Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
pi±tek, 20 kwietnia 2007

Ciasto

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Ubić białka na sztywno dodaj±c łyżkę cukru. Następnie dodaj±c cukier ubijać na gładk± masę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Jak masa będzie gładka można dodawać m±kę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem delikatnie mieszaj±c . Dodać wodę. Przełożyć na blachę. W zależno¶ci od potrzeb może to być okr±gła blacha tortowa lub prostok±tna blacha na placek. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 minut.

Biszkopt jest doskonał± baz± do wielu różnych ciast.

Tagi: ciasto
19:59, futermama , ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 łyżki smalcu
  • ½ kg m±ki
  • 1 szkl. Cukru-pudru
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

 

Owoce: od wiosny rabarbar, potem truskawki dalej wi¶nie, agrest, jabłka ( mus), ¶liwki, zim± owoce z konfitur

Przygotowanie

Żółtka, masło, smalec, makę cukier wymieszać i podzielić na 3 czę¶ci. Pierwsz± biał± wyłożyć na spód, drug± z kakaem położyć na biał± warstę. Na to położyć owoce. Trzeci± warstwę zamrozić w lodówce. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Wyłożyć na owoce. Następnie zamrożone ciasto zetrzeć na tarce. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 45 min.

Tagi: ciasto
00:06, futermama , ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 kwietnia 2007

W tym miejscu umieszczam spis potraw zawartych w mojej blogowej ksi±żce kucharskiej.  Brakuj±ce sosy i zupy uzupełnię w najblizszym czasie.

Konfitury
  1. Ogórki w miodzie
  2. Ogórki w musztardzie
Napoje
  1. Wita bomba
  2. Koktajl truskawkowy

Sosy

  1. Sos pomidorowy
  2. Sos serowy
  3. Sos musztardowy
  4. Sos smietanowy
  5. Sos pieczarkowy

Wigilijne potrawy

  1. Barszczyk wigilijny
  2. Uszka z grzybami
  3. Pierogi z kapust± i grzybami
  4. Strucla makowa
  5. Kluski z makiem
  6. Piernik ¶wi±teczny na miodzie
  7. ¦ledĽ w pierzynce
  8. Kapusta wigilijna
  9. Goł±bki z kasz± gryczan±
  10. Kompot z suszonych owoców
  11. ¦ledĽ w ¶mietanie
  12. Karp w galarecie
  13. Kapusta z grochem

 

 

Składniki:

  • 1/2 l soku pomarańczowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Schłodzić dobrze wszystkie składniki. Do miodu dodać sok z cytryn. Dobrze rozmieszać, aby miód się rozpu¶cił. Wlać sok pomarańczowy i rozmieszać.

Można podawać w wysokich szklankach z oszronionym brzegiem.

Napój nadaje się również jako lekarstwo na przeziębienia.Tylko wtedy dodaje się jeszcze wyci¶nięte 2 z±bki czosnku.

Tagi: napoje
20:20, futermama , napoje
Link Dodaj komentarz »

 

składniki

biszkopt

  • 8 jaj
  • 3 / 4 szkl. Cukru
  • l szkl. M±ki
  • l '/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

  • 1 /2 l. mleka
  • l budyń ¶mietankowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • l żelatyna
  • l Kasia + 2 żółtka - rozetrzeć


przygotowanie

Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać na sztywno. Dodać żółtka i lekko mieszaj±c łyżk± wsypywać m±kę i proszek.

Mleko + cukier wolno gotować, budyń + żelatynę rozrobić w letnim mleku i wlać dogotuj±cego mleka. Zagotować ci±gle mieszaj±c.

Do utartej margaryny i żółtek dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i ucierać.

Biszkopt nas±czyć (woda + sok z cytryny lub kwasek). Można to nas±czenie zast±pić oranżad± Helenka. Położyć masę i wi¶nie. Zalać galaretk± wi¶niow± (2 galaretki na l litr wody).

 

Smacznego

Tagi: ciasto
18:24, futermama , ciasta
Link Dodaj komentarz »

Dzi¶ podaję przepis na sernik wielokrotnie sprawdzony. Moim dzieciom kojarzy się ten sernik z Babci±. Często go piekła, bo wszystkim smakował.  Ja rzadziej piekłam to ciasto, bo przecież znam jeszcze tyle innych ciast ...  

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. M±ki
  • 1 szkl. Cukru
  • 3 żółtka
  • ½ k. Masła lub margaryny Kasi
  • 3-4 łyżki kakao
  • proszek do pieczenia

 

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy  na dwie porcje i zamrażamy.  Może leżeć w zamrażalniku nawet cał± noc.

masa:

  • 3 jajka
  • 3 serki waniliowe
  • ½ szkl. Cukru
  • ½ k. Masła lub margaryny
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej lub jeden budyń
  • olejek smakowy wg gustu


Ubijamy białka. Dodajemy cukier i ubijamy dalej na gładk± masę. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy serek po łyżce i ci±gle mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczon± margarynę , budyń lub m±kę ziemniaczan± i olejek.

Wyjmujemy z zamrażalnika ciasto, dzielimy na kawałki,żeby nie rozmrozić wszystkiego naraz i ¶cieramy  na tarce. Wykładamy  masę serow±. ¦cieramy  drug± porcję ciasta. Pieczemy  w piekarniku ok.45-50 min w temp. 180 stopni.


Życzę smacznego !

1 ... 21 , 22
 
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne