Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

sałatki

sobota, 15 stycznia 2011

Składniki:
- 200 g makaronu ¶widerki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 g fileta z kurczaka
- 1-2 z±bki czosnku
- kubek jogurtu (180 g)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz


Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić, przelać zimn± wod± i wystudzić. Mięso pokroić na podłużne kawałki, oprószyć sol± i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie oleju) na złoty kolor, ostudzić. Łodygi selera oczy¶cić, usun±ć włókna i pokroić w plasterki.


Jogurt wymieszać z majonezem i przeci¶niętym przez praskę czosnkiem.


Wszystkie składniki wymieszać, sałatkę doprawić do smaku sol± i pieprzem.

przepis pochodzi z : http://przystole.blox.pl

pi±tek, 07 stycznia 2011

składniki:

  • 1 udko wędzone z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki majonezu
  • sól,
  • cukier

przygotowanie:

Ryż wsypujemy na rozgrzan± patelnię lekko posmarowana oliwk± i prażymy, aż zacznie lekko br±zowieć, zalewamy wod±, tak aby był całkowice zakryty  i dusimy pod przykryciem aż do całkowitego odparowania wody. Studzimy... Kurczaka obieramy z ko¶ci i kroimy w kostkę. Kr±żki ananasa kroimy w kostki.Wszystko wkładamy do miski mieszamy, doprawiamy sol±, sukrem, szczypta pieprzu. Osdstawiamy do lodówki. Po wyjęciu mieszamy z majonezem. Ja używam majonezu light.

a

 

poniedziałek, 18 stycznia 2010

składniki:

  • kapusta pekińska
  • 2 papryki ( żółta, zielona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 gotowana pietruszka
  • 2 łyżki majonezu dietetycznego
  • sól, szczypta cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Gotowane warzywa pokroić w talarki, pieczarki surowe polroić w plasterki, papryke pokroić w cieńkie paseczki, kapustę drobno poszatkować. Wymieszać wszystkie składniki rzem. Doprawić sol±, cukrem i cytryn±. Po dziesięciu minutach wymieszać z majonezem. Odstawić na godzinę do lodówki.

niedziela, 03 stycznia 2010

składniki:

  • makaron ( rurki, duże muszelki)
  • kurczak wędzony - udko
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Kurczaka obrać z ko¶ci i drobno pokroić. Ogórek pokroić w półtalarki.

Wymieszać wszystko razem i dodać majonez. Przestudzić w lodówce.

g

 

¶roda, 02 wrze¶nia 2009

Składniki:

  • 1 Sos sałatkowy grecki Knorr
  • 200g sera feta lub tłustego twarogowego
  • ¦rednia główka sałaty (najlepiej mieszanka sałat)
  • 1 ¶redni ogórek
  • 2 małe pomidory
  • 10 zielonych oliwek
  • 10 czarne oliwki
  • 1 mała czerwona papryka

Przygotowanie:

1.Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu
2.Pokrój ser w słupki lub kostkę i zalej połow± uprzednio przygotowanego sosu sałatkowego Knorr.
3.Porwij sałatę, ogórki pokrój w kostkę, pomidory w cz±stki i paprykę w kostkę – warzywa wymieszaj z pozostałym sosem i podaj z serem.

sobota, 18 lipca 2009

Składniki

  • 500g cukini
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 2-3 pomidory
  • jogurt naturarny
  • zielone li¶cie - mięta , melisa, koperek
  • sól, cukier, sok z cytryny


Przygotowanie:

1.Przyrz±dĽ sos sałatkowy z jogurtu, przypraw i pokrojonej drobno zieleniny
2.Umyj cukinie i pokrój w cienkie półplastry (lub zetrzyj na tarce jarzynowej). Dodaj pokrojon± w kostkę cebulę, plastry z ogórka i wymieszaj z sosem.
3.Podawaj posypan± kostk± lub plastrami z pomidora.


Tagi: sałatka
15:02, futermama , sałatki
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 17 lipca 2009

składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka łososia
  • 1 puszka kukurydzy słodkiej
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 cytryny
  • sół, cukier
  • 3 łyzki majonezu

Przygotowanie:

Ryz ugotować na miękko. Ostudzić. Wymieszać z łososiem i kukurydz±. Ogórki pokroić w półplasterki. Jajka pokroić w słupki. wszystko wymieszać. Posypać sol±, cukrem, wlać sok z cytryny.

Wstawić do lodówki na 1/2 godziny.

Po wystudzeniu dodać majonez i podawać.


Tagi: sałatka
18:07, futermama , sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 sierpnia 2008

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 jajka gotowane
  • 2-3 marchewki gotowane
  • kawałek żółtego sera
  • majonez
  • szczypiorek


przygotowanie

Tuńczyka odcedzić z sosu, wyłożyć na spód szklanego naczynia.Cebulę pokroic w drobn± kostkę i wyłożyć na tuńczyka. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wyłożyć czę¶ć na poprzednie warstwy. Wyłozyć majonez. Na to wyłożyć starty na tarce ser. Wykładać kolejne warstwy. Ogórki pokroić w drobn± kostkę i czę¶ć wyłożyć tak samo. Jajka pokroić w kostę i też wyłożyć. Dalej kolejno cebulę i majonez. Na wierzch położyć majonez, posypać serem i można jeszcze dodatkowo posypać szczypiorkiem.

Tagi: sałatka
20:37, futermama , sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 sierpnia 2008

składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 ogórki ¶wieże
  • 1 opakowanie sera FETA
  • pęczek koperku lub bazylii
  • sos majonezowy, albo tatarski

przygotowanie

Pomidory zalać wrz±tkiem , a potem zimn± wod±. Obrać ze skórki i pokrocić w ósemki. Wyłożyć do szklanego naczynia. Ogórki ¶wieże pokroić razem ze skórka w słupki i połozyć na pomidory. Serek FETA pokroić w kostkę. Wyłożyć na warzywa. Wszytko polać sosem i posypać koperkiem lub bazyli±.

Podawać jako przystawkę do dania głównego np do ryby.

Tagi: sałatka
10:56, futermama , sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 czerwca 2008

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego w rosołe i ostudzonego ryżu
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę nie obranego jabłka
  • 1 szklanka piersi z indyka pokrojonych w paski
  • 3 łyżki stołowe dressingu
  • li¶cie zielonej sałaty

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dodać dressing. Wyłożyć na li¶cie zielonej sałaty. Podawać schłodzon± .

Smacznego

Tagi: sałatka
19:00, futermama , sałatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 wrze¶nia 2007

Soczewica jest roslina straczkow±. Spo¶ród ro¶lin str±czkowych jest najlżej strawn±. Dobrze się gotuje. Stanowi bardzo dobre Ľródło białka, błonnika, potasu, wapnia,żelaza i witamin. A więc zapro¶my j± na nasz stół.

Składniki:

  • 1 woreczek soczewicy
  • 1 papryka
  • 2 jajka gotowane
  • 2 jabłka
  • sok z 1 / 2 cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, cukier do smaku

Przygotowanie

Ugotować soczewicę w posolonej wodzie. Ostudzić. Ugotować jajka na twardo. Ostudzone pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Jabłka pokroić w drobn± kostkę. Wszystko wymieszać w misce. Posolić i posłodzić. Dodać sok z cytryny. Odstawić do lodówki. Przed podaniem dodać dwie łyżki majonezu i delikatnie wymieszać.

 

Tagi: sałatka
01:06, futermama , sałatki
Link Komentarze (1) »
¶roda, 02 maja 2007

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 cytryny
  • sól, cukier
  • majonez

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Wsypać do miski. Wsypać kukurydzę. Ogórki pokroić na półtalarki. Paprykę pokroić na paseczki. Wszystko razem wymieszać. Dodać sól i cukier oraz sok z połowy cytyny. Odstawić na godzine do lodówki. Po schłodzeniu dodać majonez. Można zamiast majonezu zastosować ¶mietanę lub oliwę  w zależno¶ci od  sposobu żywienia.

Tagi: sałatka
18:45, futermama , sałatki
Link Dodaj komentarz »
| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne