Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
Blog > Komentarze do wpisu

309. Buraczki pieczone

składniki:

  • buraczki czerwone
  • sól, cukier,
  • sok z cytryny lub ocet naturalny

 

przygotowanie:

Buraczki myjemy. Obcinamy  ogonki i główki buraczka ( można też po upieczeniu). Zawijamy pojedynczo w folię. Wkładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do gor±cego piekarnika. Pieczemy 50-60 min w temp. 200 stopni.  Buraczki s± upieczone, kiedy kijek lub widelec wchodzi w nie bez oporu. Buraczki obieramy ze skórki i ...

- kroimy w kostkę, paseczki lub płatki
- ¶cieramy na tarce z grubymi otworami
- miksujemy na pulpę.

Doprawiamy buraczki sol±, cukrem i sokiem z cytryny lub octem do smaku wg własnych potrzeb smakowych. Mi często odpowiada ich naturalny smak bez żadnych dodatków.

Tak przygotowane buraczki wykorzystujemy do różnych potraw, sałatek i zup lub jako samodzieln± przystawkę do potraw. Możemy je zużyć od razu lub pasteryzujemy w słoiku i wykorzystujemy w odpowiednim czasie.

Buraczki pieczone wydaj± mi się smaczniejsze niż gotowane. A Wy co s±dzicie o walorach smakowych buraczka ?


¶roda, 04 grudnia 2013, futermama
Tagi: dodatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/05 18:50:26
Długo nie mogłam przekonać moich domowników do buraków, aż w końcu pokochali te pieczone w każdej postaci :) Prawdziwym hitem jest chyba tarta ze szpinakiem, fet± i wła¶nie pieczonymi burakami :)

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne