietany kokosowej
  • 4 jajka
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, zioła, cukier
  • 4 łyzki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Wkładamy bulionówkę i szpinak do wody  do wody, zagotowujemy. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i ziołami. Miksujemy na jednolitą masę. Jajka gotujemy na twardo.  Zupę wylewamy na miseczki , wkładamy jajko pokrajane na ćwiartki, dekorujemy łyżką gęstej śmietany.

Proporcje na 4 osoby.

niedziela, 10 listopada 2013
Składniki:

 

  • 90 ml wody
  • 30 g masła
  • 70 g mąki bezglutenowej lub jęczmiennej, jaglanej
  • 2 jajka (M)
  • Szczypta soli
  • dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.
 
 
Przygotowanie:

 W garnuszku zagotować wodę z masłem.Dodać mąkę.Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.Odstawić z płomienia.Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1,5 cm. Rozgrzać piekarnik do 220* C.Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać.

Ilość: bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemności
 



czwartek, 04 sierpnia 2011

składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • marchew
  • por
  • seler
  • pietruszka
  • kostka rosołowa
  • sól
  • cukier
  • przyprawy
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

przygotowanie:

 Warzywa zagotować w posolonej wodzie. Kapustę pokroić drobno i włożyć do warzyw. Dodać kostkę rosołową. Gotować do miękkości. Przyprawić do smaku

można podawać z młodymi ziemniakami . Można tez lekko zabielić jogurtem lub śmietaną.

Smacznego

Tagi: zupa
22:37, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 listopada 2010

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa kurczaka lub kości indyka po odfiletowaniu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sera tartego parmezan
  • sól, cukier
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 łyzka jogurtu na każdy talerz zupy

Przygotowanie

Paprykę drobno pokroić i dusić do miękkości pod przykryciem. W tym samym czasie gotować wywar z włoszczyzny na kościach. Cebulę również dusimy do miękkości na patelni pod przykryciem. Jak wywar się ugotuje, wyjmujemy warzywa i kości.  Część papryki , cebuli i warzyw wkładamy do  miksera, wlewamy 2, 3 wazówki wywaru i miksujemy. Przelewamy wszystko do wywaru, dodajemy pozostałą papryke i cebulke i zagotowujemy. Doprawiamy keczypem i przyprawami. Po wyłączeniu ognia pod garnkiem dodajemy starty ser. Podajemy z makaronem lub kluseczkami.

Można doprawić na talerzu jogurtem.

Tagi: zupa
11:41, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 listopada 2010

Składniki:

  • 10 dkg żółtego sera - chudego 17-18 %
  • 4 szkl rosołu
  • 1/2 szkl jogurtu
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały por
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Obrać i umyc ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. gotować w rosołe. Rozmiksować. Por pokroić w cieńkie plasterki i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze 5-10 min. Ser zetrzec na grubej tarcei wsypać do zupy. Gotować tak długo, aż ser zupełnie się rozpuści. Mieszać w trakcie gotowania.  Doprawić na pikantnie sola, pieprzem, curry i gałka muszkatołową. Szcypiorek drobno pokroić. Rozłać zupę do bulionówek lub talerzy , posypać szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem.

Tagi: zupa
00:06, futermama , zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 30 stycznia 2010

Składniki:

  • jarmuż
  • ziemniaki
  • fasolka (z puszki albo gotowana)
  • kiełbasa (idealnie chourico albo linguica, u mnie kabanosy)
  • bulion
  • mażdżony czosnek (4 ząbki lub więcej)
  • cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz
  • liść laurowy

Przygotowanie

Czosnek i cebulę smażymy chwilę na oliwie w dużym garnku, gdy się zeszklą dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i przysmażamy, dorzycamy pokrojone ziemniaki i jarmuż i smażymy przez parę minut. Dodajemy tymianek i listek laurowy i zalewamy składniki bulionem. Gdy ziemniaki będą już prawie ugotowane wrzucamy fasolkę. Doprawiamy i gdy zupa znów zacznie się gotować jest gotowa.

Życie ze smakiem

Tagi: warzywa zupa
23:23, futermama , zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 20 stycznia 2010

Składniki:

  • porcja wędzonych kości kurczaka
  • włoszczyzna
  • 1/2 kg brokułów
  • 2 łyżki jogurtu greckiego - lekkiego
  • 1 cebula
  • sól, cukier, pieprz
  • 1 l wody

Wodę z kośćmi i włoszczyzną zagotować. Brokuł umyć odciąć różyczki. Nogi brokuła obrać, pokroić w kostkę. Dołozyc do wywaru pokrojony brokuł. Zagotować do miekkości. Wyjąć kości i jarzyny. Włoszczyznę pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić i usmażyć na jasnozłoty kolor. Część brokułów włożyć do miksera i zmiksować razem z jogurtem i częścią zupy.  Ogień pod zupą wyłączyć, dodać cebulkę i  zmiksowaną zupę. Wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami.

 

Tagi: warzywa zupa
21:16, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 września 2009

składniki:

  • 1/2 kg fasolki szparafowej
  • 4 pomidory
  • 6 pieczarek
  • kostka rosołu warzywnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały jogurt
  • 2 łyżki oliwy


Przygotowanie

Fasolkę obcinamy końcówki i dzielimy na 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do lekko osolonej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy do miękkości. Dodajemy kostę rosołową. Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wkładamy do rondelka z rozgrzaną oliwą i dusimy do miękkości.  Ziemniaki obrane kroimy w kawałki zalewamy  wodą i gotujemy osobno ( tak postępuję ze względu na uczulenie córki na ziemiaki) . Jak fasolka ugotuje się dodajemy pomidory i pieczarki. Wszystko razem zagotowujemy i zabielamy jogurtem. Wykładamy na talerze ziemiaki i zalewamy zupą z fasolki. Można spożywać samą zupę bez ziemniaków.

 

Smacznego

środa, 15 lipca 2009

składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 golonki z indyka
  • sól
  • piepsz
  • sok z 1/2 cytryny
  • jogurt


przygotowanie:

Mięso umyć , włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Warzywa obrać, poszadkować na drobno i też włożyć do garnka. Gotować do miękkości. Doprawić solą, piepszem i sokiem z cytryny. Dla przełamania smaku dodać łyżeczkę cukru. Zupę wlać na talerze, wyłożyć mięso i położyć po łyżce jogurtu.

 

Smacznego

 

Tagi: zupa
19:23, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 grudnia 2008

składniki :

  • 3 buraczki
  • 3-4 łyzki fasoli
  • 10 dkg boczku wędzonego ( lub wędzonego kurczaka)
  • 20 dkg wieprzowiny bez kości
  • pęczek włoszczyzny
  • czastka kapusty białej (ok. 15 dkg)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 5 dkg kiełbasy
  • natka pietruszki
  • koperek
  • kwas burakowy
  • sól, pieprz, cukier,czosnek, liść laurowy - do smaku
  • 2 litry wody

Przygotowanie

Buraczki oczyścić, opłukać, upiec lub ugotować, przestudzić, obrać i zetrzec na tarce o dużych otworach. Fasolę opłukać, zalać częścią zimnej wody. Pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować. Boczek i wieprzowinę pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować. warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostke, dodać do mięsa pod koniec gotowania i ugotować do miękkości. Następnie połączyć z buraczkami, fasola, koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką. dodać kiełbasę pokrajaną w plasterki.  dodać kwas burakowy. Chwilę pogotować. Dodać przyprawy. Przed podaniem posypać zieleniną.

Tagi: zupa
18:04, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 listopada 2008

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • 50 dkg oczyszczonego suma bez głowy
  • 1/2 op. makaronu - muszelki, gwiazdki
  • sól, pieprz,

Przygotowanie

Warzywa zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości. Do gotującego się wywaru włożyć kawałki suma i gotować na wolnym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować na miękko w osolonej wodzie.

Na talerze wyłożyć makaron, włożyć porcję suma i zalać rosołem. Można posypać drobno pokrojoną pietruszką.

Tagi: ryba zupa
00:20, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 08 września 2007

Młode ziemniaki i marchewka spowodowały,że przyszedł nam apetyt na żurek. Lubie gotować szybko więc proponuję taki przepis:

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/ 2 kg białej kiełbasy odtłuszczonej
  • żurek kujawski( może być inny, tylko powinien być kwaszony w butelce - nie z torebki!)
  • sól, pieprz, zioła
  • śmietana

przygotowanie:

Obrać ziemniaki, pokroić na niewielkie kawałki. Zalać wodą i zagotować z 1 łyżeczką soli. Marchewki obrane pokroić w plasterki i dołożyć do gotujących się ziemniaków. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Dodać do gotujących się warzyw. Jak warzywa zmiękną dodać żurek z butelki. Zagotować. Trzeba mieszać i uważać, żeby się zupa nie przypaliła. Przyprawić do smaku sola pieprzem i ziołami. Włożyć do gotującej się zupy białą kiełbasę i chwilę pogotować. Wyłożyć zupę na talerze i włożyć po 1 białej kiełbasce. Dodać po 1 łyżeczce śmietany.

Tagi: zupa
14:32, futermama , zupy
Link Komentarze (2) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne