Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
piątek, 21 grudnia 2018

Pinacolada

pinacolada
Składniki:
50 ml Malibu
25 ml mleczka kokosowego lub kremu kokosowego
75 ml soku ananasowego
cząstka ananasa
Wykonanie: Shaker wypełnić kostkami lodu. Dodać Malibu i krem kokosowy. Następnie wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka typu Hurricane. Przyozdabiamy cząstką ananasa.

Malibu Lagoon

malibu lagoon
Składniki:
40 ml Malibu
20 ml Wódki Absolut
10 ml Blue Curacao
Sprite
sok z cytryny
Wykonanie: Do szklanki dodać Malibu, Wódkę Absolut, Blue Curacao i sok z cytryny. Całość uzupełnić lodem i dodać Sprite. Można udekorować plasterkiem cytryny.

Malibu Sundae z żurawiną

malibu sundae
Składniki:
50 ml Malibu Sundae
100 ml soku żurawinowego
kostki lodu
Wykonanie: Do szklanki typu Highball wlać Malibu i wypełnić kostkami lodu, a następnie uzupełnić sokiem żurawinowym. Można udekorować plasterkiem cytryny, limonki lub pomarańczy.

Malibu Spiced z Colą

Malibu Spiced z Colą
Składniki:
50 ml Malibu Island Spiced
100 ml Coli
kostki lodu
Wykonanie: Do szklanki typu Highball wlać Malibu, w całości wypełnić lodem, następnie uzupełnić Colą. Udekorować cząstką limonki.

Malibu Ice Tea

Malibu Ice Tea
Składniki:
40 ml Malibu
herbata mrożona
Sprite
sok z cytryny
kostki lodu
Wykonanie: Do szklanki typu Highball dodać Malibu, sok z cytryny i uzupełnić lodem. Następnie dodać po równo herbaty mrożonej i Sprite. Udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Malibu Kuba

Malibu Kuba
Składniki:
40 ml Malibu
20 ml Havana Club
20 ml likieru melonowego
5 ml soku z limonki
sok ananasowy
kostki lodu
Wykonanie: Do szklanki wlać Malibu, Havana Club, likier melonowy i sok z limonki, a następnie szkło wypełnić lodem. Całość uzupełnić sokiem ananasowym. Można udekorować cząstką melona.

Malibu Migdał

Malibu Migdał
Składniki:
40 ml Malibu
20 ml Amaretto
5 ml Grenadyny (syrop z granatu)
sok z limonki sok pomarańczowy
Wykonanie: Do szklanki dodać Malibu, Amaretto i sok z limonki – szklankę wypełnić lodem. Całość uzupełnić sokiem pomarańczowym, a na koniec dodać kilka kropel Grenadyny. Udekorować ćwiartką limonki.

Malibu Red Mojito

Malibu Red Mojito
Składniki:
50 mil Malibu Red
25 ml syropu cukrowego (simple syrup)
3 cząstki limonki
woda gazowana
kostki lodu
listki mięty
gałązka mięty
Wykonanie: Do szklani typu Highball dodać syrop cukrowy i cząstki limonki – rozgnieść. Następnie dodać Malibu Red i listki mięty. Szklankę wypełnić kostkami lodu i uzupełnić wodą gazowaną. Udekorować gałazką mięty.

Malibu Kiwi

Malibu Kiwi
Składniki:
50 ml Malibu
½ kiwi
sok z cytryny
kruszony lód
Wykonanie: Kiwi pokroić na małe kawałki i rozgnieść je w szklance typu Old fashioned. Następnie dodać Malibu i sok z cytryny – mocno wymieszać. Dopełnić kruszonym lodem. Można udekorować plasterkiem kiwi. Zamiast kiwi można dodać inne owoce, tworząc nowe, ciekawe smaki.

Green Kokos

Green Kokos
Składniki:
40 ml Malibu
10 ml Wódki Absolut
1 kiwi pocięte na kawałki
5 ml soku z limonki
sok jabłkowy
kostki lodu
Wykonanie: Kawałki kiwi należy rozgnieść w shakerze, następnie dodać pozostałe składniki. Przecedzić do schłodzonej szklanki, uzupełnić kostkami lodu. Można udekorować cząstką kiwi.

Malibu and Pineapple Crush

Malibu and Pineapple Crush
Składniki:
40 ml Malibu
20 ml Wódki Absolut
plaster ananasa
2 cienkie plasterki imbiru
5 ml soku z limonki
sok ananasowy
kruszony lód
Wykonanie: W shakerze należy rozgnieść kawałki ananasa i plasterki imbiru. Następnie dodać pozostałe składniki – oprócz soku ananasowego – i dokładnie wstrząsnąć, przecedzić do schłodzonej szklanki. Dopełnić lodem kruszonym i uzupełnić sokiem ananasowym. Można udekorować cząstką ananasa.

Malibu Soul

Malibu Soul
Składniki:
50 ml Malibu
sok ananasowy
Sprite
kostki lodu
Wykonanie: Do szklani wlać Malibu, wypełnić lodem i uzupełnić pół na pół Spritem i sokiem ananasowym. Można udekorować cząstką ananasa. Zamiast soku ananasowego można dać, wedle własnego uznania, dowolny inny sok.

Malibu Fraga

Malibu Fraga
Składniki:
40 ml Malibu
4 truskawki (świeże lub mrożone)
sok z cytryny
sok jabłkowy
kostki lodu
Wykonanie: Kawałki truskawek należy rozgnieść w szklance, następnie dodać Malibu i soc z cytryny. Szklankę wypełnić lodem i uzupełnić sokiem jabłkowym. Można udekorować cząstką truskawki.
 
 
Przepisy pochodzą ze strony:

Malibu z mlekiem

malibu z mlekiem
Składniki:
50 ml Malibu
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
kostki lodu
Wykonanie: Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, wlać Malibu oraz mleko i dokładnie wstrząsnąć, aż do uzyskania piany. Można dać kilka kostek lodu do szklani, przed przelaniem zawartości shakera.
wtorek, 18 grudnia 2018

Nalewka kokosowa zrobiona. Stoi i się przegryza. A mnie zostały wiórki kokosowe. Szkoda je wyrzucić. A mąki się z nich nie zrobi, bo ciasto by było "pijane" Ale mam pomysł. Często do pralinek czy trufli dodajemy alkohol. A tu przecież już jest w kokosie. No to do dzieła...

 

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych ( mogą być te z alkoholu, po produkcji nalewki)
  • 1/2 szkl miodu
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 czekolada biała

przygotowanie:

 Masło, śmietanę, miód  mieszamy dokładnie w misce i białą czekoladę. Wstawiamy naczynie na garnek z gotującą się wodą i mieszamy składniki aż do rozpuszczenia się wszystkiego. Wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli i masę studzimy. Najlepiej w lodówce przez 1,5-2 godziny.

Przygotowujemy czekoladę. Łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy.

Gdy masa zastygnie formujemy z niej kulki i Studzimy w lodówce. Następnie wkładamy na wykałaczki i polewamy łyżeczką rozpuszczoną czekoladę. Równomiernie obtaczamy czekoladą. Wykładamy na plaski talerz do zastygnięcia.

Uwaga: dla dzieci robimy trufle ze świeżych wiórek kokosowych

Pierogi zawsze są wyzwaniem Od ciasta zależy, czy się będą kleiły i czy będą elastyczne. A te bezglutenowe sa jeszcze bardziej wymagające. Ciasto bezglutenowe jest ciężko zrobić elastyczne, by dobrze sie kleiło. Metodą rób i błędów doszłam do swojego przepisu. Oto on:

 

Ciasto

  • 2 szkl maki bezglutenowej ( Mehl Farine)
  • 3 łyzki maki ziemniaczanej
  • sol
  • 4-5 łyżek oliwy
  • gotowana woda

 

przygotowanie:

mąkę - oba rodzaje wysypujemy na stolnicę. solimy, dodajemy proszek dopieczenia. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią mąkę mieszając nożem. Wody dajemy tyle, aby cała mąka się skleiła. Jednak nie za dużo,żeby ciasto nie stało się płynne. Mieszamy nożem dopóki ciasto nie ostygnie. wtedy dalej zagniatamy rękoma. Gdy jest zbyt gęste ciasto to dodajemy jeszcze wody ( chodnej, żeby się nie poparzyć. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę odkładamy na talerz i przykrywamy ściereczką, żeby  nie zaschło.

Przygotowujemy farsz. wg przepisu na farsze do pierogów.

PO 15-30 minutach leżakowania ciasta jeszcze raz je zagniatamy i sprawdzamy gęstość. Robimy tak dlatego, że mąka bezglutenowa osiąga swoją gęstość po kilkunastu minutach a ciasto nie może być zbyt twarde.

Rozdzielamy ciasto na dwie porcje . Jedna porcje rozwałkowujemy ostrożnie na stolnicy. Wycinamy krążki foremką do pierogów lub szklanką. Nakładamy masę i sklejamy brzegi. Masy nie może być zbyt dużo,żeby ciasto nie pękło.

No i teraz dwa warianty pierogów.

1 wariant:

Możemy je wkładać na wrzącą osoloną  wodę i gotujemy aż wypłyną. Wyjmujemy  łyżką cedzakową. Płuczemy zimną woda by się zahartowały i nie kleiły.

2 wariant

Wkładamy na foremkę do ciast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 min.

 

Tagi: wigilia
10:59, futermama , Wigilia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 grudnia 2018

składniki:

  • sok z 3 pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 10 dkg cukru trzcinowego
  • 120 g masła

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy. dodać cukier, wbij jajka i żółtko. Wszystko dokładnie rozmieszać. Wlać do garnka do gotowania mleka i postawić na ogniu. Podgrzewać równocześnie mieszając mikserem lub ubijając trzepaczką. Dodać połowę masła. Dalej mieszać. Dodać resztę masła. Mieszać aż krem stężeje. Odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do dekoracyjnego słoika i wstawić do lodówki. 

 

12:41, futermama , desery
Link Komentarze (1) »

Każda surówka czy sałatka okraszona oliwą i przyprawami smakuje lepiej. Połączenie przypraw i oleju lub oliwy daje nam majonez. Jest świeży, naturalny , bez chemii. Wiemy, co jemy. Przyrządzenie jest naprawdę proste.

 składniki:

  • 1 słoik 700-800 ml
  • 1/2 l oliwy lub oleju dobrej jakości
  • 2 jajka
  • 1/2 cytryny - sok
  • 1 łyżeczka miodu lub innej substancji słodzącej ( ja daję syrop ze słodu jęczmiennego, czy daktyli lub cukier trzcinowy)
  • pieprz do smaku
  • sól
  • 1 łyżeczka musztardy bezglutenowej  bez konserwantów

przygotowanie

Do słoika wlewamy olej. Wbijamy całe jajka. Wkładamy musztardę, substancję słodzącą, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Bierzemy blender z końcówką do rozdrabniania. Wkładamy do słoika i uruchamiamy. Przesuwamy 2-3 razy w górę i w dół. I mamy majonez gotowy.

Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki, się dobrze schłodził.

Smacznego

Niektórzy nazywają ten trunek szumnie  Baileys. Ja po prostu mówię nalewka kawowo-orzechowa.

Kompozycja jest moja. Nie przepadam za słodkimi nalewkami. Ale lubię nutę słodyczy. I tak jest tutaj.

skladniki:

  • 1 masa kaimakowa o smaku orzechowym
  • 1 kartonik mleka niesłodzonego skondensowanego
  • 4 łyżeczki czubate dobrej kawy rozpuszczalnej ( u mnie Jakobs Cronat Gold)
  • 350 ml spirytusu 60 % lub 200 ml spirystusu 95 %
  • 100 ml wody gotowanej

Zagotowuję mleko skondensowane.Dodaję masę kaimakową. Kawę zalewam gorącą przegotowaną wodą. Mieszam wszystko trzepaczką lub blenderem. Wszystko przestudzam do 50-60 %. Powoli dolewam alkohol. Przelewam do czystej wyparzonej gorącą wodą butelki lub do kilku mniejszych. Stawiam w lodówce do przegryzienia się. Po 2 dobach nalewka nadaje się do użytku.

Można przechowywać w barku. Nie powinna się zepsuć, gdyż mleko było przegotowane.

Można nie gotować mleka ale wtedy należy nalewkę przechowywać w lodówce. Jak długo może stać? To zależy. Kiesy zostanie wypity ostatni kieliszek.

 

składniki:

2 banany

4 jajka

3 szkl mąki bezglutenowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skorka z 2 cytryn

sok z jednej cytryny

1/2 szkl cukru trzcinowego lub 3/4 szkl cukru pudru trzcinowego

1 jogurt naturalny ( najlepiej własnej roboty)

230 g tłuszczu kokosowego do pieczenia

1 szkl mleka

kaszka kukurydziana do posypania formy.

Przygotowanie:

Cytryny oparzyć gorącą wodą i chwilę je potrzymać we wrzątku. Dzięki temu pozbędziemy się wosku ze skórki. Następnie osuszyć i zetrzeć na ostrej tarce samą skórkę , bez albedo.

Jajka, tłuszcz i cukier wkładamy do naczynia i blendujemy.  Banany i sok z cytryny miksujemy razem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do naczynia z jajkami dodajemy po kolei masę z bananów, skórkę cytryny, mąkę małymi porcjami i dokładnie miksujemy, dodajemy jogurt naprzemiennie z mąką,żeby ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli mimo to jest za gęste dodajemy mleka wg potrzeby.

 

 

Skladniki:

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • sól, pieprz
  • 2 opakowania serka almette ziołowego lub ziołowo-ogórkowego
  • 200 g wędzonego łososia

 

przygotowanie:

szpinak rozmrozić, odlać wodę. Jajka wybić do kubka dokładnie pomieszać, wlać do masy szpinakowej. Posolić, popieprzyć. Blachę o dużej płaszczyźnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na to masę. Rozprowadzić równo po całej powierzchni. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni 15-20 min. Wystudzić.

Wyłożyć ciasto na folię, tak aby strona wierzchnia znalazła się na folii. Ciasto posmarować serkiem Wyłożyć plastry łososia. Wszystko dokładnie zrolować. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki, aby odpoczęło.

Po wyjęciu odwijamy z foli, kroimy w paski proste lub ukośne i podajemy ładnie ułożone na talerzu na stół.

Smacznego

09:40, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 grudnia 2018

 Potrawy wigilijne

  1. Barszcz z pasztecikami z pieczarkami Lub z uszkami  (przepis 274)

  2. Śledź na różne sposoby (pod szubą, w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)

  3. Rolada rybna

  4. Kapusta z grzybami (przepis 323)

  5. Kompot z suszonych owoców

  6. Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis 52, 356)

  7. Gołąbki z kaszą ( przepis 58)

  8. Kluski z makiem i miodem  ( przepis 54)

  9. Kutia

  10. Sernik

  11. Makowiec

  12. Piernik świąteczny

 

21:26, futermama , Wigilia
Link Komentarze (1) »
piątek, 30 listopada 2018

 

Składniki:

  • 2 szkl mąki bezglutenowej ( ja używam Mehl Fahrine )

  • 4 jajka

  • 2 szkl mleka ( może byc bez laktozy)

  • 2/3 szkl oleju słonecznikowego

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy

przygotowanie

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy mieszamy. Wlewamy olej, mleko I całe jaja. Miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy ciasto na 15 min aby odpoczęło.

Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochelką. Wypukłą strona chochelki lub łyzki rozprowadzamy ciasto po całej gofrownicy. Pieczemy około 3-3,5 minuty. Można trochę dłużej,jeśli chcemy mieć bardziej przypieczone.

Wyjmujemy drewnianą szpadelką,żeby nie uszkodzić gofra.

Możemy posypać cukrem pudrem. Możemy zrobić bitą śmietanę I dodać owoce. Jesienią I zimą możemy nakładać konfitury.

Można również zrobić gofry wytrawne I wtedy możemy przygotować farsz warzywny lub mięsny.

Smacznego



 

 

19:38, futermama
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 marca 2017

Składniki:

  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 8 żółtek ( najlepiej od kur wolno biegających, aby żółtka były mocno żółte)
  • 80 g  cukru pudru trzcinowego ( mozna zrobic samemu)
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 50 ml likieru waniliowego

 Przygotowanie:

Zółtka ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na kogiel-mogiel. Dodajemy mleko skondensowane oraz zwykłe ( Mozna je przegotować i ostudzić) bna koniec dodajemy spirytus. Dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Kto lubi aromaty, mozna dodać likier waniliowy. Rozlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.Co parę dni potrząsać butelką, żeby płyn się zmieszał. Po dwóch dniach jest gotowy do spożycia, Im jednak stoi dłużej tym robi się smaczniejszy.

Na zdrowie!   

DSC_0300_a

sobota, 11 marca 2017

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny lub wczesniej przygotowaną domową kostkę bulionową
  • sól
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu

Przygotowanie

Żołądki myjemy dokładnie, kroimy w cieńkie paseczki. Wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Gotujemy bardzo długo ( 2 - 3 godziny) aż mięso będzie miękkie. Wkładamy kostkę bulionową. Mieszamy mąkę z wodą, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazylią oraz pieprzem.

2 wersja

Żołądki po dokładnym umyciu wkładamy do garnka , zalewamy wodą , solimy i gotujemy i gotujemy tak długo az będą miękkie ( 2-3 godziny). Uzupełniamy wodę, która odparowała. Przecedzamy przez sitko. Do wywaru możemy włożyć włoszczyznę, aby się ugotowała. Żołądki studzimy i kroimy na podłużne paseczki. Ugotowaną włoszczyznę wyjmujemy z wywaru i po przestudzeniu kroimy  - dowolnie - na talarki lub na paseczki, co kto lubi. Wszystko wkładamy do wywaru. Mieszamy mąkę z wodą, tak, aby nie było grudek. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i bazylią oraz pieprzem.

Podajemy w miseczkach. Do zupy podajemy chleb, sucharki lub inne pieczywo.

Smacznego

Z tej ilości składników otrzymujemy 4 porcje zupy. Jest to danie główne.

DSC_0281_a

22:42, futermama , zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lutego 2017

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  •  2 łyzki mąki bezglutenowej
  • 2 łyzki jogurtu
  • 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, szatkujemy, dodajemy jajko, mąkę , sól, proszek do pieczenia, jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwką. Kładziemy łyżka małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Podawać mozna z jogurtem, syropem klonowym, daktylowym, konfiturami lub śmietaną.

 

DSC_0271_500

niedziela, 26 lutego 2017

składniki:

  •  1/2 l mleka
  • 1 jogurt naturalny probiotyczny
  • 2 banany
  • 1 avocado
  •  sok  z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  •  szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Owoce obrać, włożyć do blendera, wlać mleko, sok z cytryny, dołożyć jogurt i miód oraz sól. wszystko zblendować na jednolitą gładką masę. Rozlać do kubków lub słoiczków z uchem, włożyć słomki i pić.

Smacznego!

DSC_0265_600

 

sobota, 25 lutego 2017

 składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 80 g mąki bezglutenowej

  • 1 szkl wody

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Wodę, sól, masło  i mąkę mieszamy i zagotowujemy. Studzimy i dodajemy rozmieszane jajka. Przygotowujemy foremkę dużą płaską. Pokrywamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto do woreczka cukierniczego i wyciskamy małe porcje wielkości grochu na papier. Pieczemy w temp 180 stopni przez 10-15 min.

Podajemy do zup kremów.

DSC_0256

 DSC_0255_600

Ciasto wyciśnięte z tubki na blaszkę.

DSC_0258_6001

Groszek ptysiowy po upieczeniu

21:08, futermama
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 czerwca 2016

Danie na 4 osoby

składniki:

  • 4 ziemniaki słodkie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka całe
  • 1 białko
  • 1 szkl. mleka
  • 1łyżeczka słodkiej papryki zmielonej
  • 1 łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie fety niskotłuszczowej

przygotowanie

Ziemniaki obieramy skrobakiem do warzyw. Myjemy. Kroimy na cienkie plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę na dno dosyc grubą oraz wokół naczynia. Wstawiamy na 30 min do piekarnika w temp 180 stopni.

Przygotowujemy farsz

Pieczarki kroimy na plasterki. Dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy drobno w paski lub kosteczkę ( jak kto lubi). Wykladamy na rozgrzaną patelnię polaną lekko oliwą. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem Gdy jest miękka dokładamy pieczarki i dalej podsmażamy.

Przygotowujemy sos

Wlewamy do naczynia mleko, dodajemy sól, paprykę, bazylię, jajka i białko. Dokładnie mieszamy rózgą czy trzepaczką.

Czas złożyć naszą zapiekankę

Wyjmujemy z piekarnika nasze ziemniaki, wykładamy na nie pieczarki, zalewamy sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 35 minut ( 180 stopni)

Czas przygotować fetę. Wyjmujemy całość z opakowania. Kroimy na 3 plastry. Nastepnie każdy plaster na kostkę.

Zapiekanka się upiekła .

Wygląda pięknie. Pachnie jeszcze bardziej. Posypujemy ją fetą i możemy podawać na stół.

Jako dodatek proponuję naszą zwykłą zielona sałatę w sosie śmietanowym.

Smacznego ! 

Jak Wam smakowało? Bo nam Bardzo !

Aha. Kompozycje farszu możemy zmieniać według własnych gustów. Ja następnym razem zrobię ze szpinakiem. A Wy? Co proponujecie ?

 

 Gotowa potrawa

Ziemniaki po upieczeniu

farsz pieczarkowy

piątek, 27 maja 2016

składniki:

  • 2 szkl mąki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu.
  • woda lub mleko wg potrzeby

składniki na masę

  • 1 kg jablek
  • 1 łyżeczka soli
  •  pół szkl wody

Skłądniki na kruszonkę

  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystko wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło i się uformowało. Trzeba pamiętać, że mąka bezglutenowa pęcznie tzn ciasto po odstaniu robi się gęstrze i twardsze. Trzeba wtedy dolać wody lub mleka, żeby miało taką ciągnącą się konsystencje.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy sól i niewielką ilość wody, aby była na dnie. Gotujemy jabłka pod przykryciem. NIE dodajemy cukru. Jabłka mają własną słodycz. Dodatek soli pięknie wydobywa ten smak. Można dodać cynamom i kardamon ( Jesli ktoś lubi). Jak jabłka są ugotowane we wlasnym soku, to ugniatam je ubijakiem do ziemniaków. Powstaje pulpa jabłeczna.

Ciasto wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy cienką warstwą. Najlepiej to zrobić dłonią umoczoną w gorącej wodzie. Ja używam blachę o wielkości 35cm *40 cm, gdyż lubię cienkie ciasto. Na ciasto wykładamy gorące jabłka.

W tyma samym naczycniu, gdzie było ciasto wsypujemy wszystko do kruszonki i mieszamy tak długo jak powstanie sypka jednolita masa. Posypujemy kruszonka ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 min w temp 180 stopni.

Ciasto po upieczeniu ma delikatny przyrumieniony kolor.

Kroimy ciasto gorące, wykładamy na talerzyki i nakładamy porcję lodów. Dzisiaj mam lody gotowe. Ale nastepnym razem lody będą własnej produkcji.

Smacznego !

 DSC_0122

 

 

środa, 03 lutego 2016

Składniki:

  • 4 banany,
  • 50 g masła,
  • 1/4 l wina deserowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,



przygotowanie:

Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gorącym winem. 

( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


Tagi: deser owoce
10:13, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »

składniki:

  • 6 bananów
  • 6-8 kulek lodów bakaliowych
  • 10 łyżek mleka
  • 10 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu,
  • olej *

Przygotowanie
Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilości oleju z obu stron.  Gdy się zezłocą polać miodem. Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gorącego wsypać kakao. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru. Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekoladą .


( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


10:12, futermama
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 stycznia 2016

składniki:

  • śliwki suszone
  • czekolada gorzka ( min 70 %)

 

Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Foremkę silikonową do czekoladek napełniać w 1/3 . Układać na każdej śliwkę. Zalać do pełna czekoladą wszystkie foremki.

Można dla urozmaicenia smaku i wyglądu osobno rozpuścić 1 czekoladę białą. Wlać ją na początku do foremek. Położyć śliwki i wtedy wypełnić czekoladą ciemną.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoją wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne