Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
sobota, 18 marca 2017

Składniki:

  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 8 żółtek ( najlepiej od kur wolno biegaj±cych, aby żółtka były mocno żółte)
  • 80 g  cukru pudru trzcinowego ( mozna zrobic samemu)
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 50 ml likieru waniliowego

 Przygotowanie:

Zółtka ucieramy z cukrem pudrem i szczypt± soli na kogiel-mogiel. Dodajemy mleko skondensowane oraz zwykłe ( Mozna je przegotować i ostudzić) bna koniec dodajemy spirytus. Dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Kto lubi aromaty, mozna dodać likier waniliowy. Rozlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.Co parę dni potrz±sać butelk±, żeby płyn się zmieszał. Po dwóch dniach jest gotowy do spożycia, Im jednak stoi dłużej tym robi się smaczniejszy.

Na zdrowie!   

DSC_0300_a

| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne