Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
Blog > Komentarze do wpisu

343. Szarlotka na gor±co z lodami

składniki:

  • 2 szkl m±ki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu.
  • woda lub mleko wg potrzeby

składniki na masę

  • 1 kg jablek
  • 1 łyżeczka soli
  •  pół szkl wody

Skł±dniki na kruszonkę

  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki m±ki
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystko wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło i się uformowało. Trzeba pamiętać, że m±ka bezglutenowa pęcznie tzn ciasto po odstaniu robi się gęstrze i twardsze. Trzeba wtedy dolać wody lub mleka, żeby miało tak± ci±gn±c± się konsystencje.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy sól i niewielk± ilo¶ć wody, aby była na dnie. Gotujemy jabłka pod przykryciem. NIE dodajemy cukru. Jabłka maj± własn± słodycz. Dodatek soli pięknie wydobywa ten smak. Można dodać cynamom i kardamon ( Jesli kto¶ lubi). Jak jabłka s± ugotowane we wlasnym soku, to ugniatam je ubijakiem do ziemniaków. Powstaje pulpa jabłeczna.

Ciasto wykładamy na blachę pokryt± papierem do pieczenia i rozprowadzamy cienk± warstw±. Najlepiej to zrobić dłoni± umoczon± w gor±cej wodzie. Ja używam blachę o wielko¶ci 35cm *40 cm, gdyż lubię cienkie ciasto. Na ciasto wykładamy gor±ce jabłka.

W tyma samym naczycniu, gdzie było ciasto wsypujemy wszystko do kruszonki i mieszamy tak długo jak powstanie sypka jednolita masa. Posypujemy kruszonka ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 min w temp 180 stopni.

Ciasto po upieczeniu ma delikatny przyrumieniony kolor.

Kroimy ciasto gor±ce, wykładamy na talerzyki i nakładamy porcję lodów. Dzisiaj mam lody gotowe. Ale nastepnym razem lody będ± własnej produkcji.

Smacznego !

 DSC_0122

 

 

pi±tek, 27 maja 2016, futermama

Polecane wpisy

  • 329. Sernik gotowany

    składniki: na masę: 1 kg sera zmielonego 7 jajek 1 szkl cukru pudru trzcinowego olejek waniliowy skórka cytrynowa suszona 2 łyżki m±ki z tapioki 1/2 łyżeczki so

  • 327. Ciasto pomarańczowe

    Składniki: 1 szkl m±ki amarantusowej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szkl cukru trzcinowego startego na puder 1 margaryna Palma 3 łyzki jogurtu skórka z

  • 320. Ciasto Wiewiórka

    składniki: 5 jajek 2 szklanki m±ki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 szklanka or

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne