Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
wtorek, 19 kwietnia 2011

AwokadoAwokado, nazywane również owocem maślanym bądź smaczliwką właściwą lub amerykańską, pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i Południowej, a w Europie pojawił się dopiero w XVII wieku. Bogatym źródłem składników odżywczych i cennym surowcem kosmetycznym jest zarówno miąższ owocu, jak i pozyskiwany z niego olej.

Awokado "swój zielony kolor zawdzięcza temu, że mają więcej luteiny niż jakiekolwiek inne owoce, a zawierają także glutation i fitosterol, które hamują wchłanianie cholesterolu."

"Kolorowa dieta" David Heber, Suzan Bowerman

Awokado dla zdrowia

Awokado to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nim witaminy A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K oraz potas, wapń i żelazo. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. Awokado uważane jest za najcenniejsze źródło beta-sisterolu, który, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom „złego” cholesterolu. Kolejnym cennym składnikiem jest tripeptyd glutation, który zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antyoksydacyjne właściwości smaczliwki, przede wszystkim w przypadku raka jamy ustnej, potwierdzają badania [1]. W awokado znajdziemy znaczne ilości lecytyny, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego, a także jest kolejnym składnikiem o działaniu przeciwmiażdżycowym. Smaczliwkę docenią również osoby chore na cukrzycę, owoc ten bowiem zawiera bardzo mało cukru. Z dobroczynnego wpływu skorzystamy, spożywając zarówno surowe owoce (nie należy poddawać awokado działaniu wysokiej temperatury), jak i otrzymywany z nich olej. Mieszanina oleju z awokado i oleju sojowego (określana skrótem ASU – avocado-soybean unsaponifiables) uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych [2]. Substancja ta przeciwdziała rozpadowi występujących w chrząstce glikozaminoglikanów. Z kolei badania przeprowadzone na szczurach potwierdzają, że aplikacja oleju na skórę przyspiesza proces gojenia się ran [3].

Awokado w medycynie ludowej

W medycynie ludowej liście awokado zalecane są przy biegunce, wzdęciach i jako środek łagodzący kaszel. Skórka owoców jest natomiast uważana za środek o działaniu przeciwpasożytniczym.

Awokado w kosmetyce

Olej z awokado ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry. Odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci, a także pobudza syntezę kolagenu. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Kosmetyki z olejem z awokado i sam olej zalecane są przede wszystkim w pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, zmęczonej. Po zmieszaniu z olejkiem z pestek winogron lub olejkiem ze słodkich migdałów może być stosowany do masażu. Awokado dogłębnie odżywia i nawilża nie tylko skórę, ale i włosy.

Nadziewane awokado

farsz I
Drobno pokrojone jajka, posiekane świeże zioła - koperek, zieloną pietruszkę, szałwię - kawałki łososia i drobno pokrojoną czerwoną paprykę wymiesaj z łyżeczką majonezu. Dodaj odrobinę soli i grubo mielony pieprz.

farsz II
Pokrojone jajka, posiekany szczypiorek, kilka rzodkiewek, natkę pietruszki, odrobinę sera typu rokfor wymieszaj z łyżeczką majonezu.

Awokado przekrój na równe połówki, w miejsce po pestce połóż plaster wędzonego łososia. Zagłębienie wypełnij farszem i udekoruj świeżym koperkiem. Pyszna przystawka.

Tagi: dieta owoce
23:30, futermama
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Regularne spożywanie miąższu z czerwonego grejpfruta może pozytywnie wpłynąć na stan kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy – do takich wniosków doszli naukowcy z Texas A&M University. Osteoporoza dotyka 75 milionów ludzi na całym świecie. Zbiera żniwo zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn,  lecz kobiety cierpią na osteoporozę 4 razy częściej niż mężczyźni. Stale wydłuża się czas życia ludzi, w związku z czym badacze naukowi poszukują nowych metod walki z chorobami dotykającymi osoby w starszym wieku, do których w głównej mierze zalicza się osteoporoza, która dotyka co trzecią kobietę w okresie postmenopauzalnym i większość osób w wieku podeszłym.

Grejpfruty a osteoporoza

Regularne spożywanie miąższu z czerwonego grejpfruta może pozytywnie wpłynąć na stan kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy – do takich wniosków doszli naukowcy z Texas A&M University.

Grejpfruty zmniejszają ubytek wapnia z kości

Badanie prowadzone na szczurach którym podawano miąższ z grejpfrutów jako 5% - 10% uzupełnienie diety, wykazało, że owoc ten znacznie zmniejsza utratę wapnia i magnezu z tkanki kostnej, zwiększa absorpcję tych minerałów i zapobiega zmniejszeniu gęstości mineralnej kości. Obiecujące wyniki zaobserwowano już po 60 dniach trwania doświadczenia.

Grejpfruty w leczeniu i profilaktyce osteoporozy

Jeśli badanie naukowe na ludziach wykaże podobne efekty miąższ z grejpfruta może stać się jednym  z najważniejszych składników diety w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, tuż obok wapnia, magnezu i witaminy D.

środa, 06 kwietnia 2011
Dieta odchudzająca i zdrowa to najważniejsze w naszym życiu, by chciało się chcieć żyć....

Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowych. Dieta bogata w kwasy Omega 3, czyli ryby morskie (np. dieta śródziemnomorska), polecana jest w profilaktyce chorób serca. Jednak jak dotąd nie znany był dokładny mechanizm działania kwasów omega 3 na zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego. Wyniki najnowszych badań naukowych opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition tłumaczą właściwości zdrowotne Omega 3.Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowych. Dieta bogata w kwasy Omega 3, czyli ryby morskie (np. dieta śródziemnomorska), polecana jest w profilaktyce chorób serca. Jednak jak dotąd nieznany był dokładny mechanizm działania kwasów omega 3 na zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego. Wyniki najnowszych badań naukowych opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition tłumaczą właściwości zdrowotne Omega 3.

Naukowcy z Australii pod przewodnictwem prof. Manohar’a Garg zaobserwowali wyraźny związek pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega 3, a stanami zapalnymi w organizmie, będącymi jednymi z czynników sprawczych chorób serca. Zdaniem badaczy ilość stanów zapalnych jest odwrotnie proporcjonalna do  ilości kwasów Omega 3 we krwi.  

Wstępem do odkładania cholesterolu w tętnicach (miażdżycy) są przewlekłe stany zapalne w śródbłonku (w wewnętrznej ścianie) naczyń krwionośnych. Stan zapalny może być skutkiem zakażenia wirusowego, bakteryjnego jak również szkodliwego działania substancji, które przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem. Błędy żywieniowe są częstym czynnikiem sprawczym przewlekłych stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Ze szkodliwych substancji wywołujących zapalenia w obrębie naczyń powszechnie występujących w żywności wymienić można kwasy tłuszczowe trans obecne w przetworzonych i uwodornionych olejach roślinnych (margaryny, oleje rafinowane), a także w wyrobach cukierniczych, czekoladach i produktach pieczonych i smażonych z użyciem oleju roślinnego, oraz akrylamid obecny w dużych ilościach w chipsach i frytkach.

W wyniku stanu zapalnego w naczyniach wzrasta wielokrotnie przepuszczalność komórek śródbłonka i dochodzi do nadmiernego odkładania cholesterolu. Mówiąc krótko do tanga trzeba dwojga. Sam cholesterol nie jest wszystkiemu winien. Ogromną rolę w tworzeniu zmian miażdżycowych w tętnicach odgrywają stany zapalne. Stąd profilaktyka chorób serca, w tym zmiana nawyków żywieniowych, powinna obejmować nie tylko zmniejszenie ilości cholesterolu w diecie, ale również, a może przede wszystkim, zapobiegnie przewlekłym stanom zapalnym w organizmie.  

Po raz kolejny badania naukowe potwierdziły korzystny wpływ na zdrowie kwasów omega-3, które mają szeroki zakres korzystnego oddziaływania na zdrowie. Zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowych, zapobiegają niektórym nowotworom, pomagają w niwelowaniu objawów astmy, wpływają korzystnie na rozwój dzieci i chronią oczy przed AMD (zwyrodnienie plamki związane z wiekiem). Kwasy omega-3 (DHA, EPA) zawarte są w rybach oleistych (tłustych rybach morskich), czyli w makreli, tuńczyku, łososiu i sardynkach.

 

Tagi: dieta ryby
16:20, futermama , dieta
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 marca 2011

Dawno, dawno temu... jakieś 10 lat wstecz zachorowałam na raka. I wtedy pomogli mi lekarze ginekolodzy i onkolodzy. Ale nie tylko. Pomogły mi też zioła, wtedy jeszcze mało znane w Polsce - teraz już bardzo popularne. Te zioła to Vilcacora i reszta ziół andyjskich. I wierzę, że najbardziej to one mi pomogły. Tak więc przytaczam ciekawy artykuł...

VILCACORA w walce z chorobami cywilizacyjnymi Email

UNA DE GATO - UNA DE GATO (uncaria tomentosa) - znana w naszym kraju pod nazwą VILCACORA. Wspomaga naturalną odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i   przeciwwirusowo. Wskazana jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Łagodzi skutki uboczne chemioterapii i radioterapii. Vilcacora jest aktualnie jedną z najpopularniejszych leczniczych roślin na świecie.

Dzięki bogatemu składowi chemicznemu, dodatkowo kształtowanemu przez specyficzne, peruwiańskie warunki klimatyczne, awansowała z roli naturalnego panaceum, znanego tylko wtajemniczonym peruwiańskim curanderos, do rangi suplementu diety, który szybko toruje sobie drogę na światowych rynkach farmaceutycznych.

Obecnie ukazuje się w literaturze światowej coraz więcej opracowań naukowych wskazujących na to, że ekstrakty vilcacory powodują m.in. wzrost liczby limfocytów u osób zarażonych wirusem HIV i  indukcję apoptozy typu opóźnionego, wzmagają zdolność komórek do naprawy uszkodzeń DNA, stymulują pierwotną odpowiedź immunologiczną organizmu oraz chronią naczynia krwionośne przez uszkodzeniami związanymi z nadciśnieniem. Wszystko to - przy całkowicie nietoksycznym działaniu preparatu.

Przeprowadzone w Polsce badania wykazały niezwykle cenne, przeciwzapalne działanie ekstraktów z vilcacory. Pod ich wpływem w indukowanym zapaleniu płuc dochodziło do normalizacji stosunków ilościowych białych krwinek i blokowania nadmiernego rozwoju reakcji zapalnej oraz eliminacji pozapalnych zmian patologicznych.

Zdolność wyciągów z vilcacory do modulowania czynności układu odpornościowego znalazła potwierdzenie w badaniach prowadzonych pod kierunkiem prof.  Mieczysława Kurasia z Uniwersytetu Warszawskiego. Na temat vilcacory pozytywnie wyraził się również prof. dr hab. Krzysztof  Gulewicz z Polskiej Akademii Nauk.

Przygotowane przez Polską Akademię Nauk nowej procedury standaryzacji oraz doświadczenia lekarzy praktyków pozwoliły na opracowanie w 2004 roku doskonalszych i nowocześniejszych preparatów.

Zastosowania:


NOWOTWORY (wszystkie rodzaje ) BIAŁACZKI, AIDS , oraz : cukrzyca , choroby nerek ,prostaty, schorzenia gastryczne,: zapalne jelit ( zespół nadwrażliwego jelita ), reumatoidalne zapalenie stawów, wirusowe zapalenie wątroby typu "B" i "C" oraz w marskości wątroby, udary mózgu choroby krążenia , stany po zawałach serca, otyłość, , infekcje oraz wszelkie inne trudne schorzenia.

Profilaktyka - Leczenie i wzmacnianie systemu odporności. ( kuracje dotyczą również dzieci powyżej 3-ego roku życia.)

Kuracje składają się z kilku preparatów, którą ustalają lekarze.

Ojciec Szeliga – odznaczony przez Pana Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, za zasługi dla Fitoterapii mawiał:

"To medycyna akademicka wywodzi się z Fitoterapii a nie odwrotnie. Mówienie chorym o nieskuteczności Fitoterapii w leczeniu groźnych chorób jest zamykaniem oczu na rzeczywiste fakty. Ja w swoim Instytucie Naukowym "IPIFA" którego założyłem w Peru, wyleczyłem ponad 35 tysięcy chorych ludzi. Wielu z nich było w tzw. przez akademicką medycynę "stanów beznadziejnych " Najpierw musiałem im przywracać niejednokrotnie odebraną nadzieję, przez samych lekarzy, potem przy stosowaniu naturalnych metod leczenia - ziół i roślin, odpowiedniej diety - wyleczyłem ich. Wiele takich przypadków jest doskonale, na całe szczęście udokumentowanych. W niektórych przypadkach lekarze zachowywali się jak ci biblijni żydzi, którzy widzieli cuda Pana Jezusa a za żadne skarby świata nie chcieli w nie uwierzyć ! "

Po śmierci Ojca Szeligi nazwano jego imieniem Instytut IPIFA w LIMIE.

Więcej informacji na temat fitoterapii można znaleźć w książce:
"ZIOŁOLECZNICTWO AMAZOŃSKIE I ANDYJSKIE"
pod kier. dr.farm.Katarzyny Żurowskiej
- recenzentami naukowymi tego wspaniałego opracowania o amazońskich ziołach i roślinach są :prof.dr.hab.Jerzy Lutomski, oraz prof.dr.hab.Jerzy Łukasiak ) Wydawca Tower Press .W tym pięknie opracowanym albumie znajduje się kompedium wiedzy o Fitoterapii . Zamieszczono tam szczegółowe opisy poszczególnych roślin, ich składów bio-chemicznych, zastosowań, itd. Książka jest unikatem na skalę europejską.


Dla ludzi rozpaczliwie szukających pomocy, tym którym odebrano wszelką nadzieję , tym dla których naprawdę medycyna akademicka okazała się bezradna – można polecić książkę p/t. "Żyję dzięki VILCACORZE " ( autor: dr.Roman Warszewski wydanie :Tower Press ) Książka ta ukazuje dobitnie, że nie ma sytuacji "straconych". Ludzie, którzy byli zdyskwalifikowani do leczenia metodami konwencjonalnymi, mimo wszystko, przy zastosowaniu odpowiednich ziół i roślin z Amazonii, oraz stosowaniu odpowiedniej diety, wspomagani najnowocześniejszymi metodami psycho-neuro-immunologi - zadziwili wszystkich i pokonali swoje choroby, które czasami zbyt wcześnie uważa się za "nieuleczalne" jak rak, marskość wątroby, cukrzycę a nawet AIDS!

Nie oznacza to że te metody wyleczą wszystkich i zawsze! Dają jednak nadzieję i jest to udokumentowane (w medycynie konwencjonalnej jest podobnie, chemio i radioterapia chociaż leczy, to nikomu przecież wyzdrowienia nie gwarantuje ) .

Fitoterapia, która wykorzystuje moc zawartą w samej naturze przynajmniej gwarantuje, że nie ma skutków ubocznych, nie jest także w żadnym stopniu toksyczna.

Wojciech Gęga

Konsultant Fitoterapii Andyjskiej ANDEAN MEDICINE CENTRE ltd.. London, fitoterapeuta , rehabilitant, masażysta, redaktor współpracujący z miesięcznikiem "Żyj Długo"(wcześniej: " Vilcacora Żyj Długo"). Współpracuje z Instytutem Ojca Edmunda Szeligi  " IPIFA"  w  PERU.


Tagi: dieta zioła
20:18, futermama
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 marca 2011
Kiwi jakiego nie znacie

Kiwi jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawiera spore ilości witaminy C (80 mg/100g) i  E. Badania naukowe sugerują, iż regularne spożywanie 2-3 owoców kiwi dziennie może znacznie zredukować ryzyko nowotworu, zakrzepicy i udaru. O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi tych niezwykłych walorów żywieniowych.Kiwi jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawiera spore ilości witaminy C (80 mg/100g) i  E. Badania naukowe sugerują, iż regularne spożywanie 2-3 owoców kiwi dziennie może znacznie zredukować ryzyko nowotworu, zakrzepicy i udaru. O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe.

"Historia kiwi zaczęła się w chińskiej dolinie Chang Kiang. Nazywane yang tao były uważane za przysmak przez wielkich chanów, którzy zachwycali się cudownym smakiem owoców i ich szmaragdowozielonym kolorem. Informacje o tym owocu rozeszły się do innych krajów w drugiej połowie XIX wieku."

"Kolorowa dieta" David Heber, Susan Bowerman

Nowa forma witaminy E

Jak donosi magazyn Food Chemistry, włoscy naukowcy odkryli nową formę witaminy E, nazwaną delta-tocomonoenol, którą zidentyfikowano w kiwi.

Jak dotąd rozróżniono 8 form tej witaminy. Możliwe, iż owoc ten jest jedynym źródłem nowej formy witaminy E, co może stanowić o unikalności jego walorów odżywczych.

Owoce z reguły nie są dobrym źródłem witaminy E. Bogate w antyoksydanty kiwi, stanowi tu wyjątek.

Kiwi – źródło witaminy E

Badanie zawartości witaminy E w produkcie polega przeważnie tylko na mierzeniu zawartości a-tocopherolu. Uwzględnienie zawartości nowej formy witaminy E (delta-tocomonoenolu) znacznie podnosi całkowite stężenie witaminy E w kiwi, czyniąc z niego niezwykle wartościowe źródło tej witaminy.

Niestety spora ilość delta-tocomonoenolu znajduje się w skórce owocu, której nie jemy.

Witamina E jest głównym antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami.
Podobnie jak witamina A, D i K rozpuszcza się w tłuszczach. Wśród owoców, będących jej bogatym źródłem, obok kiwi wyróżnić można także awokado.

Kiwi - superowoc

Kiwi zalicza się do grupy tzw. superfood, czyli produktów o ponadprzeciętnych walorach odżywczych. Owoc ten jest bogatym źródłem nie tylko witaminy E, ale również polifenoli, kwasu foliowego i witaminy C.

Kiwi w walce z nowotworami

Kiwi cieszy się sporym zainteresowaniem naukowców. Wyniki najnowszych badań naukowych z Nowej Zelandii sugerują, iż spożywanie 2-3 kiwi dziennie w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną może znacznie usprawnić naprawę uszkodzonego DNA i zapobiec powstaniu raka. Zdaniem Elaine Rush z Uniwersytetu w Auckland, codzienna dawka kiwi może zredukować niektóre z czynników ryzyka powstania chorób nowotworowych.

Kiwi a zdrowie układu krwionośnego

Kiwi stanowi doskonały wybór dla osób pragnących poprawić stan zdrowia serca i układu krwionośnego. Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Oslo wykazują, iż spożywanie 2-3 kiwi dziennie pozwala na znaczną redukcję ryzyka powstania zakrzepów krwi w naczyniach, co może uchronić przed udarem i zakrzepicą żył. Badania wskazują również, iż regularne spożywanie kiwi zmniejsza poziom triglicerydów we krwi aż o 15%.

Zdaniem norweskich naukowców kiwi może być doskonałą naturalną alternatywą dla aspiryny w utrzymaniu zdrowia układu krwionośnego, bez skutków ubocznych.

Tagi: dieta owoce
19:43, futermama
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 marca 2011

Granat - właściwości

Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności i siły rozrodu roślin.

Dziś wiadomo, że granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.

Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej. Ponadto sok z owoców granatu zmniejsza ciśnienie krwi, likwiduje zaburzenia erekcji, zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Dowiedziono też ochronne działanie granatu na płód. Picie soku z granatu przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Kolejne badania potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.

Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Sporządza się z niego soki, sałatki, galaretki. Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki. Używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami. Garbniki zawarte w skórce granatu są surowcem przemysłowym w farmacji i garbarstwie, natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma zastosowanie w weterynarii jako środek przeciwtasiemcowy.

Granat ma także zastosowanie przy wyrobie kosmetyków.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:

  • działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień;
  • stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;
  • nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry;
  • odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
  • działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory;
  • działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;
  • wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
  • poprawia ukrwienie i koloryt skóry

Kupując granat najpierw należy wziąć go do ręki, by poczuć jego ciężar. Jeśli owoc wyda nam się na lekki w stosunku do wielkości, wybierzmy cięższy. Owoc granatu w 52% składa się z pestek. Skórka powinna być gładka, błyszcząca, cienka, napięta, bez zadrapań i skaleczeń.

Przepisy z wykorzystaniem owocu granatu:

sobota, 19 marca 2011

MangoMango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, uprawianego już od ponad 5 tysięcy lat i osiągającego wysokość 40 metrów. Owoce są słodkie, aromatyczne oraz bogate w witaminy i minerały.

Witaminy i minerały

Mango zawiera witaminy A, C, PP, E, z grupy B, a także magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Z pestek mango wytwarzane jest masło, które ma zastosowanie w kosmetyce i zawiera dodatkowo kwasy tłuszczowe, mangiferynę i gallotaninę. Mangiferyna ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Gallotanina, inaczej kwas taninowy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i odkażające.

Mango na zdrowie

Znaczna zawartość witamin C, A, E, flawonoidów, a przede wszystkim lupeolu decyduje o przeciwutleniających właściwościach owoców mango. Badania potwierdzają skuteczność lupeolu w redukcji komórek rakowych w przypadku nowotworu prostaty [1] i trzustki [2]. Mango uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek – jej niedobór i może prowadzić do niedokrwistości. Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

"Na całym świecie istnieje ponad 1000 odmian mango. Zawierają one enzym trawienny o właściwościach zbliżonych do papainy znajdującej się w papai, który w połączeniu z ich naturalnym błonnikiem wspomaga trawienie. Porcja 100 g mango zawiera prawie 4000 j.m. beta-karotenu..."

"Kolorowa dieta" David Heber, Susan Bowerman

Mango w kosmetyce

Wyciąg z mango jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych, balsamów odżywczych do ciała oraz kremów i toników do cery suchej, podrażnionej i naczynkowej (witamina C zawarta w mango wzmacnia naczynia krwionośne). Cennym kosmetykiem naturalnym jest masło z pestek mango o właściwościach nawilżających i natłuszczających. Działa regenerująco i wygładzająco, łagodzi stany zapalne skóry, a także pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego oraz przeciwutleniacza – opóźnia procesy starzenia się skóry. Masło odpowiednie jest do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, zmęczonej, pozbawionej elastyczności. Może być stosowane nie tylko w celu odżywienia skóry twarzy, ale i całego ciała.

Koktajl z mango

2 dojrzałe owoce mango obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ miksujemy z 150 ml jogurtu naturalnego, 50 ml mleka i 2 łyżkami cukru.

Maseczka z mango

Miąższ mango rozgniatamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i nakładamy na twarz na około 20 minut.

Tonik z mango

Wacikiem nasączonym świeżo wyciśniętym sokiem z mango przecieramy twarz.

Ostrożnie z mango

Mango może powodować alergię skórną.

[1] http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/30/5/808
[2] http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/bgi157v1
wtorek, 15 marca 2011

W życiu trzeba spełniać swoje marzenia. Ja to czynię od czasu choroby nowotworowej. Często też spełniając swe marzenia chcę pokazać innym chorującym, że  można pokonać chorobę. Można a nawet trzeba się podnieść,  mieć pozytywne myślenie, że trzeba przypomnieć sobie dawne marzenia i powiedzieć chorobie - NIE!  Trzeba powiedzieć - Będę żyła, bo jeszcze mam dużo do zrobienia na tym Świecie! Trzeba żyć kolorowo i wesoło ! Bo każdy z nas ma tylko jedno życie !

Kiedy ujrzałam na stronach BONPRIX-U ogłoszenie o naborze modelek do sesji do nowego katalogu. I pomyślałam - czemu nie? A możę uda mi się dostać? Może  będę mogła głośno powiedzieć, że kobieta po chorobie nowotworowej, po pięćdziesiątce, też może być piękna i szczęśliwa i może cieszyć się życiem i spełnianiem marzeń. Może uda mi się dodać otuchy wielu innym osobom.

Jeśli macie ochotę wesprzeć mnie tych staraniach zagłosujcie na stronie konkursu :

BONPRIX - Danuta

Dziękuję !!!

czwartek, 10 marca 2011

Potas – niezbędny element diety w walce z nadciśnieniemRegulacja ciśnienia krwi, gospodarki wodnej organizmu i funkcjonowania nerek należy do najważniejszych funkcji potasu w organizmie.

Dieta uboga w potas może być jedną z przyczyn wystąpienia nadciśnienia. Wpływ potasu na ryzyko zdarzeń sercowych został wielokrotnie potwierdzony przez badania naukowe. Niedostateczne spożycie potasu w przypadku kobiet zwiększa nawet pięciokrotnie ryzyko udaru mózgu. Niedobór potasu prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi i to zarówno u pacjentów z nadciśnieniem jak i osób zdrowych.

Bogatym źródłem potasu są świeże warzywa i owoce.

Źródła potasu:

  • sok pomarańczowy (1 szklanka): 496 mg
  • suszone śliwki (½ szklanki): 559 mg
  • melon (½): 682 mg
  • papaja (1 szt.): 710 mg
  • banany (100g): 395 mg
  • grejpfruty (100g): 277 mg
  • pomidory (100g): 282 mg
  • kiwi (100g): 290 mg
  • seler (100g): 320 mg

Zapotrzebowanie kobiet na potas wynosi od 1000 – 3000 mg.

Niedobór potasu

Mimo, iż potas występuje w wielu produktach spożywczych, bywa że spożywamy go za mało.

Niedobór potasu może się objawiać:

  • fioletowym nalotem na języku,
  • skłonnością do siniaków,
  • podkrążonymi oczami,
  • powolnym, nieregularnym pulsem,
  • podwyższonym ciśnieniem tętniczym,
  • opuchlizną kończyn,
  • stanem poddenerwowania i zmęczenia.

Czynniki zmniejszające zasoby potasu w organizmie:

  • kofeina,
  • alkohol,
  • cukier,
  • stres,
  • estrogenowa terapia zastępcza,
  • bardzo intensywna dieta odchudzająca,
  • antybiotyki
  • kortyzon
  • środki przeczyszczające,
  • środki moczopędne.

Uwaga

Preparaty z potasem można przyjmować tylko po uzgodnieniu z lekarzem. Przyjmowanie zwiększonych dawek potasu jest niewskazane dla chorych na niewydolność nerek i w przypadku przyjmowania niektórych leków przepisywanych  m.in. na arytmię, nadciśnienie i choroby serca, dlatego też wprowadzenie do diety dodatkowych źródeł potasu wymaga wcześniejszej konsultacji lekarskiej.

niedziela, 27 lutego 2011
Migdały – cenne źródło zdrowia

Orzechy, w tym migdały, to niedoceniane produkty w naszej codziennej diecie. Tymczasem, mimo wysokiej zawartości tłuszczów należą do najzdrowszych przekąsek. Warto je włączyć do codziennej diety i spożywać regularnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin. Orzechy, w tym migdały, to niedoceniane produkty w naszej codziennej diecie. Mimo wysokiej zawartości tłuszczów należą do najzdrowszych przekąsek. Warto je włączyć do codziennej diety i spożywać regularnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin.

Cenne źródło wapnia

Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. 28g (ok. 23 szt. Migdałów) to 70 mg wapnia. Zawierają też sporo białka – ok. 20g w 100 g produktu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Zawierają dużo tłuszczów, co nie znaczy, że są przez to niezdrowe. Bardziej istotne dla zdrowia jest nie tyle obecność tłuszczu w diecie co jego rodzaj. Migdały zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, których należy stanowczo unikać w diecie.

Bogate źródło witaminy E i B2

Są zdrową przekąska również ze względu na dużą zawartość witaminy E (240 mg/100g), która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego i B2, która pełni ważna funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i narządu wzroku.

Zdrowie układu krwionośnego

Migdały korzystnie wpływają na zdrowie, zwłaszcza układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dieta obfitująca w migdały wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie poziomu trójglicerydów. 40 gramów migdałów dziennie, czyli około 1/3 kubka (ok. 34 orzechy) może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Profilaktyka nadciśnienia tętniczego

Migdały są również zalecane w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) czyli diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniuNational Institutes of Health and the American Heart Association). rekomendowanej przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego (

Dowiedz się więcej o nadciśnieniu...

Uwaga na tłuszcze trans

Migdały mają dobroczynny wpływ na zdrowie pod warunkiem, że są nieprzetworzone i nie poddawane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu, czy prażeniu.

Wysoka temperatura powoduje wytworzenie kwasów tłuszczowych trans z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez co zmienia dobroczynne wielonienasycone tłuszcze w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki. Obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), powodują tycie,  stany zapalne w organizmie, wywołują syndrom X i cukrzycę.

Właściwości odżywcze migdałów

Garść migdałów (ok. 28 gram, czyli 24 sztuki) zawiera:

Kalorie: 164 cal.
Proteiny (białko): 6,0g
węglowodany: 5,6g
tłuszcz: 14,3g
błonnik: 3,3g
Witamina E: 7.4 IU
Witamina B2: 0.23 mg
Magnez: 78 mg

Przechowywanie migdałów

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, migdały źle przechowywane mogą stracić swoje dobroczynne właściwości. By tłuszcze zawarte w migdałach nie zjełczały, należy przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

cyt. http://www.kobieta.info.pl/zdrowie-ze-spiżarni

Tagi: dieta
12:52, futermama , owoce świata
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 lutego 2011

Korciło mnie od dłuższego czasu wypróbować ten przepis. No i nie pomyliłam się . Wyśmienite. Przepis zaczerpnęłam ze strony: www.mojewypieki.blox.pl.

Wykorzystałam serek typu capri


Składniki na 20 - 25 sztuk:

  • 200 g zmielonego niekwaśnego twarogu (jak na serniki), w temperaturze pokojowej
  • 200 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej pół na pół z gorzką)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 15 dag gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, do obtoczenia
  • 25 migdałów, do dekoracji

200 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej.

Do misy miksera włożyć twaróg i miód, zmiksować, by nie było grudek. Jeśli miód ma konsystencję stałą, warto go najpierw podgrzać, by było go łatwiej miksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i zmiksować.

Masę umieścić w lodówce ma 3 - 4 godziny by stężała.

Po tym czasie z masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (nie może być bardzo gorąca), odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Wcześniej wierzch każdego udekorować migdałkiem.

Przechowywać w lodówce do 7 dni.

Smacznego !

niedziela, 20 lutego 2011

składniki:

  • 1/2 k margaryny lub masła
  • 1/2 szkl cukru pudru lub cukru żelującego ( ja dałam trzcinowy żelujący)
  • 1/2 szkl zmielonych migdałów
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 300 g zmielonych herbatników lub ciasta biszkoptowego

margarynę cukier, śmietanę rozgrzać ( nie gotować)

Produkty sypkie wsypać razem do miksera. wszystko dobrze zmiksować dodając rozpuszczoną masę. Wyłożyć na miskę i wstawić do lodówki, aby masa  zesztywniała. Wigotnymi rękoma formować kulki. Można obtoczyć w zmielonych migdałach lub w kakao rozpuszczalnym.

18:23, futermama
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 lutego 2011


Sałatka wymyślona na chwilkę przed podaniem, bardzo smaczne połączenie...polecam:)



Składniki:

- 0,5 fileta z kurczaka

- puszka ananasa

- puszka kukurydzy

- 2 liście selera naciowego

- 1 pora

- 10 dkg żółtego sera

- majonez

- sól i pieprz, papryka

Wykonanie:

Fileta z kurczaka, umyć posolić , popieprzyć ,posypać papryką , pociąć w grubszą kostkę i przysmażyć na patelni.

Annanasa, żółty ser pokroić w kostkę, selera naciowego i pora pokroić w prążki, dodać odcedzoną kukurydzę, usmazonego kurczaka, przyprawić sola i pieprzem i wymieszać z majonezem.

Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

przepis pochodzi z < http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

18:35, futermama
Link Komentarze (2) »
niedziela, 06 lutego 2011

składniki:

  • 300 g muesli domowego ( dowolna kompozycja własna - płatki , rodzynki, żurawina, inne owoce suszone według upodobania )
  • 1/2 k masła lub margaryny
  • 1/2 szkl cukru ( np trzcinowy żelujący)
  • 2 łyzki śmietany 18 %
  • 2 łyżki nutelli

przygotowanie

Masło, cukier, śmietanę rozgrzać ( nie gotować). Muesli wsypać do miksera, zmiksować dodając płynną masę i nutellę. Wyłożyć na miskę i schłodzić. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułozyc na papierze i wstawić do lodówki.

Tagi: trufle
15:39, futermama
Link Dodaj komentarz »
piątek, 28 stycznia 2011

Składniki:

  • 1 galaretka k owocowa
  • 200 g przetartych owoców
  • 1 łyzka cukru pudru
  • 125 g śmietanki 30 %

Przygotowanie

Zagotować wodę i zalać galarekta. Dobrze wymieszać, aby wszystko się rozpiuuściło. Włac 1/3 galarekti do pucharków. Wstawić do lodówki, aby stężała. Maliny przetrzeć przez sitko, zmieszać z kolejną 1/3 porcji galaretki i wyłożyc na poprzednią warstwę i znowu wstawic do lodówki . Śmietanę ubić, dodać pozostałą porcję śmietanki i wyłozyć do pucharków.Pozostawić do zastygnięcia.

Tagi: deser owoce
23:36, futermama
Link Komentarze (1) »
środa, 26 stycznia 2011

Składniki

  • 10 naleśników
  • 1 kg warzyw
  • 1 łyżka oliwki
  • 1 op jogurtu naturalnego
  • sól
  • cukier


Warzywa umyć, obrać, pokroić w talarki, paski i inne kształty według uznania. Podlać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Naleśniki zrolować, pokroić w paski. Włożyć do warzyw, dolać wody i zagotować. Doprawić do smaku solą , cukrem . Odstawić z ognia. Dodać rozmieszany jogurt.  Podawać z pieczywem.

Tagi: naleśniki
19:50, futermama
Link Komentarze (1) »
czwartek, 20 stycznia 2011

Składniki:

  • mięso indycze
  • pomidory
  • sok z pomidorów
  • ryż
  • cebula
  • oliwa
  • przyprawy

Mięso kroimy w kostke. Przyprawiamy przyprawami wg smaku Dodajemy na patelnię,i dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy drobno w wkładamy na patelnię do mięsa. Pomidora oparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Do miesą dodajemy pomidora i sok. Dusimy wszystko pod przykryciem. Przyprawiamy do smaku.

Ryż gotujemy na wolnym ogniu .

Tagi: drób warzywa
19:04, futermama
Link Komentarze (1) »
środa, 19 stycznia 2011

składniki:

  • 1 czekolada gorzka
  • śliwki suszone

przygotowanie

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Śliwki wkładac do czekolady, obtaczać i wyjmować wykałaczką na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Uwaga: do rozpuszczanej czekolady nigdy nie dolewamy wody czy mleka - czekolada stwardnieje i nie będzie się nadawała do oblewania

22:19, futermama
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 stycznia 2011

Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 g fileta z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- kubek jogurtu (180 g)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz


Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Mięso pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie oleju) na złoty kolor, ostudzić. Łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i pokroić w plasterki.


Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Wszystkie składniki wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.

przepis pochodzi z : http://przystole.blox.pl

wtorek, 11 stycznia 2011

Składniki:

  • mięso indycze
  • mąka
  • jajko
  • brokuł
  • ryż
  • bułka tarta
  • oliwka z oliwek
  • przyprawy

Ryż gotujemy do miękkości.

Brokuł  gotujemy w naczyniu na parze. Wodę w naczyniu solimy i dodajemy odrobinę cukru.

W rondelku rozgrzewamy margarynę i smażymy na niej bułkę tartą.

Mięso kroimy w małe kawałki, przyprawiamy do smaku przyprawami.

Z mąki i jajka przygotowujemy ciasto tak jak na naleśniki. Wkładamy w nie mięso i wykładamy na patelnię na rozgrzaną oliwę i smazymy pod przykryciem do miękkości.

Wykładamy wszystko na talerze.

Tagi: drób indyk
00:43, futermama
Link Dodaj komentarz »
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne