Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
Blog > Komentarze do wpisu

335. Zupa z soczewicy

składniki:

  • 1 szkl soczewicy czerwonej
  • 3 szkl wody
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • oliwa - 1-2 łyżki
  • sól
  • cukier
  • przyprawy : zioła włoskie, papryk± słodka, kurkuma itp wg własnego gustu

przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, podsmarzyć, dołożyć do cebuli pokrojone w kostkę pomidory . Ziemniaki obrać pokroić w kostkę nastawić w garnku i zagotować tak aby były miękkie. W drugim garnku zagotować opłukan± soczewicę  w proporcji 1 p. soczewicy 3 p. wody. Gotować do miękko¶ci, ale tak żeby się nie rozsypała całkowicie. Prezłozyc cebulę, ziemniaki razem z wod± do soczewicy. Dołożyć keczup lub przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować. Nałożyć na talerze. Podawać z łyżk± jogurtu. 

czwartek, 31 grudnia 2015, futermama

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/01/05 19:44:06
Zawsze mam wypróbować przepis na zupę z soczewicy, a Twoja wygl±da pysznie

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne