Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
pi±tek, 17 czerwca 2016

Danie na 4 osoby

składniki:

  • 4 ziemniaki słodkie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka całe
  • 1 białko
  • 1 szkl. mleka
  • 1łyżeczka słodkiej papryki zmielonej
  • 1 łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie fety niskotłuszczowej

przygotowanie

Ziemniaki obieramy skrobakiem do warzyw. Myjemy. Kroimy na cienkie plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę na dno dosyc grub± oraz wokół naczynia. Wstawiamy na 30 min do piekarnika w temp 180 stopni.

Przygotowujemy farsz

Pieczarki kroimy na plasterki. Dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy drobno w paski lub kosteczkę ( jak kto lubi). Wykladamy na rozgrzan± patelnię polan± lekko oliw±. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem Gdy jest miękka dokładamy pieczarki i dalej podsmażamy.

Przygotowujemy sos

Wlewamy do naczynia mleko, dodajemy sól, paprykę, bazylię, jajka i białko. Dokładnie mieszamy rózg± czy trzepaczk±.

Czas złożyć nasz± zapiekankę

Wyjmujemy z piekarnika nasze ziemniaki, wykładamy na nie pieczarki, zalewamy sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 35 minut ( 180 stopni)

Czas przygotować fetę. Wyjmujemy cało¶ć z opakowania. Kroimy na 3 plastry. Nastepnie każdy plaster na kostkę.

Zapiekanka się upiekła .

Wygl±da pięknie. Pachnie jeszcze bardziej. Posypujemy j± fet± i możemy podawać na stół.

Jako dodatek proponuję nasz± zwykł± zielona sałatę w sosie ¶mietanowym.

Smacznego ! 

Jak Wam smakowało? Bo nam Bardzo !

Aha. Kompozycje farszu możemy zmieniać według własnych gustów. Ja następnym razem zrobię ze szpinakiem. A Wy? Co proponujecie ?

 

 Gotowa potrawa

Ziemniaki po upieczeniu

farsz pieczarkowy

pi±tek, 27 maja 2016

składniki:

  • 2 szkl m±ki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu.
  • woda lub mleko wg potrzeby

składniki na masę

  • 1 kg jablek
  • 1 łyżeczka soli
  •  pół szkl wody

Skł±dniki na kruszonkę

  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki m±ki
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystko wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło i się uformowało. Trzeba pamiętać, że m±ka bezglutenowa pęcznie tzn ciasto po odstaniu robi się gęstrze i twardsze. Trzeba wtedy dolać wody lub mleka, żeby miało tak± ci±gn±c± się konsystencje.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy sól i niewielk± ilo¶ć wody, aby była na dnie. Gotujemy jabłka pod przykryciem. NIE dodajemy cukru. Jabłka maj± własn± słodycz. Dodatek soli pięknie wydobywa ten smak. Można dodać cynamom i kardamon ( Jesli kto¶ lubi). Jak jabłka s± ugotowane we wlasnym soku, to ugniatam je ubijakiem do ziemniaków. Powstaje pulpa jabłeczna.

Ciasto wykładamy na blachę pokryt± papierem do pieczenia i rozprowadzamy cienk± warstw±. Najlepiej to zrobić dłoni± umoczon± w gor±cej wodzie. Ja używam blachę o wielko¶ci 35cm *40 cm, gdyż lubię cienkie ciasto. Na ciasto wykładamy gor±ce jabłka.

W tyma samym naczycniu, gdzie było ciasto wsypujemy wszystko do kruszonki i mieszamy tak długo jak powstanie sypka jednolita masa. Posypujemy kruszonka ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 min w temp 180 stopni.

Ciasto po upieczeniu ma delikatny przyrumieniony kolor.

Kroimy ciasto gor±ce, wykładamy na talerzyki i nakładamy porcję lodów. Dzisiaj mam lody gotowe. Ale nastepnym razem lody będ± własnej produkcji.

Smacznego !

 DSC_0122

 

 

¶roda, 03 lutego 2016

Składniki:

  • 4 banany,
  • 50 g masła,
  • 1/4 l wina deserowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,



przygotowanie:

Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na ma¶le na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gor±cym winem. 

( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


Tagi: deser owoce
10:13, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »

składniki:

  • 6 bananów
  • 6-8 kulek lodów bakaliowych
  • 10 łyżek mleka
  • 10 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu,
  • olej *

Przygotowanie
Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilo¶ci oleju z obu stron.  Gdy się zezłoc± polać miodem. Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gor±cego wsypać kakao. Gotować na małym ogniu ci±gle mieszaj±c, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru. Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekolad± .


( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)


10:12, futermama
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 stycznia 2016

składniki:

  • ¶liwki suszone
  • czekolada gorzka ( min 70 %)

 

Przygotowanie

Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej. Foremkę silikonow± do czekoladek napełniać w 1/3 . Układać na każdej ¶liwkę. Zalać do pełna czekolad± wszystkie foremki.

Można dla urozmaicenia smaku i wygl±du osobno rozpu¶cić 1 czekoladę biał±. Wlać j± na pocz±tku do foremek. Położyć ¶liwki i wtedy wypełnić czekolad± ciemn±.

 

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki koperku
  • sok z 1/ cytryny
  • 4 łyzki oliwy
  • sól
  • 1 z±bek czosnku
  • 2 łyzki orzechów ziemnych
  • 1 łyżka tartego sera parmezan

Przygotowanie

Natkę posiekać drobno lub włożyć do blendera i zemleć. Dodać zmielone orzechy, oliwę, sok z cytryny sól i przeci¶nięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować. Można dodać 1 łyżkę tartego sera parmezan. Ale jak nie ma, to niekoniecznie. Przełożyć do słoika. Dobrze przycisn±ć. Powierzchnię zalać 1 łyżk± oliwy. Zkręcić słoik. Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

Pesto można podawać do makaronów, kanapek i mięs.

Smacznego

pi±tek, 22 stycznia 2016

Składniki:

  • makaron spaghetti typu włoskiego

na sos:

  • papryka konserwowa
  • gar¶ć żurawiny
  • 1/2 papryki zielonej surowej
  • kandyzowane skórki pomarańczy
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 gał±zki ¶wieżej bazylii
  • oliwa
  • sól morska
  • przyprawy 

 

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, solimy 2 łyżeczkami soli  i dodajemy pół łyżki oliwy. Wkładamy makaron i gotujemy al dente czyli lekko twardawy. Ja najczę¶ciej wybieram makaron włoski, gdyż ten się nie rozgotowuje. Ponadto makaron al dente nie tuczy.

Przygotowujemy produkty na sos. Paprykę konserwow± kroimy w kosteczkę. Paprykę surow± kroimy w paseczki i dusimy pod przykryciem. Do tej papryki dokładamy paprykę konserwow±, żurawinę, skórki pomarańczowe, bazylię, ser feta pokrojony w kostkę. Wszystko doprawiamy niewielk± ilo¶ci± sol i w zależno¶ci od gustu :  oregano, kurkum±, ....

Smacznego

 

01:56, futermama , potrawy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 stycznia 2016
Danie proste chociaż bezglutenowe. A jak smakuje , oceńcie sami Pyzy Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 1/2 kg m±ki bezglutenowej sól, przyprawy wg własnej kompozycji Sos pieczarkowy 30 dkg pieczarek 1 op.¶mietana kremówka sól
¶roda, 06 stycznia 2016

Składniki:

  • 1 kg łososia ( może być ze skór±)
  • sól
  • żurawina suszona,
  • ¶liwki suszone
  • papryka słodka
  • 2 łyzki tłuszczu kokosowego

przygotowanie:

Rybę obkroić ze skóry, podzielić na porcje, posolić. Doprawić słodk± papryk±. Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym tłuszczrem kokosowym. Żurawinę i ¶liwki  pokroić na mniejsze kawałki. Posypać nimi rybę. Przykryć pokrywk±. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.

Podawać na gor±co z ziemniakami z wody i sałata lodow±. Do ryby podajemy ćwiartkę cytryny.

Sos do ryby - ¶mietanowy z koperkiem? może ...

Można talerz udekorować listkiem sałaty i koperkiem . 

Tagi: ryba
22:20, futermama , ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 stycznia 2016

Kochani !

Dziekuję Wam wszystkim za zagladanie do mojego kuchennego notatnika. Jeste¶cie ze mn± od  19 kwietnia 2007 roku. Na

blogu było ponad 400.000 wizyt. Tylko w ubiegłym tygodniu było  10.111 wizyt. Obiecuję sobie i Wam, że zmienię formułę bloga na ciekawsz±, bardziej urozmaicon±. Udostępnię różne ciekawe narzędzia. Zasługujecie na to !

I życzę Wam wszystkim, aby się lepiej nam pitrasiło w tym roku, abysmy odkrywali nowe smaki i zapachy !

Smacznego ! Każdego dnia, przez cały rok !

 

15:23, futermama
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 grudnia 2015

składniki:

  • 1 szkl soczewicy czerwonej
  • 3 szkl wody
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • oliwa - 1-2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • przyprawy : zioła włoskie, papryk± słodka, kurkuma itp wg własnego gustu

przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, podsmarzyć, dołożyć do cebuli pokrojone w kostkę pomidory . Ziemniaki obrać pokroić w kostkę nastawić w garnku i zagotować tak aby były miękkie. W drugim garnku zagotować opłukan± soczewicę  w proporcji 1 p. soczewicy 3 p. wody. Gotować do miękko¶ci, ale tak żeby się nie rozsypała całkowicie. Prezłozyc cebulę, ziemniaki razem z wod± do soczewicy. Dołożyć keczup lub przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować. Nałożyć na talerze. Podawać z łyżk± jogurtu. 

¶roda, 30 grudnia 2015

składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • szczypta soli

przygotowanie:

Zagotować 3/4 l mleka z sol±. Dodać czekoladę, olej kokosowy.  M±kę ziemniaczan± rozpu¶cić w pozostałym mleku. Wlać do gotuj±cego się mleka i zagotować mieszaj±c trzepaczk± rózgow±. Budyń wyłożyć na salaterkę opłukana zimn± wod±. lub rozłożyć do małych miseczek.

 

Tę sam± masę budyniow± można wykorzystać do przekładania ciast. Ale o tym będzie w innym przepisie.

Tagi: deser
14:18, futermama , desery
Link Dodaj komentarz »

składniki:

  • 4 ¶rednie ziemniaki
  • bazylia oregano, tymianek, rozmaryn
  • lub
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • 10 dkg startego sera gouda
  • 1/2 szkl ¶mietany
  • 1 łyżka startego sera parmezan lub

Wykonanie

Ziemniaki obrać , pokroić w plasterki, Ugotować na twardo.Odlać wodę, odparować. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypać ziołami i startym serem. Czosnek przecisn±ć przez praskę i wymieszać ze ¶mietan±. Połowę wylać na ziemniaki. Ułożyć 2 warstwę ziemniaków i zrobić to samo - zioła, ¶mietana i ser. Można posypać posiekan± zielenin±. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min.

Smacznego

wtorek, 29 grudnia 2015

Składniki:

  • 25 dkg orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • sól szczypta
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Orzeszki ziemne zetrzeć mikserem na masę, dodać kakao, miód, szczyptę soli i olej kokosowy. Utrzeć na gładk± masę.Przełozyć do słoika. Trzymać w temperaturze pokojowej.

 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Składniki

  •  2 ¶rednie ziemniaki ugotowane
  •  1/3 szklanki mleka sojowego lub wody
  •  1/4 l. oleju
  •  3 łyżki soku z cytryny
  •  1/3 łyż. soli
  •  przyprawy - pieprz ziołowy,kurkuma, czosnek granulowany lub 1 z±bek,
  • może być 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować na gładki krem. Przełożyć gotowy majonez do słoika, przechowywać  (w lodówce do 3 dni.)



¶roda, 23 grudnia 2015

składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 czekolada biała
  • 200 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 70 g masła klarowanego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

przygotowanie

Mleko zagotować z masłem i czekolad± najlepiej w garnku do mleka. Wsypać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę pogotować, aż wiórki wchłon± płyn. Wyłożyć masę na miskę i wstawić do lodówki.

Jak masa wystygnie formować kulki, obtaczać we wiórkach kokosowych i odkładać na talerz lub tacę. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

 

 

składniki:

na masę:

  • 1 kg sera zmielonego
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru pudru trzcinowego
  • olejek waniliowy
  • skórka cytrynowa suszona
  • 2 łyżki m±ki z tapioki
  • 1/2 łyżeczki soli

na ciasto

  • 1 szkl m±ki kukurydzianej
  • 1/2 szkl m±ki z amarantusa
  • 2 łyzki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 k margaryny
  • 1 proszek do pieczenia

 

Przygotowanie:

Przygotować formę. Wyłożyć dno papierem. Następnie naokoło od ¶rodka wstawić wysoki brzeg z papieru do pieczenia. Następnie obłożyć z zewn±trz foli±  i wstawić do większej blachy. Nalać do niej wody. 

Z m±ki ,margaryny, cukru i proszku do pieczenia ugnie¶ć ciasto, tak, aby było elastyczne. Włożyć do lodówki, aby stężało.

Jajka wybić do wysokiego naczynia i ubijać z sol± na gęst± masę. Do dużego naczynia wyłożyć ser, dodać cukier, wanilię, cytrynę i zmiksować. Dalej mieszać trzepaczk± i dodawać ubite jajka. Na koniec delikatnie dodać m±kę mieszaj±c łyżk±.

Wyłożyć ciasto do formy. Wlać delikatnie masę serow±. Wstawić do piekarnika i piec/ gotować w temp. 200 stopni przez 45 min.

Potem wył±czyć ogień i zostawić do wystygnięcia.

Składniki:

  • 20 dkg daktyli suszonych
  • 1/2 l wody

 

przygotowanie:

Daktyle zalać  wod± i odstawić, aby zmiękły. Następnie gotować przez 10 min. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem na jednolit± masę. Można już przełożyć do słoika. Jednak,je¶li kto¶ nie lubi drobnych skórek, to można przetrzeć masę przez sitko. Będzie wtedy idealnie gładka. Mus można wykorzystywać do słodzenia potraw lub jako smarowidło do chleba, placków, nale¶ników.

 

 

wtorek, 22 grudnia 2015

Składniki:

  • 1 szkl m±ki amarantusowej
  • 1/2 szkl maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego startego na puder
  • 1 margaryna Palma
  • 3 łyzki jogurtu
  • skórka z 3 pomarańczy
  • mi±ższ z 3 pomarańczy
  • 1 proszek do pieczenia

 

przygotowanie:

Jajka ubić na pianę z cukrem. W głębokim naczyniu utrzeć margarynę na puch. Powoli dodawać jajka dalej ucieraj±c. M±kę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia . Powoli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt, mi±ższ z pomarańczy i skórkę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez 40 min.

 

Podawać gor±ce z porcj± lodów waniliowych.

składniki:

ciasto:

  •  2 szkl m±ki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  •  1 łyżeczka sody
  • sól

 

masa:

  • 1 wiaderko sera
  • 1 op. ¶mietany kremówki 350 ml
  • 6-7 jaj
  • 1 szkla cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej lub ryżowej lub...
  • cukier wanilinowy

 

M±kę, cukier , sodę wsypać do miski. Włożyć margarynę i zagnie¶ć ciasto. dodać jajka i dalej zagniatać. Gdyby było za rzadkie dodać m±kę. Odstawić ciasto do lodówki , aby odpoczęło.

 

Ser wyłożyć do miski, dodać cukier, żółtka. Utrzeć na gładka masę. Dodać m±kę i dalej ucierać. ¦mietanę ubić na sztywno w osobnym naczyniu. Białka ubić na sztywno z sol±. Masę delikatnie ręcznie wymieszać z ubit± ¶mietan±. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać kaszka mann± lub bułk± tart±. Mozna też blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyłożyć na blachę. Wylać masę. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min. Następnie wył±czyć piekarnik. Zostawić ciasto w piekarniku do wystudzenia.

 

Zainspirowana przepisem :Puszysty sernik na kremówce

 

18:58, futermama
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
A tu też jestem
Inspiracje kuchenne
Kuchenne www
Old blogi kuchenne
Spis potraw

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne