Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

ciasta

piątek, 27 maja 2016

składniki:

  • 2 szkl mąki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu.
  • woda lub mleko wg potrzeby

składniki na masę

  • 1 kg jablek
  • 1 łyżeczka soli
  •  pół szkl wody

Skłądniki na kruszonkę

  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystko wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło i się uformowało. Trzeba pamiętać, że mąka bezglutenowa pęcznie tzn ciasto po odstaniu robi się gęstrze i twardsze. Trzeba wtedy dolać wody lub mleka, żeby miało taką ciągnącą się konsystencje.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy sól i niewielką ilość wody, aby była na dnie. Gotujemy jabłka pod przykryciem. NIE dodajemy cukru. Jabłka mają własną słodycz. Dodatek soli pięknie wydobywa ten smak. Można dodać cynamom i kardamon ( Jesli ktoś lubi). Jak jabłka są ugotowane we wlasnym soku, to ugniatam je ubijakiem do ziemniaków. Powstaje pulpa jabłeczna.

Ciasto wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy cienką warstwą. Najlepiej to zrobić dłonią umoczoną w gorącej wodzie. Ja używam blachę o wielkości 35cm *40 cm, gdyż lubię cienkie ciasto. Na ciasto wykładamy gorące jabłka.

W tyma samym naczycniu, gdzie było ciasto wsypujemy wszystko do kruszonki i mieszamy tak długo jak powstanie sypka jednolita masa. Posypujemy kruszonka ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 min w temp 180 stopni.

Ciasto po upieczeniu ma delikatny przyrumieniony kolor.

Kroimy ciasto gorące, wykładamy na talerzyki i nakładamy porcję lodów. Dzisiaj mam lody gotowe. Ale nastepnym razem lody będą własnej produkcji.

Smacznego !

 DSC_0122

 

 

środa, 23 grudnia 2015

składniki:

na masę:

  • 1 kg sera zmielonego
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru pudru trzcinowego
  • olejek waniliowy
  • skórka cytrynowa suszona
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1/2 łyżeczki soli

na ciasto

  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl mąki z amarantusa
  • 2 łyzki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 k margaryny
  • 1 proszek do pieczenia

 

Przygotowanie:

Przygotować formę. Wyłożyć dno papierem. Następnie naokoło od środka wstawić wysoki brzeg z papieru do pieczenia. Następnie obłożyć z zewnątrz folią  i wstawić do większej blachy. Nalać do niej wody. 

Z mąki ,margaryny, cukru i proszku do pieczenia ugnieść ciasto, tak, aby było elastyczne. Włożyć do lodówki, aby stężało.

Jajka wybić do wysokiego naczynia i ubijać z solą na gęstą masę. Do dużego naczynia wyłożyć ser, dodać cukier, wanilię, cytrynę i zmiksować. Dalej mieszać trzepaczką i dodawać ubite jajka. Na koniec delikatnie dodać mąkę mieszając łyżką.

Wyłożyć ciasto do formy. Wlać delikatnie masę serową. Wstawić do piekarnika i piec/ gotować w temp. 200 stopni przez 45 min.

Potem wyłączyć ogień i zostawić do wystygnięcia.

wtorek, 22 grudnia 2015

Składniki:

  • 1 szkl mąki amarantusowej
  • 1/2 szkl maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego startego na puder
  • 1 margaryna Palma
  • 3 łyzki jogurtu
  • skórka z 3 pomarańczy
  • miąższ z 3 pomarańczy
  • 1 proszek do pieczenia

 

przygotowanie:

Jajka ubić na pianę z cukrem. W głębokim naczyniu utrzeć margarynę na puch. Powoli dodawać jajka dalej ucierając. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia . Powoli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt, miąższ z pomarańczy i skórkę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez 40 min.

 

Podawać gorące z porcją lodów waniliowych.

wtorek, 08 grudnia 2015

składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub migdałów
  • 100 g ciemnej czekolady ( gorzka Wedla)
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego  lub cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek stopionego masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli

przyrządzanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

sobota, 01 sierpnia 2015

składniki:

  • 3 banany
  • 2 szkl. mąki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli

przygotowanie

Ubić jajka z solą . Dodać cukier. Przełożyć do blendera końcówkę miksującą. Włożyć obrane, dojrzałe banany i miksować. Wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i oliwę. Ciasto przełożyć na podłużną wysoką foremkę i wstawić do piekarnika . Piec w temp. 180 stopni przez 45 min.

 

sobota, 21 marca 2015

składniki:

na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 1 1/3 szklanki oliwki
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szkl maki z amarantusa
  • 1/2 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia
Masa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoc granatu 

w wersji innej  1 łyżeczka agaru

 

 

Przygotowanie:

 Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Dokładnie miksujemy na papkę, najlepiej blenderem. 

Jajka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy olej lejąc cienkim strumieniem i ubijając. Wsypujemy proszek do mąki i wszystkie mąki dokładnie mieszamy.  Powoli dosypujemy do masy najlepiej przez sitko i dalej delikatnie mieszamy. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Śmietanę i serek ubić z cukrem. Można dodać agar rozpuszczony w wodzie i zagotowany a następnie przestudzony. Wtedy masa będzie miała sztywniejszą konsystencje. Ale nie jest to konieczne.  Z ciasta ściąć wierzch tak 1/3 wysokości ciasta. Pokruszyć. Jesli jest zbyt wilgotne i nie chce się kruszyć można posuszyć w piekarniku.

Jak masa zacznie tężeć można wyłożyć na ciasto. Na wierzch posypać pokruszone ciasto. Przycisnąć do masy. Na wierzch posypać pestki granatu. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

 


 

niedziela, 28 grudnia 2014

Po świętach czas czas na coś lekkiego, dietetycznego. Mnie naszedł smak na pieczone jabłka. Czemu nie podać ich tak?

składniki:

  • ciasto francuskie ( gotowe)
  • 1 kg jabłek startych w grube plastry lub pokrojonych w kawałki
  • kilka łyżeczek żurawiny
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2-3 gałki lodów waniliowych
  • 1 porcja bitej śmietany

przygotowanie:

Jabłka obrać, zetrzeć w grube plastry lub pokroić w niezbyt duże kawałki. Posypać cynamonem i wymieszać.

Ciasto rozwałkować, złożyć na pół i znów rozwałkować. Jeszce raz złożyć i ponownie rozwałkować. Na ciasto wyłożyć jabłka, położyć parę łyżek żurawiny. Boki ciasta pokroić na paski. Następnie paski układać na cieście tworząc przeplataniec. Wierzch ciasta posmarować jajkiem . Wstawić do piekarnika na 30-35 min i piec w temp 180 stopni

 Ciasto podajemy na gorąco z gałką lodów waniliowych lub łyżką bitej śmietany.

 


 

 

Tagi: ciasto
22:36, futermama , ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 grudnia 2013

Szukałam przepisu na ciasto marchewkowe, które mogliby jeść wszyscy - bezglutenowcy, alergicy, choresterolowcy. No i jest problem. Zaden skład produktów nie pasował dla wszystkich. Zaczęłam układać własną kompozycję. I oto co wyszło.


Składniki:

  • 1 szkl mąki kokosowej
  • 1 szkl śmietanki zwykłej lub kokosowej
  • 1 szkl mleka, najlepiej kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl utartej na wiórki marchewki
  • 1/2 szkl. cukru lub miodu
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1/2 gałki muszkatołowej utartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1/2 k. masła

przygotowanie

Jajka, miód śmietankę, mleko dokładnie miksujemy. Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy wszystkie składniki sypkie- gałkę, cynamon, proszek do pieczenia , orzeszki. Mieszamy dokładnie i powoli wsypujemy do płynnej masy dalej miksując. Na koniec dodajemy marchewkę i roztopione masło. Przelewamy masę do foremki prostokątnej max. 20*25 cm lub okrągłej o średnicy max.  Wstawiamy do piekarnika w temp 180 stopni i pieczemy ok. 1 godz. Po upieczeniu próbujemy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest odpowiednio suche. Jeśli jeszcze przylega do patyczka to dajemy jeszcze 5-10 min pieczenia. 

Po wyjęciu z piekarnika można przygotować polewę i udekorować ciasto.

Można podawać na gorąco lub na zimno.

Może będzie Wam smakowało...

niedziela, 01 grudnia 2013

składniki:

warstwa 1

  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia

warstwa 2

  • 3 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 25-30 dkg wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka

polewa

  • 2  czekolady gorzkie
  • 70 g margaryny
  • 10 dkg śmietanki kremowej  lub kokosowej

przygotowanie:

Margarynę, kakao, czekoladę, cukier i wodę włożyć do garnka i podgrzewać na ogniu dokładnie mieszając. Jak masa się zagotuje mieszać i gotować ok 5-7 min aż masa będzie gładka i błyszcząca. Odstawić z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę po łyżce i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Najlepiej dodać szczyptę soli. Wtedy piana ubije się na sztywno. Wyłożyć pianę do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 30 min. Wyjąc ciasto z piekarnika i wystudzić.

Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy 2 warstwę. Odlewamy pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy margarynę i czekamy aż się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy ok 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy. Gotujemy nadal.  Na koniec dodajemy żółtka rozmącone w zimnym mleku i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa wystygnie i zgęstnieje wykładamy na ciasto i dokładnie wygładzamy.   

I ja tu miałam małe ups... masa nadal nie chciała mi zgęstnieć . Ale jeśli wymyśliłam to  ciasto to i wymyślę  zagęszczenie. No i ... od czego jest agar !!! Rozprowadziłam 2 łyżeczki agaru w 1/2 szkl wody, zagotowałam i po lekkim przestudzeniu dodałam do masy. No i to było to ! Masa zaczęła pięknie tężeć.  Czas na ostatnią warstwę.

Przygotowujemy kąpiel wodną. Wstawiamy wodę do garnka . Na to wstawiamy 2 garnek lub miseczkę. Wkładamy pokruszoną czekoladę, margarynę i śmietankę . Podgrzewamy tak długo,ąz masa zrobi się gładka i błyszcząca.  Wykładamy masę na ciasto i  równomiernie rozprowadzamy łopatką. Odstawiamy ciasto do schłodzenia do lodówki.


A potem? Miam.. miam.. miam !



czwartek, 05 kwietnia 2012
Przepis wzięłam ze strony : Moje Wypieki
Pyszne, kokosowe muffiny z mocno wyczuwalnym aromatem cytrynowym lub limonkowym. Niestety, ale tylko dla fanów kokosa ;)

 

Składniki na 7-8 muffinek:

  • 150 g mąki

  • 70 g cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 8 łyżek wiórków kokosowych (56 g)

  • 2 jajka

  • 120 g stopionego masła

  • 50 ml soku z limonki lub cytryny

  • skórka otarta z 2 cytryn/limonek

 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.

Polewa:

  • 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej

  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.

Smacznego :)



środa, 04 kwietnia 2012

Proporcja na dużą formę  babkową lub na dwie małe.

  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 125 ml śmietany(ja dałam 30%)
  • 2 kieliszki rumu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania babki
  • masło do wysmarowania formy

Mąkę wsypać do miski,zrobić wgłębienie.Do mleka dodać drożdże,2 łyżki cukru,dokładnie wymieszać by rozpuściły się drożdże.Zaczyn wlać do wgłębienia w mące,przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Jajka+pozostały cukier+sól+skórkę z cytryny+ śmietanę zmiksować.Jajeczną masę wlać  do mąki i dobrze wymieszać,dodać masło ,rum i rodzynki,wymieszać aż wszystkie składniki się połączą .Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy(przypominam,że będzie luźne) i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni 40-60 minut.Po upieczeniu wyłożyć z formy i posypać cukrem pudrem.

 

pochodzi z bloga Magia cukru

sobota, 10 grudnia 2011

znalezione w internecie, ale juz nie wiem na jakiej stronie.

Przepisy kulinarne na słodkości bez użycia białka jaj.

 Ciasto z wiśniami Ciasto z wiśniami

 1,2 szkl. mąki
1 szkl. cukru (niepełna)
1 kostka masła
0,5 szkl. Startych migdałów
1 ł. Proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka lub sok z 1 cytryny
mleko
1 kg wiśni

 

Utrzeć masło z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać tyle mleka, aby ciasto było gęste, ale spadało z łyżki. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obłożyć owocami. Piec w temp. 200 stopni ok.. 50 min.


Ciasteczka krucheKruche ciasteczka

 25 dag mąki
5 dag margaryny
6 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli

 

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykroić ciasteczka za pomocą foremek. Piec w temperaturze 180 stopni  ok. 15 minut. Gotowe ciasteczka można polać czekoladową polewą.

 

 

Donaty cytrynowe

 15 dag twarogu
1/3 szkl. Cukru
6 ł. Mleka
6 ł. Oleju
sok i starta skórka z cytryny
sól
1,8 szkl. Mąki
1 proszek do pieczenia
0,5 szkl. Cukru pudru
olej do smażenia

 

Twaróg wymieszać z cukrem, mlekiem, olejem, skórką z cytryny i solą. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do twarogu. Zagnieść na gładkie ciasto.

Rozwałkować na grubość 2 cm, na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta 12 kółek o średnicy 6 cm. W środku każdego z nich wyciąć mniejsze o średnicy 2 cm.

W garnku rozgrzać olej. Wkładać ciastka i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Odsączyć z tłuszczu na papierze.

3-4 ł. Soku z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na lukier. Posmarować donaty. Dodatkowo można posypać je wiórkami kokosowymi.

piątek, 02 września 2011
składniki:
  • 3 szkl maki
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 1 proszek do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • 1 kg świeżych owoców ( truskawki, rabarbar, wiśnie, śliwki)
  • 1 szkl wiórków kokosowych

przygotowanie

Wszystkie składniki ( bez owoców i kokosu) wsypać do miksera i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na blachę. Wysypać owoce. Posypać kokosem. Piec w piekarniku 35-40 min.

Można podawać na gorąco z porcją lodów waniliowych .

Smacznego


czwartek, 24 lutego 2011

Korciło mnie od dłuższego czasu wypróbować ten przepis. No i nie pomyliłam się . Wyśmienite. Przepis zaczerpnęłam ze strony: www.mojewypieki.blox.pl.

Wykorzystałam serek typu capri


Składniki na 20 - 25 sztuk:

  • 200 g zmielonego niekwaśnego twarogu (jak na serniki), w temperaturze pokojowej
  • 200 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej pół na pół z gorzką)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 15 dag gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, do obtoczenia
  • 25 migdałów, do dekoracji

200 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej.

Do misy miksera włożyć twaróg i miód, zmiksować, by nie było grudek. Jeśli miód ma konsystencję stałą, warto go najpierw podgrzać, by było go łatwiej miksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i zmiksować.

Masę umieścić w lodówce ma 3 - 4 godziny by stężała.

Po tym czasie z masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (nie może być bardzo gorąca), odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Wcześniej wierzch każdego udekorować migdałkiem.

Przechowywać w lodówce do 7 dni.

Smacznego !

czwartek, 06 stycznia 2011

Składniki:

  • 1 kostka miękiego masła (250 g)
  • 300 g herbatników typu "petitki" (3 paczki)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany *
  • 3 łyżki kakao
  • aromat rumowy
  • 150 g zmielonych migdałów  + 50 g do obtoczenia
  • aromat waniliowy

Herbatniki zmielić lub rozdrobnić mikserem na proszek. Dodać masło, cukier puder, śmietanę, utrzeć. Powstałą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i aromat rumowy, do drugiej zmielone migdały (150 g) i aromat waniliowy. Łyżeczką nabierać porcje masy, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w migdach. Schłodzić w lodówce. Rada: trufelki migdałowe można formować w kulki od razu, kakaowe będą musiały stężeć w lodówce około 2 godzin, sami wyczujecie ten moment. Do kakaowych można również dodać posiekane orzeszki. Mozna obtaczac w kokosowych wiórkach.

Przepis ze strony www.mojewypieki.blox.pl Autor: dorotus76 - trochę zmodyfikowany


niedziela, 02 stycznia 2011

Składniki (na 30 sztuk):

  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia

Przygotowanie

Śmietankę zagotować z dodatkiem wiórków kokosowych i zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz masło i mieszać do chwili, aż całkowicie się rozpuści (jeśli czekolada nie będzie chciała całkowicie rozpuścić, można podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając).
Ostudzoną masę odstawić na 1-1,5 godziny do lodówki.

Zimnymi rękami formować z masy kulki wielkości wiśni, obtoczyć je w cukrze pudrze, ułożyć na talerzu i znów odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Ja postanowiłam obtoczyć je rozpuszczona gorzką czekoladą. Tak mi lepiej pasuje.

Smakują wspaniale !

ps. przepis znalazłam na którymś z blogów kuchennych, tylko zapomniałam zapisać, na jakim... Przepraszam autorkę.

d


Tagi: ciastka
00:19, futermama , ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 20 grudnia 2010

składniki:

  • 20 podłużnych biszkoptów

na krem

  • 500 ml jogurtu
  • 2 jaja
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek agar-agar
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 45 dkg malin
  • owoc kiwi
  • 4 herbatniki Pettit Berrue

przygotowanie:

Ubić 2 żółtka z 2 łyżkami cukru, połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody, Rozgrzać w rondelku 100 ml śmietanki, wlewać powoli żółtka i ubijać krem trzepaczką. Gdy zgęstnieje dodać agar lub żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić krem w chłodne miejsce. Wymieszać trzepaczką rózgową jogurt z musem powstałym ze zmiksowanych owoców( 10 dkg) i brandy ( 2 łyzki). Ubić pianę z 2 białek, wsypać 2 łyżki cukru i ubijać tak długo, aż piana będzie lśnić.  Ubić resztę śmietanki dodając pod koniec cukier puder. Wymieszać dokładnie masę żółtkową i jogurtową. Dodać ubitą śmietankę i pianę, delikatnie wymieszać z pokrojonymi lub całymi malinami i wyłozyc na ułozone w tortownicy biszkopty, wyrównać powierzchnie. Wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować malinami,  pokruszonymi herbatnikami, plasterkami kiwi. ( pokruszone herbatniki są potrzebne, aby sok z kiwi nie rozpuszczał galaretki jogurtowej).

 

składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2/3 szkl cukru
  • 3 łyzki miodu
  • 4 dkg masła
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka sody

nadzienie serowe:

  • 70 dkg sera białego dwukrotnie mielonego
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka proszku budyniu waniliowego

polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 dkg masła
  • kilkanaście połówek orzechów włoskich

przygotowanie:

W rondelku ustawionym na małym ogniu rozgrzać miód, masło i cukier. przestudzić, dodać jaja, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, Podzielić je na pół i po kolei rozwałkować na wymiar blachy 25x40 cm. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno upiec placki na ciemnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.( ok 10 min każdy).Placki wystudzić i przeciąć na pół.

Do garnka włożyć ser, wbić jaja, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. dodac letnie rozpuszczone masło. Starannie wymieszać i ustawić na małym ogniu na płytce ochronnej. Mieszając podgrzewać przez 15 minut. Ostudzić, smarować kolejno 3 placki po 1/3 masy i układać w stosik. Na wierzchu ułozyć czwearty placek. Obciążyć deseczką i na co najmniej 12 godzin pozostawić w chłodnym miejscu.

Składniki polewy roztopić w rondelku w kąpieli wodnej. Polać ciasto czekoladą i ozdobic orzechami.

sobota, 18 grudnia 2010

składniki:

ciasto

  • 4 jaja
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g mielonych orzechów

masa

  • 1 słoik wiśni ( 720 ml)
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • cynamon
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 praliny

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.

Rozdzielić jajka. Żółtka utrzeć z 60 g cukru. na puszystą masę. Na wierzch przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę z 60 g cukru. dodać do ciasta razem z orzechami i delikatnie wymieszać.  Ciasto włać do natłuszczonej tortownicy i piec ok. 25 min.  Wyjąc i wystudzić.

Biszkopt pokroić na dwa placki. Spósd spiąć obręczą tortownicy. drugi placek drobno pokruszyć. Wiśnie zagotować w soku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i zagęścic wiśnie. Owoce wyłozyc na placek. 500 g śmietany ubić z cukrem pudrem i szczypta mielonego cynamonu. Żelatynę rozpuścić, wymieszać ze śmietaną. dodac pokruszony biszkopt. Jeszce raz wymieszać. Masę rozprowadzic na wiśniach. Tort chłodzić ok 2 godzin. Zdjąć obręcz. Resztę śmietany ubić z 40 g cukru pudru, częścią posmarować tort, a część dekoracyjnie wycisnąć. Ozdobić połówkami pralin.

SANIE

piątek, 17 grudnia 2010

składniki:sneg

na ciasto

  • 1 jajo
  • 70 g cukru
  • 140 g masła
  • 200 g mąki
  • 70 g mielonych migdałów

na krem

  • 100 g polewy czekoladowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek gorącej mocnej kawy
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek gorącego mleka

Przygotowanie

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. zawinąc w folie i włożyć do lodówki na ok. 60 minut.

Polewę pokroić, rozpuścić wystudzić i wymieszać z 200 g serka mascarpone. 5 łyżek żelatyny rozpuścić w gorącej kawie, wymieszać z 2 łyżkami masy mascarpone , dodać do reszty masy. Wystudzić. Kiedy masa będzie gęstnieć dodać 300 g śmietany ubitej z cukrem waniliowym.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 24 cm. Włozyć do tortownicy pokrytej pergaminem. Piec 15-18 min. Wyjąc, wystudzić, połozyć na paterze, spić obręczą od tortownicy. Na cieście rozprowadzić masę czekoladowo-serową. Wstawić ciasto do lodówki.

Rozpuścić resztę żelatyny.  Żółtka utrzec z cukrem, solą, sokiem  i skórką z pomarańczy na gęstą masę. Mieszając wlać do gorącego , ale nie wrzącego mleka. Ubijać aż masa zgęstnieje.Wymieszać z żelatyna a następnie dodać 300 g serka. Masę wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężec ubić 200 ml śmietany i dodać do masy. Kremem posmarować tort, schłodzić ok. 60 min. Można go ozdobić wiórkami czekolady.

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne