Można gotować z pasj± a nawet z fantazj± ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku !
Blog > Komentarze do wpisu

303. Masełko kokosowe

Je¶li my¶licie, że wyczerpała się lista produktów z kokosa, to się mylicie. Wła¶nie odkryłam masełko kokosowe. Jest tak proste w przygotowaniu, że aż nie uwierzycie...

Składniki:

  • 20 dkg wiórków kokosowych lub 1 kokos  i

to już wszystko a teraz

Przygotowanie:

Wsypujemy  1 szklankę wiórków do malaksera i miksujemy aż masa zrobi się wilgotna. Oczywi¶cie robimy przerwy, aby nie przegrzać silnika. Dosypujemy kolejn± szklankę i znów miksujemy. Dosypujemy resztę wiórków i nadal miksujemy. Masełko zrobiło się płynne. Możemy je przełożyć do pojemniczka lub słoika i odstawiamy do zastygnięcia.

 


Z tej porcji wiórków uzyskałam 180 g masełka kokosowego.

Niekoniecznie  musimy przechowywać w lodówce, bo robi się sztywniejsze i trudniej je rozsmarować. Można też wstawić na chwilę do gor±cej wody,żeby masełko zmiękło i znowu było smarowne.

Do czego możemy używać takiego masełka?

To już zależy od Waszej wyobraĽni... Od smarowidła na chlebek, do zup, sosów, do deserów. Można też użyć do jako lukru do ciasteczek lub jako polewy do owoców.

A jak smakuje?  Powiem tak - niebo w gębie !

wtorek, 26 listopada 2013, futermama
Tagi: kokos

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

Danuta Zarzeczna

Utwórz swoj± wizytówkę
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Odszukaj.com - przepisy kulinarne