Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
czwartek, 28 lutego 2013
Kiedy natkniecie się na nią w warzywniaku, należy brać i nie przejmować się, że jest twarda jak kamień. Wszystko się zmieni po ugotowaniu

Nie lubię miękkich owoców. Jeżeli jabłko smakuje jak wata, gruszka jest przejrzała, a miąższ brzoskwini wygląda jak styropian, mam kłopot. Z pigwą jest odwrotnie. Jest tak twarda, że trudno ją ugryźć, nawet gdy jest dojrzała. Nie zachrupie pod zębami po zerwaniu z krzaka. Może najwyżej złapać ''siniaka'', jeśli spadnie na trawę. Brązowy ślad obicia należy wykroić ostrym nożem i się nie przejmować. Twardzielowi nic nie będzie.

Pigwa podobnie jak jabłka, gruszki i brzoskwinie należy do rodziny różowatych. Rośnie na małych drzewach lub dużych krzewach. Wiosną kwitnie na amarantowo i na biało. Owoce są na początku zielone i topią się w gąszczu liści. Na przełomie października i listopada, kiedy dojrzeją, stają się żółto-złote i wyglądają na nagich gałęziach jak przemyślana artystycznie kompozycja.

Jest owocem sezonowym, dlatego kiedy natkniecie się na nią w warzywniaku, należy ją brać i nie przejmować się, że jest twarda jak kamień. Wszystko się zmieni po ugotowaniu.

Cierpkość owocu powodują zawarte w nim taniny, a obecność pektyn, która nadaje pigwie twardość, ułatwia jednocześnie przygotowywanie z niej dżemów czy konfitur z mniejszą zawartością cukru niż w innych przetworach. Ikoną dań z pigwy jest hiszpańska membrilla - gęsta galaretokonfitura doskonała do sera, szynki serrano, chleba.

Przed gotowaniem trzeba pigwę umyć, bo niektóre odmiany mają lepki nalot na skórze. Do jej obrania konieczny jest ostry nóż. Należy usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w plastry. Żeby nie ciemniała, skropić sokiem z cytryny. Surowy owoc jest biały, ale podczas obróbki cieplnej zmienia kolor na różowy. Wodę do gotowania pigwy warto wzbogacić dodatkami. To może być miód i cytryna, czerwone wino, skórka pomarańczy, goździki, cynamon, anyż. Po ugotowaniu owoce nadają się jako dodatek do sałat, pasują na ciepło do lodów waniliowych. Pigwę można podawać w plasterkach lub zmiksowaną na purée np. do kaczki, gęsi, placków ziemniaczanych. Można ją upiec z miodem, octem balsamicznym albo w całości jak jabłko - z cynamonem, cukrem, rodzynkami i masłem. Jest niszowa, mimo że ma popularnych kuzynów - jabłka, gruszki. Mam nadzieję, że razem z nimi zabłyśnie w jesiennej kuchennej ramówce.

Sałata z pigwy w modzie z migdałami (dla 4 osób)

2 średniej wielkości pigwy, 2 łyżki miodu, 2 paski skórki cytrynowej, 2 garści rukoli lub roszponki, 8 plastrów cienko pokrojonej szynki parmeńskiej lub serrano, 4 łyżki grubo posiekanych solonych migdałów, 40 g sera pecorino albo manchego pokrojonego w płatki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki octu balsamicznego, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Pigwę umyć, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki. Wydrążyć pestki i rdzeń.

Do garnka włożyć pigwę, skórkę cytrynową. Wlać tyle wody, aby przykryć owoce powyżej 3 cm. Dodać miód. Zagotować. Przycisnąć pigwę ciężkim naczyniem, aby była zanurzona, i gotować na średnim ogniu ok. 45 min. Kiedy będzie miękka, zdjąć garnek z ognia i pozostawić owoce w miodowo-cytrynowej zalewie do ostygnięcia. Tak przygotowana pigwa może być przechowywana do dwóch tygodni, można też ją zamrozić w zalewie. W misce wymieszać rukolę z szynką, oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu kłaść rukolę. Układać na niej pigwę pokrojoną w dowolnej grubości plasterki. Posypać migdałami i płatkami sera. Skropić łyżką octu balsamicznego. 

 

Artykuł ze strony: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,12781745,Twardzielka_pigwa__z_miodem__octem__cynamonem__Pomysly.html

00:33, futermama
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lutego 2013

Filetowanie leszcza - niestety nie po polsku. Ważne jest jednak to co pokazuje kucharz.

00:49, futermama , ryby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 listopada 2012

Składniki:

  • filety z sandacza
  • sól
  • przyprawy ziołowe wg smaku

 

Przygotowanie

Oprószyć filety ziołami lub pieprzem ziołowym, posypać solą. Odstawić na godzinę, aby nabrały aromatu. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min w temp 180 stopni.

 

Podawać filety wyłożone na talerze z ryżem i sałatką z pora.

Bardzo smaczna ryba

02:39, futermama , ryby
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 listopada 2012

Ryby są bardzo zdrowe i smaczne. Zatem zajmiemy się nimi po kolei. Najpierw trzeba je wypatroszyć i odfiletować. 

Dziś zajmiemy się sumem. Zobaczmy, jak to się robi. A przy okazji poznamy inne sposoby przyrządzania ryb niż smażenie na patelni.


niedziela, 23 września 2012

Zaniedbuję ostatnio moje blogi, gdyż nie nadążam ze wszystkim, co sie dzieje wokół mnie. Na osłodę obejrzyjcie sobie filmik, który znalazłam na Demotywatory.pl

niedziela, 24 czerwca 2012

Składniki: 

1/2 kg młodych buraków, po 10-15 dkg młodej marchwii, selera, pietruszki, 1/4 kg mięsa wołowego, 1/4 l śmietany, 10 dkg masła, 2 łyżki mąki pszennej, ząbek czosnku, majeranek, pieprz, sól, cukier, cytryna, ok. 2 l. wody. 1 kg ziemniaków.

 

Sposób przygotowania:

Mięso zemleć i podsmażyć na patelni z połową masła, dokładając obrane i starte na tarce warzywa. Po ok. 10 min. podsmażania przełożyć mieszankę do garnka i dolać 2 l. wody. Posolić. Gotować przez ok. 30-40 min. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny, ewentualnie nieco cukru. Rozkłócić mąkę ze śmietaną, wlać do zupy, pogotować jeszcze ok. 2 min., na koniec posypać pieprzem i majerankiem. Równocześnie ugotować w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Po odcedzeniu pognieść je z resztą masła. Podawać do barszczu na osobnych talerzykach.

oprac. Zuzanna Śliwa

na stronie: http://www.kresy.pl

01:09, futermama
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 czerwca 2012

Składniki na 12 sztuk:

* 1 szkl. mleka
* 2 i 1/2 dkg roztopionego masła
* 1 jajko (roztrzepane)
* 500 g mąki pszennej (lub mieszanej)
* 1/2 łyżeczki soli (moim zdaniem za mało)
* 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży (ja użyłam 1 op. suszonych)
* mleko do smarowania bułek

Wszystko w odpowiedniej kolejności wsadzić do maszyny i zarobić.Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe bułki.Położyć na blachę, przykryć i wstawić na noc na dół do lodówki.Rano wyciągnać przynajmniej na 30-40 minut przed pieczeniem.W tym czasie nastawić piekarnik na 250 'C.Blachę połozyć najlepiej blisko nagrzewającego się pieca.Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.Piec około 8 minut.

 

przepis pochodzi z bloga Izy

15:16, futermama
Link Komentarze (2) »
sobota, 07 kwietnia 2012

Składniki:

duża, ścisła kapusta biała, 1/2 kg wieprzowego mielonego, 1/2 kg kaszy gryczanej palonej, 15 dkg boczku, 2 jajka, 1/4 l śmietany 22 %, rozpuszczona w 1/2 l. wody kostka bulionowa lub 1/2 l. rosołu, 3 łyżki przecieru pomidorowego albo 4-5 świeżych pomidorów, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać z zewnętrznych „brudnych” liści, wyciąć i wyrzucić głąb. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą tak, by kapusta została przykryta. Posolić. Gotować 30 min. Wyjąć, odsączyć i - gdy przestygnie - delikatnie porozdzielać wszystkie liście. Tymi największymi, zewnętrznymi wyłożyć dno naczynia, w którym gołąbki będą pieczone.

Kaszę zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na sypko. Dodać mięso, pocięty w kostkę i zesmażony boczek, jajka, posypać lekko pieprzem, starannie wymieszać. Farsz kłaść na liście, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu. Zalać bulionem lub rosołem oraz śmietaną zmieszaną z przecierem pomidorowym; zamiast niego można użyć pomidorów świeżych, pociętych w plastry, zalewając je z wierzchu  śmietaną. Całość okryć dużymi liśćmi. Wstawić do piekarnika (prodiża) na ok. 2 godziny.oprac.

Zuzanna Śliwa

http://www.kresy.pl

10:06, futermama , potrawy
Link Komentarze (1) »
piątek, 06 kwietnia 2012

składniki:

  • sałata lodowa
  • papryka konserwowa
  • filet z kurczaka wędzony
  • ananas
  • 2 łyżki majonezu lekkiego

Przygotowanie:

Sałatę pokroić. Kurczaka pokroić w kostkę, paprykę w paski, ananasa w kawałki.  Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez, delikatnie wymieszać i przełożyć na miseczkę.

20:00, futermama
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 kwietnia 2012
Przepis wzięłam ze strony : Moje Wypieki
Pyszne, kokosowe muffiny z mocno wyczuwalnym aromatem cytrynowym lub limonkowym. Niestety, ale tylko dla fanów kokosa ;)

 

Składniki na 7-8 muffinek:

  • 150 g mąki

  • 70 g cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 8 łyżek wiórków kokosowych (56 g)

  • 2 jajka

  • 120 g stopionego masła

  • 50 ml soku z limonki lub cytryny

  • skórka otarta z 2 cytryn/limonek

 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.

Polewa:

  • 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej

  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.

Smacznego :)



środa, 04 kwietnia 2012

Proporcja na dużą formę  babkową lub na dwie małe.

  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 125 ml śmietany(ja dałam 30%)
  • 2 kieliszki rumu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania babki
  • masło do wysmarowania formy

Mąkę wsypać do miski,zrobić wgłębienie.Do mleka dodać drożdże,2 łyżki cukru,dokładnie wymieszać by rozpuściły się drożdże.Zaczyn wlać do wgłębienia w mące,przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Jajka+pozostały cukier+sól+skórkę z cytryny+ śmietanę zmiksować.Jajeczną masę wlać  do mąki i dobrze wymieszać,dodać masło ,rum i rodzynki,wymieszać aż wszystkie składniki się połączą .Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy(przypominam,że będzie luźne) i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni 40-60 minut.Po upieczeniu wyłożyć z formy i posypać cukrem pudrem.

 

pochodzi z bloga Magia cukru

sobota, 31 marca 2012

składniki:

  • 180 g żurawin ( mrożone, suszone lub świeże)
  • 2 laski wanilii
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka

 

przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem w mikserze na puszystą masę. Dodać jajka i dalej ucierać. Dodać szczyptę soli. Laski wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ich zawartość , dorzucić do miksującej się masy. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli dodawać do masy. Potem dodać żurawinę i na koniec mleko.

Blachę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości.

Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min. Muffinki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 min. następnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

 

http://babeczka.zuzka.pl/przepis-na/muffiny-i-babeczki/

15:49, futermama
Link Komentarze (1) »
sobota, 17 grudnia 2011


Składniki:
Ciasto -

  • 12 dag mąki,
  • 5 jajek,
  • 16 dag maku,
  • 10 dag cukru,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki wody.

Masa -

  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 75 dag bitej śmietany,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16 g).


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Żółtka z połową cukru, otartą skórką z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody ubić na gęstą, puszystą masę. Białka z resztą cukru pudru ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Dodać oczyszczony mak wymieszany z mąką i wszystko razem połączyć. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec ok. 45 minut.
Uważać, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło. Ostudzić.
Podstawę przekroić na 3 krążki. Migdały uprażyć na blasze na złocisty kolor (5-8 min. w temperaturze ok. 100 stopni C).
Śmietanę ubić z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową ubitej śmietany przełożyć krążki tortu, pozostałą śmietaną posmarować brzegi i wierzch tortu, następnie posypać płatkami migdałowymi.

Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl

21:32, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 grudnia 2011

Składniki:

  • 75 dag mąki, 
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 22-procentowej,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 10 dag bakalii.


Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą przesiać. Miód podgrzać z przyprawą do piernika. Margaryną utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno żółtka i po łyżce mąkę. Wlać śmietanę i przestudzony miód, bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do wąskiej formy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 1 godziny 190 stopni C.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl



10:57, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 grudnia 2011

Składniki:
Ciasto -

  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • szklanka mleka (może być trochę więcej),
  • 1 całe jajko,
  • kostka margaryny, 
  • szklanka cukru.

Masa makowa -

  • 1 szklanka maku, sparzyć i 2 razy zemleć,
  • szklanka cukru,
  • 1 całe jajko,
  • kostka margaryny,
  • olejek migdałowy,
  • bakalie.


Wykonanie:
Wszystkie składniki masy makowej wymieszać. Drożdże rozrobić w letnim mleku. Mąkę przesiać i dodać drożdże, margarynę, jajko, zarobić. Ciasto owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody, gdy ciasto wypłynie na wierzch wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać cukier, aromat, zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część wałkować formując placki. Posmarować placki masą makową, zwinąć rulony, owinąć papierem i bez wyrośnięcia piec 40 minut, w temperaturze 150 stopni C, potem około 10 minut, w temperaturze 180 stopni C.


Przepis pochodzi ze strony: 

http://www.potrawyregionalne.pl

Tagi: wielkanoc
19:39, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka płynnego miodu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 5 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.


Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem i solą, przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze skórką pomarańczową i dodać do mąki. Wlać jogurt i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki. Formę posmarować margaryną, posypać mąką i napełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni C i piec ok. 30 minut.
Ciasto wyjąć z formy i jeszcze ciepłe polać miodem. Odstawić na 2-3 godziny.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl



środa, 14 grudnia 2011

Składniki:
Ciasto -

  • 50 dag maki poznańskiej,
  • 20 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 2 całe jaja,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki letniego mleka.

Masa orzechowa -

  • 30 dag orzechów - połówki,
  • 10 dag cukru,
  • 12 dag masła,
  • 2 łyżki miodu.

Masa kawowa -

  • 1 budyń śmietankowy ugotować w litrze mleka, ostudzić i dodać do utartego masła (25 dag), dodać
  • 10 dag cukru pudru, wszystko dobrze zmiksować, dodać
  • 3 łyżki kawy.


Wykonanie ciasta:
Miód rozpuścić, sodę rozmieszać z mlekiem, dodać wszystkie składniki do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszkę wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia ciasta, natłuścić papier i rozłożyć cienko część ciasta, piec na złoty kolor ok. 15 minut, w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Wykonanie masy orzechowej:
Wszystkie składniki usmażyć nie dopuszczając do zbrązowienia. Ciepłą masę wyłożyć na drugą część surowego ciasta, położonego na papierze, upiec podobnie jak pierwszą część. Gdy ciasto wystygnie przełożyć masą kawową. Ciasto z masą orzechową położyć na wierzchu.


Przepis pochodzi ze strony:

http://www.potrawyregionalne.pl 

22:18, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »

Składniki:
Ciasto -

  • 4 jajka,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa -

  • 1 szklanka maku, 
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 jajka,
  • bakalie.

Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, ubijając dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek. Blaszkę wyłożyć posmarowanym papierem i wylać ciasto, piec 25 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C.

Wykonanie masy:
Mak sparzyć, odsączyć, zmielić 2 razy. Włożyć do garnka wszystkie składniki masy, rozmieszać, gotować na małym ogniu 15 minut ciągle mieszając. Po ostudzeniu nałożyć na ciasto i zwinąć w rulon.


Przepis pochodzi ze strony: 

http://www.potrawyregionalne.pl 

14:41, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 grudnia 2011

Składniki:

  • garść suszonych owoców (śliwek, gruszek, jabłek),
  • 1 słoik kompotu ze śliwek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • kilka goździków,
  • cukier,
  • sól,
  • szklanka śmietany.


Wykonanie:
W garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli. Owoce suszone namoczyć, wrzucić do wrzątku, gotować, aż będą miękkie, dolać kompot ze śliwkami i gotować ok. 15 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną lub zabielić śmietaną, dosłodzić.
Z mąki i wody zagnieść ścisłe ciasto. Urywać małe kawałeczki i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Po ugotowaniu dodać do zupy.


Przepis pochodzi ze strony: 

http://www.potrawyregionalne.pl 

13:37, futermama , Wigilia
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne