Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
poniedziałek, 12 grudnia 2011

Składniki:

  • 30 dag makaronu „krajanki”, „łazanek” lub innego,
  • 25 dag maku,
  • szklanka miodu,
  • szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, migdały),
  • łyżka masła.


Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i gotować na bardzo małym ogniu. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę, następnie wymieszać z miodem i bakaliami.
Ugotowane, gorące kluski wymieszać z masłem.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 

00:16, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 grudnia 2011

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 1 szklanka ciemnego piwa,
  • 5 dag masła,
  • 4 cebule,
  • 2 marchwie,
  • 10 dag pierników,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • goździki,
  • pieprz,
  • sól.


Wykonanie:
Marchew i cebulę pokroić w plasterki, obrumienić na maśle, zalać piwem, przyprawić i poddusić. Filety podzielone na porcje włożyć do warzyw i dusić razem około 10 minut.
Następnie rybę wyjąć, a do warzyw dodać pokruszony piernik, wlać trochę wody i zagotować.
Wywar przecedzić, dodać przetarte warzywa i piernik, doprawić sos do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Włożyć rybę do sosu i chwilę dusić.

Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 


13:31, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • pół kilo solonych śledzi,
  • 1 szklanka mleka,
  • 30 dag winnych jabłek,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sok z 3 cytryn,
  • paczka majeranku,
  • paczka papryki mielonej,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.


Wykonanie:
Umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia obrać ze skóry i ości, zalać mlekiem na 2 godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda pokroić w plasterki i wrzucić do rondelka na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić wszystko, ostudzić.
Śledzie pokrojone w cząstki układać na półmisku, przykryć dekoracyjnie musem jabłkowym, a następnie folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 

00:28, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 grudnia 2011

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 suszone grzyby,
  • kwas buraczany,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz do smaku.


Wykonanie:
Buraki obrać i ugotować do miękkości. Wyjąć, zetrzeć na tarce i ponownie włożyć do wywaru. Oddzielnie ugotować grzyby, cebulę i jabłka. Połączyć z wywarem buraczanym, posolić, zagotować, odstawić na 1 godzinę. Następnie podgrzać, doprawić do smaku kwasem buraczanym roztartym z solą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Przecedzić.

 znalezione na :

http://www.potrawyregionalne.pl


20:37, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

znalezione w internecie, ale juz nie wiem na jakiej stronie.

Przepisy kulinarne na słodkości bez użycia białka jaj.

 Ciasto z wiśniami Ciasto z wiśniami

 1,2 szkl. mąki
1 szkl. cukru (niepełna)
1 kostka masła
0,5 szkl. Startych migdałów
1 ł. Proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka lub sok z 1 cytryny
mleko
1 kg wiśni

 

Utrzeć masło z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać tyle mleka, aby ciasto było gęste, ale spadało z łyżki. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obłożyć owocami. Piec w temp. 200 stopni ok.. 50 min.


Ciasteczka krucheKruche ciasteczka

 25 dag mąki
5 dag margaryny
6 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli

 

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykroić ciasteczka za pomocą foremek. Piec w temperaturze 180 stopni  ok. 15 minut. Gotowe ciasteczka można polać czekoladową polewą.

 

 

Donaty cytrynowe

 15 dag twarogu
1/3 szkl. Cukru
6 ł. Mleka
6 ł. Oleju
sok i starta skórka z cytryny
sól
1,8 szkl. Mąki
1 proszek do pieczenia
0,5 szkl. Cukru pudru
olej do smażenia

 

Twaróg wymieszać z cukrem, mlekiem, olejem, skórką z cytryny i solą. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do twarogu. Zagnieść na gładkie ciasto.

Rozwałkować na grubość 2 cm, na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta 12 kółek o średnicy 6 cm. W środku każdego z nich wyciąć mniejsze o średnicy 2 cm.

W garnku rozgrzać olej. Wkładać ciastka i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Odsączyć z tłuszczu na papierze.

3-4 ł. Soku z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na lukier. Posmarować donaty. Dodatkowo można posypać je wiórkami kokosowymi.

środa, 30 listopada 2011

składniki:

  • 1/2 szklanki pęczaku pszennego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 200 g rodzynek
  • 70 g migdałowych płatków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g moreli i inne bakalie

przygotowanie

Wlać do garnka 3 szkl wody i zagotować. Pęczak opłukać w zimnej wodzie i wrzucić do wrzątku. Gotować do miękkości. Odcedzić przez sito i odstawić.

Mak

Do garnka wlać mleko, wsypać mak, cukier, miód i gotować na małym ogniu  mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany mak zemleć trzykrotnie w maszynce. . Składniki wymieszać, dodać bakalie . Wyłożyć na salaterkę. 

sobota, 17 września 2011

Składniki:

  • Brokuł
  • margaryna
  • bułka tarta

Wodę w garnku solimy i wstawiamy sitko. Brokuła umieszczamy w garnku w sitku do gotowania na parze.Oczywiście pod przykryciem. Trzeba pamiętać,że brokuł gotuje się o wiele szybciej niż kalafior i jest delikatniejszy.

Tagi: warzywa
10:44, futermama
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 września 2011
składniki:
  • 3 szkl maki
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 1 proszek do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • 1 kg świeżych owoców ( truskawki, rabarbar, wiśnie, śliwki)
  • 1 szkl wiórków kokosowych

przygotowanie

Wszystkie składniki ( bez owoców i kokosu) wsypać do miksera i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na blachę. Wysypać owoce. Posypać kokosem. Piec w piekarniku 35-40 min.

Można podawać na gorąco z porcją lodów waniliowych .

Smacznego


czwartek, 04 sierpnia 2011

składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • marchew
  • por
  • seler
  • pietruszka
  • kostka rosołowa
  • sól
  • cukier
  • przyprawy
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

przygotowanie:

 Warzywa zagotować w posolonej wodzie. Kapustę pokroić drobno i włożyć do warzyw. Dodać kostkę rosołową. Gotować do miękkości. Przyprawić do smaku

można podawać z młodymi ziemniakami . Można tez lekko zabielić jogurtem lub śmietaną.

Smacznego

Tagi: zupa
22:37, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2011

Niedziela zawsze rozpoczyna się w naszym domu śniadaniem, na które podaję jajecznicę. Tak było, jak byłam dzieckiem. I tak było, kiedy moje dzieci były małe. I tak jest teraz. Tylko jajecznica zmieniła z latami swoje oblicze. Kiedyś tradycyjnie była przygotowywana z cebulką lub szczypiorkiem. W mojej kuchni przechodzi przeobrażenia i eksperymenty. Wciąż jest zmieniany skład dodatków i sposób przyprawiania. Staje się przez to potrawą o wielu obliczach.  Dziś podam przepis na jajecznicę z ogórkiem. 

składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 10 dkg polędwicy indyczej
  • 2 ogórki konserwowe
  • zioła włoskie
  • sól
  • cukier
  • oliwa
  • 1 łyzka jogurtu bałkańskiego

 przygotowanie

Cebulkę drobno pokroić i dusić na patelni pod przykryciem lekko osoloną.  Dodać pokrojoną  poledwicę indyczą. Pokroić również drobno ogórki i dodać na patelnię. Wszystko dusić pod przykryciem. jajka wybic do kubka , dodać jagurt, wodę,  zióla włoskie, szczypte cukru, sól i dobrze wymieszać. Wlać jajka na patelnię i smażyć pod przykryciem.

Natychmiast podawać.

Smacznego

Tagi: śniadanie
14:04, futermama , potrawy
Link Komentarze (2) »
sobota, 23 lipca 2011

Składniki

  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • brokuł,
  • cebula
  • ogórek ze skórką
  • przyprawy wg smaków i upodobań

Marchew, brokuł, cebulę kroimy w kostkę lub w plasterki czy też inne  kawałki. Po ugotowaniu seler i pietruszkę miksujemy i dolewamy do zupy. Zabielamy jogurtem naturalnym.

Tagi: zupa
00:11, futermama
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2011

Składniki

  • kapusta pekińska
  • ogórek
  • pomidor
  • ser twarogowy chudy( feta lub ardla)
  • przyprawy
  • jogurt

Pokroić wszystkie składniki, doprawić przyprawami i wymieszać. Można zjeść samą lub z chlebem ( jeśli został ze śniadania).


Tagi: sałatka
17:14, futermama
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lipca 2011

Składniki:

  • filety z łososia
  • winogrono
  • jabłko
  • kiwi
  • sok z cytryny
  • sól, cukier
  • ryż

Filet z łososia oskrobać, pokroic na porcje, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z winogron, jabłka i kiwi zmiksować sos, część owoców zostawić do sosu w kawałkach. Przyprawić do smaku. Zalać filety sosem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min.

Ryż ugotować na miękko

Tagi: ryba
00:32, futermama
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 lipca 2011

składniki:

  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • pieczarki
  • cebula
  • makaron
  • przyprawy wg smaków i upodobań

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Włoszczyznę obieramy, mujemy i wkładamy do garnka z wodą. Solimy lekko i gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy do rondelka i dusimy do miękkości. Z wywaru wyjmujemy warzywa. Dodajemy do wywaru cebulkę i pieczarki, Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zdejmujemy z ognia i zabielamy zupę jogurtem.

Makaron gotujemy nie za miękko tzw al dente.

Tagi: warzywa zupa
11:00, futermama
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 lipca 2011

Sałatka

  • sałata lodowa
  • ogórek ze skórką
  • 3 pomidory
  • jogurt
  • sól, cukier, inne przyprawy

Sałatę umyć i pokroić. Ogórek umyć i pokroic w półplasterki. Pomidora oparzyć gorącą woda, a za chwilę oblać zimną  wodą. Zdjąć skórkę. Pokroić pomidora w plasterki. Posolić. Postawić w lodówce do schłodzenia. Przed podaniem zrobić sos z jogurtu i przypraw i załać sałatę. Można jeść samą lub z chlebem.

Tagi: warzywa
20:46, futermama
Link Komentarze (1) »
środa, 06 lipca 2011

Składniki: 

  • marchew
  • seler
  • por
  • ziemniak
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • jajko

Warzywa ugotować w solonej wodzie w łupinach.Po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w kostke. Jajko ugotować i pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać, posolić, dodać pozostałe przyprawy wg własnego smaku i odstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać z łyżką majonezu.

23:14, futermama
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 czerwca 2011

Składniki:

  • mięso indycze ( może też być kurczak)
  • bakłażan
  • kus-kus
  • cebula
  • por
  • oliwka z oliwek
  • przyprawy

Bakłażan myjemy, przecinamy na pół,  usuwamy łyżeczką środek, solimy obficie, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cebulę kroimy w talarki, por też, wkładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem.Mięso mielimy. Dodajemy na patelnię, przyprawiamy i nadal dusimy pod przykryciem. Pomidora oparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kaszę kus-kus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Odstawiamy na chwilępatelnię z ognia. Po przestudzeniu dodajemy kaszę i pomidora.

Bakłażana płuczemy wodą, osączamy i wypełniamy farszem. Posypujemy startym serem. Przykrywamy.

Zapiekamy w piekarniku przez 30 min w tem 200 stopni.

Wykładamy wszystko na talerze.

Tagi: warzywa
10:19, futermama
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 czerwca 2011

Zawsze wyszukuję przepisy  na potrawy z kurczakiem Tym razem u Kuchareczki trafiłam na sałatkę. która przypadła mi do gustu . Podaję przepis razem z jej zdjęciem...


Bardzo smaczna sałatka w smaku delikatnie zbliżona do tradycyjnej jarzynowej, a jednak inna, gdyż bez ziemniaków a z kurczakiem i z odrobiną ryżu.
Polecam:)
Oryginalny przepis.


To wersja z dodatkiem groszku :)



Składniki:

- 1 podwójną pierś kurczaka

- 4 jajka

- 4 kiszone ogórki

- 1 woreczek ryżu

- 1-2 pory

- 2 jabłka

- 1 puszka kukurydzy

- majonez

- sól i pieprz
- natka pietruszki

Wykonanie:

Pierś z kurczaka usmażyć , delikatnie zarumienić (pozostawić do ostudzenia) .
Ryż i jajka ugotować .
Jabłka , pora, ogórka kiszonego i zimnego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, pokrojona drobno natke pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

18:33, futermama
Link Komentarze (2) »
czwartek, 19 maja 2011

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Dlatego jeśli jesteś łasuchem, gruszki z pewnością zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B.

Gruszki – zdrowy przysmak

Jedna gruszka (ok. 166g) zaspokaja ok. 15% zapotrzebowania organizmu na błonnik, 12% zapotrzebowania na witaminę C, 10% zapotrzebowania na witaminę K.

Gruszki na odporność

Bogactwo antyoksydantów zawartych w gruszkach wzmacnia odporność i chroni przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodaje energii i poprawia wygląd skóry.

Gruszki na układ krwionośny

Duża dawka antyoksydantów i błonnika sprawia, ze spożywanie tych owoców jest wskazane w profilaktyce chorób układu krążenia.

Gruszki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, gdyż pomagają regulować ciśnienie krwi.  Ich spożywanie jest również wskazane w przypadku zaparć, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają trawienie i ruchy robaczkowe jelit.

Bogactwo błonnika w gruszkach, sprawia że spożywanie owoców pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Gruszki na układ moczowy

Gruszki mogą okazać się pomocne także w przypadku zapalenia dróg moczowych, ponieważ wykazują działanie moczopędne.

Hypoalergiczne gruszki

Owoce te to również doskonała propozycja dla alergików, gdyż uważane są za hypoalergiczną przekąskę, niezwykle rzadko powodującą reakcje alergiczne [1].

Suszone gruszki

Z dobroczynnego wpływu gruszek na nasze zdrowie możemy korzystać przez cały rok wykorzystując np. susz z owoców do sporządzenia pysznego kompotu – tradycyjnego domowego środka przeciwgorączkowego i łagodzącego stany zapalne przewodu pokarmowego.

Suszone gruszki to również doskonały pomysł na przekąskę, a także dodatek do musli, ciast, kasz i ryżu.

Gruszki - przeciwskazania

Spożywanie gruszek jest jednak niewskazane w przypadku wzdęć, gdyż duża zawartość cukrów w owocach może spotęgować objawy dolegliwości. Ze względu na sporą kaloryczność (60 kcal w 100g) owoc nie jest polecany w dużej ilości także osobom będącym na diecie odchudzającej.

[1]The Encyclopedia of Healing Foods, Michael Murray, ND and Joseph Pizzorno, ND, Lara Pizzorno, N.A., L.M.T.

cyt. http://www.kobieta.info.pl/zdrowie-ze-spiżarni

Tagi: dieta owoce
22:45, futermama
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 maja 2011

AnanasSłodki i aromatyczny ananas najlepiej znany jest osobom zmagającym się z nadwagą. Owoc ten ma jednak również wiele innych zastosowań zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce, a wynikają one w głównej mierze z zawartości drogocennej bromelainy.

Ananas - witaminy i minerały

Ananas jest owocem byliny, osiągającej wysokość do 100 cm. Znajdziemy w nim witaminy A, C, PP i z grupy B (w tym kwas foliowy). Sole mineralne reprezentuje wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, miedź, cynk oraz mangan. Ananas obfituje również w błonnik, kwasy organiczne (głównie kwas cytrynowy) i bromelainę.

Bromelaina

Bromelaina jest mieszaniną enzymów, występującą w łodygach i owocach ananasa. Substancja ta rozkłada białka, ma działanie przeciwzapalne, przeciw-obrzękowe i przeciwbólowe, a także rozrzedza krew, zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Bromelaina zalecana jest w przypadku:

  • oparzeń, opuchnięć, ukąszeń, siniaków, trudno gojących się ran (również pooperacyjnych)
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowych (np. zaburzenia trawienia, biegunka)
  • zakrzepów i choroby wieńcowej
  • zapalenia zatok i alergii (bromelaina redukuje kaszel, katar, obrzęki nosa)
  • choroby zwyrodnieniowej stawów

Trwają badania nad skutecznością bromelainy w leczeniu astmy [1] oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej, przede wszystkim w przypadku raka piersi, jajników, płuc i jelita grubego [2].

Odchudzanie z ananasem

Ananas zawiera błonnik, który wywołuje uczucie sytości, wspomaga pracę jelit, „wymiata” toksyczne produkty przemiany materii. Odchudzanie wspomaga również bromelaina, która ułatwia trawienie. Owoc ten jest niskokaloryczny – około 30 kcal w 100 g. Zawiera niewiele tłuszczu, a dużo wody. Należy jednak pamiętać, że w pozbyciu się nadwagi pomoże nam tylko świeży ananas – 100 g ananasa w syropie to ponad 80 kcal.

Ananas w kosmetyce

Ananas jest doceniany w kosmetyce ze względu na zawartość bromelainy i kwasów organicznych, które delikatnie złuszczają martwy naskórek, witaminy C, o działaniu rozjaśniającym i wzmacniającym naczynia krwionośne, oraz minerałów, które odżywiają skórę. Bromelaina ma dodatkowo działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Kosmetyki z wyciągiem z ananasa odpowiednie są do każdego typu cery, lecz szczególnie zalecane są w przypadku cery naczynkowej, trądzikowej i z przebarwieniami.

Ostrożnie z ananasem

Ananasów należy unikać w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przy nadkwaśności soku żołądkowego. Należy zachować ostrożność w przypadku stosowania antybiotyków, leków przeciwzakrzepowych, leków uspokajających i antydepresyjnych (zawierających między innymi kwas barbituranowy, diazepam, zolpidem) – bromelaina może hamować bądź wzmacniać ich działanie. Nadmiernego spożywania ananasów powinny unikać kobiety, u których występują obfite menstruacje – bromelaina zmniejsza krzepliwość krwi. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży – niedojrzałe owoce mogą mieć działanie poronne.

Maseczka ananasowa

Rozgnieciony miąższ ananasa nakładamy na twarz i dekolt. Maseczkę zmywamy po około 20 minutach. Miąższ możemy również zmieszać z jogurtem naturalnym.

Tonik z ananasa

Twarz przecieramy wacikiem nasączonym świeżo wyciśniętym sokiem z ananasa.

[1] http://www.nutraingredients.com/Research/Pineapple-extract-could-help-asthma-patients
[2] http://www.aicr.org/site/News2?news_iv_ctrl=-1&page=NewsArticle&id=13763

Tagi: dieta
20:54, futermama
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne