Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !

słodycze

niedziela, 31 stycznia 2016

składniki:

  • ¶liwki suszone
  • czekolada gorzka ( min 70 %)

 

Przygotowanie

Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej. Foremkę silikonow± do czekoladek napełniać w 1/3 . Układać na każdej ¶liwkę. Zalać do pełna czekolad± wszystkie foremki.

Można dla urozmaicenia smaku i wygl±du osobno rozpu¶cić 1 czekoladę biał±. Wlać j± na pocz±tku do foremek. Położyć ¶liwki i wtedy wypełnić czekolad± ciemn±.

 

 

¶roda, 23 grudnia 2015

składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 czekolada biała
  • 200 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 70 g masła klarowanego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

przygotowanie

Mleko zagotować z masłem i czekolad± najlepiej w garnku do mleka. Wsypać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę pogotować, aż wiórki wchłon± płyn. Wyłożyć masę na miskę i wstawić do lodówki.

Jak masa wystygnie formować kulki, obtaczać we wiórkach kokosowych i odkładać na talerz lub tacę. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

 

 

pi±tek, 18 grudnia 2015

 

324. Domowa chałwa

 
Składniki:
 
-
`2 szkl sezamu
-
56 łyżek płynnego miodu
-
2 gar¶ci ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania)

Przygotowanie:

Sezam
prażymy na patelni, zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać. Gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesypujemy ziarna do blendera. Miksujemy, się zmiel±. Wsypujemy do miski, dodajemy płynny miód.
Pprażymy
orzechy, siekamy lub rozbijamy tłuczkiem i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Je¶li chcemy bardziej słodk± chałwę dodajemy więcej miodu.
Uzyskan±
masę wykładamy do płaskiego naczynia (talerz, foremka, itp. ) i wyrównujemy. Dociskamy mokrymi rękoma. Kiedy chałwa ostygnie, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na cał± noc. Chałwę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.



Tagi: słodycze
04:04, futermama , słodycze
Link Dodaj komentarz »
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne