Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
¶roda, 23 grudnia 2015

składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 czekolada biała
  • 200 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 70 g masła klarowanego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

przygotowanie

Mleko zagotować z masłem i czekolad± najlepiej w garnku do mleka. Wsypać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę pogotować, aż wiórki wchłon± płyn. Wyłożyć masę na miskę i wstawić do lodówki.

Jak masa wystygnie formować kulki, obtaczać we wiórkach kokosowych i odkładać na talerz lub tacę. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

 

 

składniki:

na masę:

  • 1 kg sera zmielonego
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru pudru trzcinowego
  • olejek waniliowy
  • skórka cytrynowa suszona
  • 2 łyżki m±ki z tapioki
  • 1/2 łyżeczki soli

na ciasto

  • 1 szkl m±ki kukurydzianej
  • 1/2 szkl m±ki z amarantusa
  • 2 łyzki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 k margaryny
  • 1 proszek do pieczenia

 

Przygotowanie:

Przygotować formę. Wyłożyć dno papierem. Następnie naokoło od ¶rodka wstawić wysoki brzeg z papieru do pieczenia. Następnie obłożyć z zewn±trz foli±  i wstawić do większej blachy. Nalać do niej wody. 

Z m±ki ,margaryny, cukru i proszku do pieczenia ugnie¶ć ciasto, tak, aby było elastyczne. Włożyć do lodówki, aby stężało.

Jajka wybić do wysokiego naczynia i ubijać z sol± na gęst± masę. Do dużego naczynia wyłożyć ser, dodać cukier, wanilię, cytrynę i zmiksować. Dalej mieszać trzepaczk± i dodawać ubite jajka. Na koniec delikatnie dodać m±kę mieszaj±c łyżk±.

Wyłożyć ciasto do formy. Wlać delikatnie masę serow±. Wstawić do piekarnika i piec/ gotować w temp. 200 stopni przez 45 min.

Potem wył±czyć ogień i zostawić do wystygnięcia.

Składniki:

  • 20 dkg daktyli suszonych
  • 1/2 l wody

 

przygotowanie:

Daktyle zalać  wod± i odstawić, aby zmiękły. Następnie gotować przez 10 min. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem na jednolit± masę. Można już przełożyć do słoika. Jednak,je¶li kto¶ nie lubi drobnych skórek, to można przetrzeć masę przez sitko. Będzie wtedy idealnie gładka. Mus można wykorzystywać do słodzenia potraw lub jako smarowidło do chleba, placków, nale¶ników.

 

 

wtorek, 22 grudnia 2015

Składniki:

  • 1 szkl m±ki amarantusowej
  • 1/2 szkl maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego startego na puder
  • 1 margaryna Palma
  • 3 łyzki jogurtu
  • skórka z 3 pomarańczy
  • mi±ższ z 3 pomarańczy
  • 1 proszek do pieczenia

 

przygotowanie:

Jajka ubić na pianę z cukrem. W głębokim naczyniu utrzeć margarynę na puch. Powoli dodawać jajka dalej ucieraj±c. M±kę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia . Powoli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt, mi±ższ z pomarańczy i skórkę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez 40 min.

 

Podawać gor±ce z porcj± lodów waniliowych.

składniki:

ciasto:

  •  2 szkl m±ki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  •  1 łyżeczka sody
  • sól

 

masa:

  • 1 wiaderko sera
  • 1 op. ¶mietany kremówki 350 ml
  • 6-7 jaj
  • 1 szkla cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej lub ryżowej lub...
  • cukier wanilinowy

 

M±kę, cukier , sodę wsypać do miski. Włożyć margarynę i zagnie¶ć ciasto. dodać jajka i dalej zagniatać. Gdyby było za rzadkie dodać m±kę. Odstawić ciasto do lodówki , aby odpoczęło.

 

Ser wyłożyć do miski, dodać cukier, żółtka. Utrzeć na gładka masę. Dodać m±kę i dalej ucierać. ¦mietanę ubić na sztywno w osobnym naczyniu. Białka ubić na sztywno z sol±. Masę delikatnie ręcznie wymieszać z ubit± ¶mietan±. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać kaszka mann± lub bułk± tart±. Mozna też blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyłożyć na blachę. Wylać masę. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min. Następnie wył±czyć piekarnik. Zostawić ciasto w piekarniku do wystudzenia.

 

Zainspirowana przepisem :Puszysty sernik na kremówce

 

18:58, futermama
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 grudnia 2015

składniki:

  • 20 dkg orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu

przygotowanie

Zmiksować orzechy na gładk± masę. dodać kakao i miód oraz sól. Dalej miksować. Dodać oliwę. Dalej miksować. Je¶li masa będzie zbyt gęsta, można jeszcze dodać 1, 2 łyżki oliwy.

pi±tek, 18 grudnia 2015

 

324. Domowa chałwa

 
Składniki:
 
-
`2 szkl sezamu
-
56 łyżek płynnego miodu
-
2 gar¶ci ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania)

Przygotowanie:

Sezam
prażymy na patelni, zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać. Gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesypujemy ziarna do blendera. Miksujemy, się zmiel±. Wsypujemy do miski, dodajemy płynny miód.
Pprażymy
orzechy, siekamy lub rozbijamy tłuczkiem i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Je¶li chcemy bardziej słodk± chałwę dodajemy więcej miodu.
Uzyskan±
masę wykładamy do płaskiego naczynia (talerz, foremka, itp. ) i wyrównujemy. Dociskamy mokrymi rękoma. Kiedy chałwa ostygnie, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na cał± noc. Chałwę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.



Tagi: słodycze
04:04, futermama , słodycze
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 11 grudnia 2015

składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg grzybków
  • 10 dkg ¶liwek suszonych
  • gar¶ć żurawiny suszonej
  • 2 cebule
  • oliwa
  • zioła do przyprawienia
  • 1 łyżka miodu
  • sól

 

Przygotowanie

Kapustę odcedzić z soku. Włożyć do garnka, podlać woda i lekko obgotować. Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na oliwce.  Wyłożyć na patelnię kapustę uprzednio ods±czywszy wodę. Dodać pokrojone grzybki i ¶liwki oraz żurawinę. Smażyć na małym ogniu. Dodać miód, zioła, sól i dalej smażyć. Można wył±czyć ogień, wystudzić i następnie smażyć jeszcze raz tego lub następnego dnia.

 

Podawać na Wigilię jako samodzielne danie  lub jako dodatek do innych potraw.

czwartek, 10 grudnia 2015

składniki:

  • 1 kg wi¶ni
  • 1 szkl cukru trzcinowego
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl zimnej wody

przygotowanie:

Wi¶nie umyć, wypestkować wsypać do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić, aby pu¶ciły sok. Następnie zagotować i dodać m±kę ziemniaczan± rozpuszczon± w zimnej wodzie. Zagotować. Rozkładać gor±c± masę do małych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

Tagi: owoce
23:18, futermama , konfitury
Link Dodaj komentarz »

 

kadr z filmu "Diabelskie szczę¶cie", fot: Filmoteka Narodowa / http://fototeka.fn.org.p

Mimo że przyrz±dzenie tradycyjnych dań wigilijnych zabiera mnóstwo czasu, to większo¶ć z nas nie  wyobraża sobie tego wieczoru bez potraw przygotowanych w domu zgodnie z rodzinnymi recepturami. Jeste¶my przekonani, że smakuj± lepiej. Nic w tym dziwnego - zwi±zane s± z nimi pozytywne emocje. Oto przegl±d polskich tradycji wigilijnych – staropolskich i lokalnych.

Cały artykuł : CULTURE.PL

 

Magdalena Kasprzyk – Chevriaux

 

¶roda, 09 grudnia 2015

Składniki:

na ciasto

  • 3 szkl m±ki pszennej
  • 8 zółtek
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 250 g masła zimnego
  • 3 łyżki kwa¶nej ¶mietany 12% lub 18%
  • szczypta soli
  • 1 proszek do pieczenia

na bezę

  • 8 białek
  • 1,5 szkl cukru pusru
  • 2 łyzki m±ki ziemniaczanej
  • szczypta soli

ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu 200 g drzemu
  • 200 g płatków migdałowych lub drobno zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem. dokładnie wyrobić. zagnie¶ć w kulę i podzielić na pół. Włożyć do lodówki do odpoczęcia.

Beza

białka ubić na sztywn± pianę z sol±. Dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać m±kę ziemniaczan± delikatnie mieszaj±c.

 

2 formy o wymiarach 35*40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. jedn± czę¶ć ciasta rozwałkować, wyłożyć ma spod i wyrównać . Na nim posmarować połowę dżemu, Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezow± wysypać połowę płatków migdałowych lub rozdrobnionych migdałów. Z drugim plackiem post±pić tak samo. Wstawić obie blachy do piekarnika . Piec w temp 175 stopni około 30-35 min.  w połowie pieczenia zamienić blachy, górn± na dół, doln± na górę.

Masa kremowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru migdałowego lub waniliowego
  • 250 g masła
  • aromat migdałowy lub waniliowy                                                                              

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami. Ostatni± szklankę zmiksować z żółtkami i m±k± ( jak na budyń) , dodać do gotuj±cego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykryć foli± spożywcz±.

Miękkie masło utrzeć na puch . Dodawać stopniowa ostudzony budyń. Cały czas ucierać. . Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe , ostudzone placki przełożyć mas± budyniow±. Schłodzić minimum 3 godziny w lodówce.

14:53, futermama
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 grudnia 2015

składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki m±ki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub migdałów
  • 100 g ciemnej czekolady ( gorzka Wedla)
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego  lub cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek stopionego masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli

przyrz±dzanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. M±kę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
Rodzynki i żurawinę zalać wrz±tkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszyst±, jasn± masę (ok. 10 minut na ¶rednich obrotach miksera). Cały czas ubijaj±c dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
M±kę z proszkiem do pieczenia, sod± i sol± przesiać bezpo¶rednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do poł±czenia się składników.
Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżk±.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wy¶cielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

sobota, 01 sierpnia 2015

składniki:

  • 3 banany
  • 2 szkl. m±ki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli

przygotowanie

Ubić jajka z sol± . Dodać cukier. Przełożyć do blendera końcówkę miksuj±c±. Włożyć obrane, dojrzałe banany i miksować. Wmieszać delikatnie m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i oliwę. Ciasto przełożyć na podłużn± wysok± foremkę i wstawić do piekarnika . Piec w temp. 180 stopni przez 45 min.

 

sobota, 21 marca 2015

składniki:

na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 1 1/3 szklanki oliwki
  • 1 szklanka m±ki jaglanej
  • 1/2 szkl maki z amarantusa
  • 1/2 szkl m±ki kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia
Masa:
  • 330 ml ¶mietany 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoc granatu 

w wersji innej  1 łyżeczka agaru

 

 

Przygotowanie:

 Rozmrażamy szpinak i ods±czamy z wody. Dokładnie miksujemy na papkę, najlepiej blenderem. 

Jajka ubijamy mikserem z cukrem na sztywn± pianę. Następnie dodajemy olej lej±c cienkim strumieniem i ubijaj±c. Wsypujemy proszek do m±ki i wszystkie m±ki dokładnie mieszamy.  Powoli dosypujemy do masy najlepiej przez sitko i dalej delikatnie mieszamy. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy najlepiej drewnian± łyżk±. Wykładamy na tortownicę o ¶rednicy 26 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

¦mietanę i serek ubić z cukrem. Można dodać agar rozpuszczony w wodzie i zagotowany a następnie przestudzony. Wtedy masa będzie miała sztywniejsz± konsystencje. Ale nie jest to konieczne.  Z ciasta ¶ci±ć wierzch tak 1/3 wysoko¶ci ciasta. Pokruszyć. Jesli jest zbyt wilgotne i nie chce się kruszyć można posuszyć w piekarniku.

Jak masa zacznie tężeć można wyłożyć na ciasto. Na wierzch posypać pokruszone ciasto. Przycisn±ć do masy. Na wierzch posypać pestki granatu. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

 


 

czwartek, 01 stycznia 2015

Nowy rok , nowe wyzwania. Obecno¶ć go¶cia będ±cego na diecie bezglutenowej inspiruje do podejmowania nowych wyzwań. Jak tu nakarmić takiego go¶cia? A dodatkowo, kolejne wyzwanie - czy da się tak przygotować posiłki bezglutenowe, by smakowały wszystkim ?  Rękawica rzucona - PIZZA - podejmuję wyzwanie :)

 

składniki

na ciasto:

  • 1 szkl m±ki kukurydzianej
  • 1 szkl m±ki z amarantusa
  • 1 szkl m±ki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyzki jogurtu
  • 4 łyzki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

 

składniki na farsz:

  • sos pomidorowy, najlepszy z bazyli±
  • ketchup - ja używam Dworski
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • 20 dkg pieczarek
  • papryka konserwowa
  • 25 dkg sera żółtego
  • zioła włoskie lub prowansalskie lub własna kompozycja

 

przygotowanie:

M±ki zmieszać ze sob± i z drożdżami i sol±. Siemię zalać wrz±tkiem, zaparzyć i przestudzić. Wymieszać z m±k±, dodać jogurt. Dobrze wyrobić. Dodać oliwę i jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do szklanej miski naoliwionej przykryć pokrywka lub talerzem i odstawić do lodówki.

Przygotować produkty na farsz. Obrać pomidory ze skórki i pokroić na półplasterki. Cebule pokroić w drobn± kostkę i udusić na patelni. Ogórki pokroić w długie plastry. Paprykę pokroić w cienkie paski. Pieczarki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

 

Ciasto wyłożyć na duż± blachę wysmarowan± oliwk±. Posmarować sosem pomidorowym. Wykładać produkty po kolei warstwami. Posypać ziołami.  Na koniec posypać serem i pokropić ketchupem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec 20-25 min.

Podawać gor±c± z ketchupem. Do popijania można przygotować barszczyk z kiszonych buraczków własnej roboty.

 

pizza 2


niedziela, 28 grudnia 2014

Po ¶więtach czas czas na co¶ lekkiego, dietetycznego. Mnie naszedł smak na pieczone jabłka. Czemu nie podać ich tak?

składniki:

  • ciasto francuskie ( gotowe)
  • 1 kg jabłek startych w grube plastry lub pokrojonych w kawałki
  • kilka łyżeczek żurawiny
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2-3 gałki lodów waniliowych
  • 1 porcja bitej ¶mietany

przygotowanie:

Jabłka obrać, zetrzeć w grube plastry lub pokroić w niezbyt duże kawałki. Posypać cynamonem i wymieszać.

Ciasto rozwałkować, złożyć na pół i znów rozwałkować. Jeszce raz złożyć i ponownie rozwałkować. Na ciasto wyłożyć jabłka, położyć parę łyżek żurawiny. Boki ciasta pokroić na paski. Następnie paski układać na cie¶cie tworz±c przeplataniec. Wierzch ciasta posmarować jajkiem . Wstawić do piekarnika na 30-35 min i piec w temp 180 stopni

 Ciasto podajemy na gor±co z gałk± lodów waniliowych lub łyżk± bitej ¶mietany.

 


 

 

Tagi: ciasto
22:36, futermama , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 grudnia 2013

składniki:

  • 1,00- 1,40 kg filetu z indyka
  • 1 szkl mleka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • imbir mielony
  • musztarda Dijon słodka
  • 10-12 ¶liwek suszonych
  • 2 jabłka
  • 1 z±bek czosnku
  • 1 cebula
  • olej

 

przygotowanie:

Mięso rozcinamy na jak największy płat. Wkładamy do głębokiej miski. Przygotowujemy zalewę . Do mleka wsypujemy sól, zioła prowansalskie, imbir.  Zalewamy mięso zalew± i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.  

Wyjmujemy mięso z zalewy, ods±czamy. Smarujemy równomiernie musztard±. Układamy ¶liwki. Zwijamy mięso w roladę i sznurujemy. Układamy na mięsie plasterki czosnku. Układamy roladę w naczyniu żaroodpornym, najlepiej takim z przykrywk±.  Podlewamy oliwk±. Wkładamy kilka suszonych ¶liwek i pokrojon± cebulkę.  Przykrywamy  roladę pokrywk± lub foli± aluminiow±. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 1 godzinę. Po pół godzinie pieczenia dokładamy 2 jabłka pokrojone w ćwiartki. Ponownie przykrywamy szczelnie i dusimy następne pół godziny.

Po upieczeniu wylewamy płyn, jabłka, ¶liwki do cebulkę do miksera. Dodajemy 2 -3 łyżki ¶mietany. Wszystko dokładnie miksujemy. Uzyskujemy w ten sposób aksamitny sos. 

Pieczeń i sos podajemy na gor±co z ryżem lub kasz± jaglan± .   

pi±tek, 20 grudnia 2013

Szukałam przepisu na ciasto marchewkowe, które mogliby je¶ć wszyscy - bezglutenowcy, alergicy, choresterolowcy. No i jest problem. Zaden skład produktów nie pasował dla wszystkich. Zaczęłam układać własn± kompozycję. I oto co wyszło.


Składniki:

  • 1 szkl m±ki kokosowej
  • 1 szkl ¶mietanki zwykłej lub kokosowej
  • 1 szkl mleka, najlepiej kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl utartej na wiórki marchewki
  • 1/2 szkl. cukru lub miodu
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1/2 gałki muszkatołowej utartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1/2 k. masła

przygotowanie

Jajka, miód ¶mietankę, mleko dokładnie miksujemy. M±kę wsypujemy do miseczki, dodajemy wszystkie składniki sypkie- gałkę, cynamon, proszek do pieczenia , orzeszki. Mieszamy dokładnie i powoli wsypujemy do płynnej masy dalej miksuj±c. Na koniec dodajemy marchewkę i roztopione masło. Przelewamy masę do foremki prostok±tnej max. 20*25 cm lub okr±głej o ¶rednicy max.  Wstawiamy do piekarnika w temp 180 stopni i pieczemy ok. 1 godz. Po upieczeniu próbujemy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest odpowiednio suche. Je¶li jeszcze przylega do patyczka to dajemy jeszcze 5-10 min pieczenia. 

Po wyjęciu z piekarnika można przygotować polewę i udekorować ciasto.

Można podawać na gor±co lub na zimno.

Może będzie Wam smakowało...

sobota, 14 grudnia 2013

Składniki:

  • 1 op. płatki owsiane
  • 2 gar¶ci żurawiny
  • 2 gar¶ci ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego lub 2 łyżki ziaren siemienia
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 gar¶cie pokrojonych moreli suszonych

przygotowanie:

Wsypujemy do miski wszystkie składniki sypkie. Dodajemy bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do szczelnego naczynia. I... codziennie rano spożywamy smaczne i zdrowe ¶niadanie. Ja osobi¶cie zalewam musli ma¶lank±. Można również zalać mlekiem.

Smacznego. 

pi±tek, 13 grudnia 2013

Kolejny produkt z kokosa tym razem nalewka alkoholowa.

 składniki:

  • 250 ml spirytusu
  • 100 ml wódki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego słodzonego
  • 200 ml mleka kokosowego naturalnego

przygotowanie:

Wsypujemy wiórki kokosowe do litrowego słoika. Zalewamy wódk± . Zakręcamy słoik i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu Miksujemy wszystko i przelewamy płyn przez sitko z gaz±. Resztę  odciskamy przez gazę. Dolewamy mleko kokosowe i mleko z puszki. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy na 2-3 dni do przegryzienia się wszystkich składników.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne