Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
sobota, 18 marca 2017

Składniki:

  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 8 żółtek ( najlepiej od kur wolno biegaj±cych, aby żółtka były mocno żółte)
  • 80 g  cukru pudru trzcinowego ( mozna zrobic samemu)
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 50 ml likieru waniliowego

 Przygotowanie:

Zółtka ucieramy z cukrem pudrem i szczypt± soli na kogiel-mogiel. Dodajemy mleko skondensowane oraz zwykłe ( Mozna je przegotować i ostudzić) bna koniec dodajemy spirytus. Dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Kto lubi aromaty, mozna dodać likier waniliowy. Rozlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.Co parę dni potrz±sać butelk±, żeby płyn się zmieszał. Po dwóch dniach jest gotowy do spożycia, Im jednak stoi dłużej tym robi się smaczniejszy.

Na zdrowie!   

DSC_0300_a

sobota, 11 marca 2017

Składniki:

  • 1 kg żoł±dków drobiowych
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny lub wczesniej przygotowan± domow± kostkę bulionow±
  • sól
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • 1 łyżka m±ki
  • 2-3 łyżki ¶mietany lub jogurtu

Przygotowanie

Żoł±dki myjemy dokładnie, kroimy w cieńkie paseczki. Wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wod± i wstawiamy na ogień. Gotujemy bardzo długo ( 2 - 3 godziny) aż mięso będzie miękkie. Wkładamy kostkę bulionow±. Mieszamy m±kę z wod±, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazyli± oraz pieprzem.

2 wersja

Żoł±dki po dokładnym umyciu wkładamy do garnka , zalewamy wod± , solimy i gotujemy i gotujemy tak długo az będ± miękkie ( 2-3 godziny). Uzupełniamy wodę, która odparowała. Przecedzamy przez sitko. Do wywaru możemy włożyć włoszczyznę, aby się ugotowała. Żoł±dki studzimy i kroimy na podłużne paseczki. Ugotowan± włoszczyznę wyjmujemy z wywaru i po przestudzeniu kroimy  - dowolnie - na talarki lub na paseczki, co kto lubi. Wszystko wkładamy do wywaru. Mieszamy m±kę z wod±, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazyli± oraz pieprzem.

Podajemy w miseczkach. Do zupy podajemy chleb, sucharki lub inne pieczywo.

Smacznego

Z tej ilo¶ci składników otrzymujemy 4 porcje zupy. Jest to danie główne.

DSC_0281_a

22:42, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lutego 2017

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  •  2 łyzki m±ki bezglutenowej
  • 2 łyzki jogurtu
  • 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, szatkujemy, dodajemy jajko, m±kę , sól, proszek do pieczenia, jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwk±. Kładziemy łyżka małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Podawać mozna z jogurtem, syropem klonowym, daktylowym, konfiturami lub ¶mietan±.

 

DSC_0271_500

niedziela, 26 lutego 2017

składniki:

  •  1/2 l mleka
  • 1 jogurt naturalny probiotyczny
  • 2 banany
  • 1 avocado
  •  sok  z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  •  szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Owoce obrać, włożyć do blendera, wlać mleko, sok z cytryny, dołożyć jogurt i miód oraz sól. wszystko zblendować na jednolit± gładk± masę. Rozlać do kubków lub słoiczków z uchem, włożyć słomki i pić.

Smacznego!

DSC_0265_600

 

sobota, 25 lutego 2017

 składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 80 g m±ki bezglutenowej

  • 1 szkl wody

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Wodę, sól, masło  i m±kę mieszamy i zagotowujemy. Studzimy i dodajemy rozmieszane jajka. Przygotowujemy foremkę duż± płask±. Pokrywamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto do woreczka cukierniczego i wyciskamy małe porcje wielko¶ci grochu na papier. Pieczemy w temp 180 stopni przez 10-15 min.

Podajemy do zup kremów.

DSC_0256

 DSC_0255_600

Ciasto wyci¶nięte z tubki na blaszkę.

DSC_0258_6001

Groszek ptysiowy po upieczeniu

21:08, futermama
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 17 czerwca 2016

Danie na 4 osoby

składniki:

  • 4 ziemniaki słodkie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka całe
  • 1 białko
  • 1 szkl. mleka
  • 1łyżeczka słodkiej papryki zmielonej
  • 1 łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie fety niskotłuszczowej

przygotowanie

Ziemniaki obieramy skrobakiem do warzyw. Myjemy. Kroimy na cienkie plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę na dno dosyc grub± oraz wokół naczynia. Wstawiamy na 30 min do piekarnika w temp 180 stopni.

Przygotowujemy farsz

Pieczarki kroimy na plasterki. Dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy drobno w paski lub kosteczkę ( jak kto lubi). Wykladamy na rozgrzan± patelnię polan± lekko oliw±. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem Gdy jest miękka dokładamy pieczarki i dalej podsmażamy.

Przygotowujemy sos

Wlewamy do naczynia mleko, dodajemy sól, paprykę, bazylię, jajka i białko. Dokładnie mieszamy rózg± czy trzepaczk±.

Czas złożyć nasz± zapiekankę

Wyjmujemy z piekarnika nasze ziemniaki, wykładamy na nie pieczarki, zalewamy sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 35 minut ( 180 stopni)

Czas przygotować fetę. Wyjmujemy cało¶ć z opakowania. Kroimy na 3 plastry. Nastepnie każdy plaster na kostkę.

Zapiekanka się upiekła .

Wygl±da pięknie. Pachnie jeszcze bardziej. Posypujemy j± fet± i możemy podawać na stół.

Jako dodatek proponuję nasz± zwykł± zielona sałatę w sosie ¶mietanowym.

Smacznego ! 

Jak Wam smakowało? Bo nam Bardzo !

Aha. Kompozycje farszu możemy zmieniać według własnych gustów. Ja następnym razem zrobię ze szpinakiem. A Wy? Co proponujecie ?

 

 Gotowa potrawa

Ziemniaki po upieczeniu

farsz pieczarkowy

pi±tek, 27 maja 2016

składniki:

  • 2 szkl m±ki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu.
  • woda lub mleko wg potrzeby

składniki na masę

  • 1 kg jablek
  • 1 łyżeczka soli
  •  pół szkl wody

Skł±dniki na kruszonkę

  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki m±ki
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystko wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło i się uformowało. Trzeba pamiętać, że m±ka bezglutenowa pęcznie tzn ciasto po odstaniu robi się gęstrze i twardsze. Trzeba wtedy dolać wody lub mleka, żeby miało tak± ci±gn±c± się konsystencje.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy sól i niewielk± ilo¶ć wody, aby była na dnie. Gotujemy jabłka pod przykryciem. NIE dodajemy cukru. Jabłka maj± własn± słodycz. Dodatek soli pięknie wydobywa ten smak. Można dodać cynamom i kardamon ( Jesli kto¶ lubi). Jak jabłka s± ugotowane we wlasnym soku, to ugniatam je ubijakiem do ziemniaków. Powstaje pulpa jabłeczna.

Ciasto wykładamy na blachę pokryt± papierem do pieczenia i rozprowadzamy cienk± warstw±. Najlepiej to zrobić dłoni± umoczon± w gor±cej wodzie. Ja używam blachę o wielko¶ci 35cm *40 cm, gdyż lubię cienkie ciasto. Na ciasto wykładamy gor±ce jabłka.

W tyma samym naczycniu, gdzie było ciasto wsypujemy wszystko do kruszonki i mieszamy tak długo jak powstanie sypka jednolita masa. Posypujemy kruszonka ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 min w temp 180 stopni.

Ciasto po upieczeniu ma delikatny przyrumieniony kolor.

Kroimy ciasto gor±ce, wykładamy na talerzyki i nakładamy porcję lodów. Dzisiaj mam lody gotowe. Ale nastepnym razem lody będ± własnej produkcji.

Smacznego !

 DSC_0122

 

 

¶roda, 03 lutego 2016

Składniki:

  • 4 banany,
  • 50 g masła,
  • 1/4 l wina deserowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,



przygotowanie:

Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na ma¶le na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gor±cym winem. 

( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


Tagi: deser owoce
10:13, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »

składniki:

  • 6 bananów
  • 6-8 kulek lodów bakaliowych
  • 10 łyżek mleka
  • 10 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu,
  • olej *

Przygotowanie
Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilo¶ci oleju z obu stron.  Gdy się zezłoc± polać miodem. Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gor±cego wsypać kakao. Gotować na małym ogniu ci±gle mieszaj±c, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru. Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekolad± .


( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


10:12, futermama
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 stycznia 2016

składniki:

  • ¶liwki suszone
  • czekolada gorzka ( min 70 %)

 

Przygotowanie

Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej. Foremkę silikonow± do czekoladek napełniać w 1/3 . Układać na każdej ¶liwkę. Zalać do pełna czekolad± wszystkie foremki.

Można dla urozmaicenia smaku i wygl±du osobno rozpu¶cić 1 czekoladę biał±. Wlać j± na pocz±tku do foremek. Położyć ¶liwki i wtedy wypełnić czekolad± ciemn±.

 

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki koperku
  • sok z 1/ cytryny
  • 4 łyzki oliwy
  • sól
  • 1 z±bek czosnku
  • 2 łyzki orzechów ziemnych
  • 1 łyżka tartego sera parmezan

Przygotowanie

Natkę posiekać drobno lub włożyć do blendera i zemleć. Dodać zmielone orzechy, oliwę, sok z cytryny sól i przeci¶nięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować. Można dodać 1 łyżkę tartego sera parmezan. Ale jak nie ma, to niekoniecznie. Przełożyć do słoika. Dobrze przycisn±ć. Powierzchnię zalać 1 łyżk± oliwy. Zkręcić słoik. Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

Pesto można podawać do makaronów, kanapek i mięs.

Smacznego

pi±tek, 22 stycznia 2016

Składniki:

  • makaron spaghetti typu włoskiego

na sos:

  • papryka konserwowa
  • gar¶ć żurawiny
  • 1/2 papryki zielonej surowej
  • kandyzowane skórki pomarańczy
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 gał±zki ¶wieżej bazylii
  • oliwa
  • sól morska
  • przyprawy 

 

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, solimy 2 łyżeczkami soli  i dodajemy pół łyżki oliwy. Wkładamy makaron i gotujemy al dente czyli lekko twardawy. Ja najczę¶ciej wybieram makaron włoski, gdyż ten się nie rozgotowuje. Ponadto makaron al dente nie tuczy.

Przygotowujemy produkty na sos. Paprykę konserwow± kroimy w kosteczkę. Paprykę surow± kroimy w paseczki i dusimy pod przykryciem. Do tej papryki dokładamy paprykę konserwow±, żurawinę, skórki pomarańczowe, bazylię, ser feta pokrojony w kostkę. Wszystko doprawiamy niewielk± ilo¶ci± sol i w zależno¶ci od gustu :  oregano, kurkum±, ....

Smacznego

 

01:56, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 stycznia 2016
Danie proste chociaż bezglutenowe. A jak smakuje , oceńcie sami Pyzy Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 1/2 kg m±ki bezglutenowej sól, przyprawy wg własnej kompozycji Sos pieczarkowy 30 dkg pieczarek 1 op.¶mietana kremówka sól
¶roda, 06 stycznia 2016

Składniki:

  • 1 kg łososia ( może być ze skór±)
  • sól
  • żurawina suszona,
  • ¶liwki suszone
  • papryka słodka
  • 2 łyzki tłuszczu kokosowego

przygotowanie:

Rybę obkroić ze skóry, podzielić na porcje, posolić. Doprawić słodk± papryk±. Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym tłuszczrem kokosowym. Żurawinę i ¶liwki  pokroić na mniejsze kawałki. Posypać nimi rybę. Przykryć pokrywk±. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.

Podawać na gor±co z ziemniakami z wody i sałata lodow±. Do ryby podajemy ćwiartkę cytryny.

Sos do ryby - ¶mietanowy z koperkiem? może ...

Można talerz udekorować listkiem sałaty i koperkiem . 

Tagi: ryba
22:20, futermama , ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 stycznia 2016

Kochani !

Dziekuję Wam wszystkim za zagladanie do mojego kuchennego notatnika. Jeste¶cie ze mn± od  19 kwietnia 2007 roku. Na

blogu było ponad 400.000 wizyt. Tylko w ubiegłym tygodniu było  10.111 wizyt. Obiecuję sobie i Wam, że zmienię formułę bloga na ciekawsz±, bardziej urozmaicon±. Udostępnię różne ciekawe narzędzia. Zasługujecie na to !

I życzę Wam wszystkim, aby się lepiej nam pitrasiło w tym roku, abysmy odkrywali nowe smaki i zapachy !

Smacznego ! Każdego dnia, przez cały rok !

 

15:23, futermama
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 grudnia 2015

składniki:

  • 1 szkl soczewicy czerwonej
  • 3 szkl wody
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • oliwa - 1-2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • przyprawy : zioła włoskie, papryk± słodka, kurkuma itp wg własnego gustu

przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, podsmarzyć, dołożyć do cebuli pokrojone w kostkę pomidory . Ziemniaki obrać pokroić w kostkę nastawić w garnku i zagotować tak aby były miękkie. W drugim garnku zagotować opłukan± soczewicę  w proporcji 1 p. soczewicy 3 p. wody. Gotować do miękko¶ci, ale tak żeby się nie rozsypała całkowicie. Prezłozyc cebulę, ziemniaki razem z wod± do soczewicy. Dołożyć keczup lub przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować. Nałożyć na talerze. Podawać z łyżk± jogurtu. 

¶roda, 30 grudnia 2015

składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • szczypta soli

przygotowanie:

Zagotować 3/4 l mleka z sol±. Dodać czekoladę, olej kokosowy.  M±kę ziemniaczan± rozpu¶cić w pozostałym mleku. Wlać do gotuj±cego się mleka i zagotować mieszaj±c trzepaczk± rózgow±. Budyń wyłożyć na salaterkę opłukana zimn± wod±. lub rozłożyć do małych miseczek.

 

Tę sam± masę budyniow± można wykorzystać do przekładania ciast. Ale o tym będzie w innym przepisie.

Tagi: deser
14:18, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »

składniki:

  • 4 ¶rednie ziemniaki
  • bazylia oregano, tymianek, rozmaryn
  • lub
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • 10 dkg startego sera gouda
  • 1/2 szkl ¶mietany
  • 1 łyżka startego sera parmezan lub

Wykonanie

Ziemniaki obrać , pokroić w plasterki, Ugotować na twardo.Odlać wodę, odparować. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypać ziołami i startym serem. Czosnek przecisn±ć przez praskę i wymieszać ze ¶mietan±. Połowę wylać na ziemniaki. Ułożyć 2 warstwę ziemniaków i zrobić to samo - zioła, ¶mietana i ser. Można posypać posiekan± zielenin±. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min.

Smacznego

wtorek, 29 grudnia 2015

Składniki:

  • 25 dkg orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • sól szczypta
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Orzeszki ziemne zetrzeć mikserem na masę, dodać kakao, miód, szczyptę soli i olej kokosowy. Utrzeć na gładk± masę.Przełozyć do słoika. Trzymać w temperaturze pokojowej.

 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Składniki

  •  2 ¶rednie ziemniaki ugotowane
  •  1/3 szklanki mleka sojowego lub wody
  •  1/4 l. oleju
  •  3 łyżki soku z cytryny
  •  1/3 łyż. soli
  •  przyprawy - pieprz ziołowy,kurkuma, czosnek granulowany lub 1 z±bek,
  • może być 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować na gładki krem. Przełożyć gotowy majonez do słoika, przechowywać  (w lodówce do 3 dni.)



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne